Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 6:21
Jakub Paulík

Prechádzali sme sa pitevňou plnou častí ľudských tiel. Stará psychiatrická liečebňa v Benátkach skrýva desivé príbehy (Reportáž)

Prechádzali sme sa pitevňou plnou častí ľudských tiel. Stará psychiatrická liečebňa v Benátkach skrýva desivé príbehy (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
ZAUJÍMAVOSTI BENÁTKY CESTOVANIE DARKTURIZMUS STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené

Benátky skrývajú údajne prekliaty palác aj ostrov s morovými hrobmi, kde podľa legiend jeden z lekárov vraždil psychiatrických pacientov.

Masové hroby plné morových obetí a legendy o doktorovi, ktorý vŕtal do tiel psychiatrických pacientov vŕtačkou. Len málokto vie, že sa ostrov s takouto minulosťou nachádza v romantických Benátkach. Prečítaj si o oblastiach slávneho mesta, ktoré sa spájajú s jeho temnou históriou či paranormálnymi legendami.

Nadšenci pre darkturizmus na našom webe tiež nájdu výber slovenských a českých strašidelných miest, rozhovory s lovcami duchov či článok o „legálnej mučiarni“. Tvorbu tohto obsahu môžeš podporiť aj ty, keď sa staneš členom klubu Refresher+.
Benátky
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Vystúpili sme len dvaja

Na malom trajekte sa okrem nás vezie niekoľko osôb. Keďže sedia v druhej časti oddelenej stenou, máme možnosť vychutnávať si výhľad na cestu z každej strany. Plavíme sa približne 10 minút, kým trajekt zastaví a kormidelník s talianskym prízvukom hlasno zopakuje „San Servolo, San Servolo“.

San Servolo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Tak sa volá malý benátsky ostrov, na ktorom v minulosti viac ako dve stovky rokov stála psychiatrická liečebňa, z čoho vznikla neveľmi slušná prezývka „Ostrov bláznov“. Od roku 1725 sem posielali obyvateľov s duševnými ťažkosťami z okolia Benátok. Úplne prvým pacientom bol 26. októbra 1725 32-ročný Lorenzo Stefani. Z liečebne v San Servole ho prepustili až 30. septembra 1762.

Na móle vystupujeme iba dvaja, posádka a zvyšní cestujúci sa plavia ďalej, nevedno kam. Pred budovou s nápisom Isola Di San Servolo vedľa palmy stojí žena, ktorá zrejme čaká na ďalší trajekt alebo na prehliadku histórie liečebne, podobne ako my. Tú robia pre nízky záujem ľudí iba dvakrát za deň. Keďže nám zvýšil čas, máme možnosť prejsť sa pešo po celom areáli.

Cestou stretávame muža, zrejme zamestnanca, ktorý pred sebou tlačí náklad s neznámym obsahom. Príliš si nás nevšíma a venuje sa svojej práci. Potom prechádzame na ostrovný cíp s výhľadom na lagúnu. Teší nás, že si tento zážitok môžeme vychutnávať v súkromí, no zároveň nás udivuje, že sa na ostrove okrem nás a niekoľko ďalších ľudí vôbec nikto nenachádza.

Pitevňa ako z hororu

Zábery na pacientov v štýle pred a po mali dokazovať, že liečba zabrala.
Zábery na pacientov v štýle pred a po mali dokazovať, že liečba zabrala. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pitevný stôl, nástroje, lebky a dokonca aj mozgy vo vitríne nie sú žiadnymi replikami. Na zachovanie ľudských tkanív sa v minulosti využívali viaceré metódy. Jednou z najpoužívanejších bolo ponorenie orgánu do formaldehydu či alkoholu. 

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Lekári sa aj týmto spôsobom na ostrove San Servolo pokúšali prísť na pôvod jednotlivých psychických ťažkostí pacientov. Na zachovanie tkanív vystavených v San Servole teraz používajú novšiu metódu, takzvanú plastináciu. Jej podstatou je odsatie vody a tukov a naplnenie tkanív plastickou látkou. Časti ľudských tiel tak pôsobia akosi umelo, ale o nič menej desivo.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124610 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako liečili pacientov na ostrove San Servolo.
  • Čo sa stalo s majiteľmi údajne prekliateho paláca.
  • Ako vyzerali benátske podzemné žaláre.
  • Ako skončil doktor, ktorý podľa legendy vraždil psychiatrických pacientov.
  • Koľko ľudí vraj na ostrove zomrelo.
Domov
Zdieľať
Diskusia