Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fondee.
22. augusta 2023, 8:30
Čas čítania 2:59
Sponzorovaný obsah

Dokážeš si do dôchodku nasporiť 250-tisíc eur? Odborník vysvetľuje, ako to môžeš dosiahnuť

ZAUJÍMAVOSTI INVESTOVANIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Investovanie nie je výsadou bohatých. Aj 40 eur mesačne ti môže pomôcť k lepšej budúcnosti.

„Na dôstojný život na dôchodku ti stačí 250-tisíc eur,“ uvádzajú prepočty odborníkov z investičnej platformy Fondee. Pri tomto odporúčaní sa môžu priemernému Slovákovi na dôchodku tisnúť slzy do očí. Realita je taká, že pomerne veľké percento seniorov žije z mesiaca na mesiac. Tento fakt by ťa mal donútiť zamyslieť sa nad tým, ako bude vyzerať tvoj život o desiatky rokov. 

Podľa nedávneho prieskumu investičnej platformy Fondee viac ako 58 % Slovákov neverí, že bude mať dostatočný štátny dôchodok. Väčšina mladých ľudí nemá nadpriemerne štedrý plat, aby si mohli obyčajným sporením každý mesiac zabezpečiť pohodlný život „na staré kolená“. 

„O tom, že súčasný systém nie je dlhodobo udržateľný, počúvame už mnoho rokov a dôchodková reforma stále neprichádza. Nezostáva teda nič iné, než sa na penziu zabezpečiť sám. Navyše, práve ženy by sa mali na dôchodok pripravovať starostlivejšie, pretože sa oproti mužom dožívajú vyššieho priemerného veku a zarábajú menej. To isté platí pre podnikateľov, ktorí v dôsledku paušálnych výdavkov odvádzajú na sociálne poistenie veľmi nízke sumy,“ vysvetľuje Jan Hlavsa, CEO a spoluzakladateľ investičnej platformy Fondee.

Fondee sa špecializuje na jednoduché, transparentné a dostupné investovanie.

Na začiatok ti stačí aj nižšia suma

Najlepšie je začať s investovaním už 20-ke alebo 30-ke. Odporúčaných 250-tisíc eur tak nemusí byť nedosiahnuteľná méta. Cestu k tejto sume odborník vysvetľuje na jednoduchom príklade.

„Peter má 35 rokov. Do dôchodku, v ktorom by rád mesačne poberal 850 eur, by chcel odísť v 65 rokoch. Má teda pred sebou 30 rokov, aby sa na taký vek pripravil a nazhromaždil približne 250 000 eur. Nezabúdajme na infláciu. Pri priemernom 2 % raste bude hodnota peňazí za 30 rokov takmer polovičná. Pri takomto vývoji teda Peter potrebuje viac ako 1 500 eur mesačne v budúcich cenách,“ uvádza odborník. 

Ďalej vysvetľuje: „Keďže je SZČO, čaká ho pravdepodobne dôchodok v pár stovkách eur (dnes je minimálny dôchodok 334,30 eura) za predpokladu, že štát bude naďalej dôchodky valorizovať, teda zvyšovať o rastúcu infláciu. Zvyšok si preto musí zabezpečiť z vlastných prostriedkov. Dá sa to aj inak?“

fondee
Zdroj: Fondee

Koľko eur mesačne si Peter musí odložiť, však nie úplne jednoznačné. Všetko záleží na stratégii, ktorú si zvolí. Napríklad, aby Peter dosiahol cieľovú čiastku, musel by si mesačne odložiť 500 eur. Ak by sa však rozhodol peniaze investovať, stačilo by mu mesačne odložiť iba tretinu tejto sumy. 

vypočítaj si svoj dôchodok

„Nejde pritom o žiadne kúzla, ale prosté zložené úročenie. To spočíva v priebežnom zhodnocovaní ako našich vkladov, tak aj pripísaných úrokov,“ objasňuje Jan Hlavsa. 

Jan Hlavsa vyštudoval ekonómiu na LSE v Londýne. Pred založením Fondee pracoval v londýnskom City, kde spravoval portfóliá v hodnote miliárd dolárov.
Jan Hlavsa vyštudoval ekonómiu na LSE v Londýne. Pred založením Fondee pracoval v londýnskom City, kde spravoval portfóliá v hodnote miliárd dolárov. Zdroj: Fondee

CEO investičnej platformy Fondee dodáva, že ľudia majú tendenciu držať čo najviac hotovosti v čase krízy. Na investovanie však nemusíš mať stovky eur mesačne navyše, vo Fondee môžeš začať aj so 40 eurami. „Tu je dobré zachovať si chladnú hlavu a urobiť si rozpočet, a teda koľko potrebujem na jedlo, energie, bývanie a ďalšie výdavky. Ak mi ostane voľný balík peňazí, s ktorým nemám čo robiť, mal by som ho investovať, pretože táto investícia bude o 5 či 10 rokov pekne zhodnotená,“ dodáva.

Investovanie je spojené s rizikom finančných strát.

Odborník upozorňuje, že investovať treba rozumne a nestaviť všetko na jednu kartu. Dostatočne diverzifikované portfólio ti dnes ponúknu napríklad ETF fondy, ktorých kúpou investuješ do stoviek až tisícov akcií rôznych firiem zároveň. Skúsenejší investori radi využívajú aj rizikovejšie investície ako kryptomeny či NFT. „Pamätaj však na to, že s takými investíciami môžeš nielen rozprávkovo zbohatnúť, ale aj o všetko prísť. Preto dbaj na to, aby tvorili maximálne 10 % z tvojho portfólia,“ upozorňuje odborník.

ako funguje investovanie s fondee

Ak nemáš skúsenosti, odborníci z Fondee ťa prevedú krok po kroku. Vyplníš dotazník, ktorý im pomôže zistiť, aký je tvoj postoj k riziku. Potom si vyberieš diverzifikované portfólio ETF fondov podľa svojich potrieb a preferencií. Výber ti uľahčí výsledok dotazníka. V portfóliách je niekoľko ETF fondov (Exchange Traded Fund), ich presný počet závisí od typu. Sú to fondy, s ktorými sa obchoduje na burze a ich cena kopíruje vývoj trhového indexu.

Fondee
Zdroj: Fondee

Možno riešiš obavy, že v čase krízy bude hodnota tvojich investícií klesať a prídeš o všetky peniaze. Na investovanie sa však treba pozerať z dlhodobého hľadiska.

fondee
Zdroj: Fondee

„Prakticky sama história nás naučila to, že všetky zásadné konflikty ľudských dejín mali vždy značný dosah aj na svetovú ekonomiku, a teda aj na prepady trhov. V týchto prípadoch evidujeme prepad približne až 15 % a následné zotavenie trhu v rámci pár týždňov, prípadne mesiacov. Historicky tak môže byť panika na trhu, s akou sa stretávame v súčasnosti, skvelou šancou na kúpu akcií za relatívne nízke ceny,“ uzatvára Hlavsa.

Ako to na trhu vyzerá momentálne, ti vysvetlia obrázky nižšie. 

fondee
Zdroj: Fondee
fondee
Zdroj: Fondee
Domov
Zdieľať
Diskusia