Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2023, 20:08
Čas čítania 0:50
Radim Šlechta Daniel Mikolášik

Hádzanie mincou nie je 50 na 50?! Jedna strana vraj môže padať častejšie

Hádzanie mincou nie je 50 na 50?! Jedna strana vraj môže padať častejšie
Zdroj: Unsplash/Roman Wimmers
ZAUJÍMAVOSTI PENIAZE
Uložiť Uložené

Pokiaľ budeš vopred poznať stranu, z ktorej sa hod začínal, máš väčšiu šancu správne predpovedať, na ktorej strane minca skončí.

Čech František Bartoš sa pustil do rozlúsknutia kľúčovej otázky: Ako je pravdepodobné, že hodená minca dopadne na rovnakú stranu, z ktorej ju vyhodíš? So svojimi spolupracovníkmi našiel zaujímavé poznatky o „jednostrannom skreslení“, ktoré v roku 2007 predpovedal matematik Persi Diaconis.

Ten opísal, že ak vyhodíš mincu hlavou nahor, je pravdepodobnejšie, že padne hlavou nahor než naopak. V priemere je toto skreslenie 50,8 %.

„Ak by ste tisíckrát stavili dolár na výsledok hodu mincou, znalosť východiskovej pozície pri hode mincou by vám vyniesla v priemere 19 dolárov. To je viac ako výhoda kasína pri šesťposchodovom blackjacku proti optimálnemu hráčovi (5 USD), ale menej ako pri rulete s jednou nulou (27 USD),“ napísal Bartoš na sociálnu sieť X.

Pri svojom skúmaní sa podľa neho objavuje značné skreslenie daného hádžuceho človeka.

„Vďaka mojim priateľom, spolupracovníkom a dokonca aj neznámym ľuďom z internetu sme nazbierali 350 757 hodov mincí. Usporiadali sme niekoľko ‚maratónov v hádzaní mincou‘ a hádzaním mincou sme strávili nespočet hodín,“ uviedol Bartoš.

Domov
Zdieľať
Diskusia