Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2023, 12:30
Čas čítania 4:54
Martin Adam Pavlík

Strávil som deň v Saudskej Arábii: za kvapku alkoholu či kúsok bravčového mäsa tam môžeš ísť rovno do basy (Reportáž)

Strávil som deň v Saudskej Arábii: za kvapku alkoholu či kúsok bravčového mäsa tam môžeš ísť rovno do basy (Reportáž)
Zdroj: Unsplash/سيف الظاهر
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE SAUDSKÁ ARÁBIA
Uložiť Uložené

Iný kraj, iný mrav. V prípade tejto krajiny to platí viacnásobne. Saudskej Arábie sa však nesmieš zľaknúť.

Ešte pred niekoľkými rokmi tam robila prísne kontroly takzvaná náboženská polícia. Ak sa v krajine muž prechádzal so ženou, ktorá nebola jeho manželkou, mohol mať veľký problém. Ak by tam žena nebola dostatočne zahalená, taktiež mohla čeliť tvrdým následkom.

Zákony a tresty v saudskoarabskom kráľovstve rozhodne nie sú žiadna zábava (na druhej strane ich dôsledkom je skutočne nízka miera kriminality). Ide o absolutistickú monarchiu a islamskú teokraciu. V krajine nenájdeš židovskú synagógu, kresťanské kostoly ani budhistický chrám, len mešity a vôbec tam nesmieš na verejnosti proklamovať iné náboženstvo.

Možno ťa prekvapí aj to, že do krajiny si nemôžeš vziať ani kvapku alkoholu či kúsok bravčového mäsa. Ak tam teda plánuješ ísť na výlet, ploskačku či šunkovú bagetu radšej nechaj doma. V prípade, že by si sa náhodou pozabudol alebo by si chcel byť rebelom a polícia by u teba niečo z toho našla, skončil by si veľmi rýchlo za mrežami.

Saudská Arábia
Zdroj: Unsplash/Boim

Dosť však bolo strašenia. Saudská Arábia disponuje množstvom fascinujúcich umeleckých diel či pamiatok a nájdeš tam viacero moderných architektonických skvostov.

V krajine som strávil jeden deň spolu s ďalšími novinármi a so sprievodkyňou v rámci výletu počas infocesty v Bahrajne, ktorú zorganizovala cestovná kancelária Hydrotour. V tomto článku ti krajinu trochu viac priblížime a dozvieš sa, čo všetko sme tam zažili.

Na našom webe nájdeš viacero reportáží, napríklad zo Srí LankySpojených arabských emirátov, z Írska, Talianska či ďalších kútov sveta. Ak chceš podobného obsahu ešte viac, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Saudská Arábia
Zdroj: Unsplash/Amien Taryamin

Krajina, ktorá sa rýchlo mení

Ak sa trocha vyznáš vo futbale, určite vieš, že v Saudskej Arábii žije napríklad portugalská hviezda Cristiano Ronaldo. Od minulého roka hrá v klube Al-Nassr FC a býva v hlavnom meste Rijád. Paradoxom je, že dostal od štátu výnimku, aby mohol s priateľkou žiť v jednej domácnosti (zákon totiž neumožňuje mužom bývať so ženou, pokiaľ nie sú zosobášení).

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Pre krajinu je počas posledných rokov príznačné uvoľňovanie prísnych zákonov a pravidiel. Môže za to najmä korunný princ a súčasný premiér Muhammad bin Salmán, ktorý prišiel s viacerými pozitívnymi zmenami (reputáciu mu však kazia viaceré kauzy či bagatelizovanie takzvaného sportswashingu v Saudskej Arábii).

Staršia, viac tradicionalistická generácia z nich však nie je úplne nadšená. Gen Z, ktorá túži po liberálnejšom svete a chce sa viac baviť, ich, naopak, s radosťou víta. Nielenže sa Saudská Arábia začína viac otvárať turizmu (za 135 eur si môžeš vybaviť ročné turistické víza), veľké zmeny prišli najmä v právach žien.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146264 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko mali ženy v krajine donedávna zakázané.
  • Aká zábava populárna vo svete bola v Saudskej Arábii zakázaná.
  • Ako niektoré ženy v krajine konzumujú jedlo.
  • Ako nás skontrolovali na hraniciach.
Domov
Zdieľať
Diskusia