Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2023, 8:50
Čas čítania 1:39
Tímea Krauszová

Trend watertok: ľudia pijú farebné nápoje miesto čistej vody. Môže to viesť k poruchám príjmu potravy a iným problémom

ZAUJÍMAVOSTI TIKTOK TRENDY
Uložiť Uložené

Potrebuješ najväčšiu sklenenú fľašku, akú doma nájdeš, vodu, ľad a niekoľko dochucovadiel. Oh, a maj poruke toaletu.

S blížiacim sa letom pribúdajú na sociálnych sieťach pestré ľadové nápoje, ktoré ľudia pijú miesto čistej vody. Je ich tak veľa, že sa z výroby domácich limonád stal horúci trend na Tiktoku.

Videá s označením #watertok majú na tejto sociálnej sieti milióny videní. Ľudia v nich ukazujú svoje obrovské poháre a fľašky (najviac populárnym je momentálne Stanley pohár, nie ten športový, ale ten na klasickú vodu). Pridávajú si doň vodu, ľad, farbivá, ochucovadlá, rôzne sirupy či ovocné šťavy. Cieľom je vypiť čo najviac tekutín a udržať si hydratáciu na zdravej úrovni. Tieto domáce limonády sú často bez kalórií a bez cukru, to však nemusí znamenať, že sú neškodné.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom, keď si dáš kolu bez cukru? S odborníkom vysvetľujeme, či sladidlá ničia mozog a či vďaka nim schudneš Čo sa deje s tvojím telom, keď si dáš kolu bez cukru? S odborníkom vysvetľujeme, či sladidlá ničia mozog a či vďaka nim schudneš 6. mája 2022, 14:30

Kam sa podela čistá voda?

225 miliónov, toľko zobrazení má #watertok na Tiktoku. Niektoré príchute, ktoré tam uvidíš, sú pomerne bežné: ľudia si do vody primiešavajú rôzne šumienky alebo prášky s ovocnými a bylinkovými príchuťami. Namiešať si môžeš piña coladu, vodu s príchuťou narodeninovej torty či Skittles vodu.

Tieto príchute sú zvyčajne bez kalórií a sladené umelými sladidlami miesto cukru. Majú aj výraznú farbu, čo asi dopomáha k tomu, aby tie litre vody aj naozaj vypili. 

@grandpasyummytoes POV: You’re on WaterTok #watertok #water #drinktok #drinkwater #watertokdrama #h2o ♬ original sound - grandpa yummytoes

Watertok podľa Forbesu začali bariatrickí pacienti, ktorí potrebovali navýšiť príjem tekutín alebo sú po operácii a nasadili im tekutú diétu. Zvyčajne takáto diéta trvá len pár dní, napríklad influencerka Tonya Spanglo, ktorá je tiež po bariatrickej operácii (ide o gastro operácie s cieľom pomôcť pacientom schudnúť), dostala na takúto diétu zelenú od lekára aj nutričného špecialistu. Po zotavení musí dodržiavať pitný režim a pomáha si práve ochutenou vodou.

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Od pacientov, ktorí pre rôzne diagnózy musia piť veľmi veľa vody a pomáhajú si farebnými príchuťami, sa trend rozšíril aj medzi „bežnými“ ľuďmi, ktorí chcú schudnúť a nevedia alebo nechcú prejsť z klasických sladkých limonád na čistú vodu. Odborníci však podľa Forbesu upozorňujú, že prehnané nasledovanie trendu môže ublížiť na zdraví.

@beccers_gordonn Do you guys still consider this water? #watertok #water #skinnysyrups #oceanwater #watertok2023 ♬ COLLIDE X HOLD YUH BY ALTÉGO - ALTÉGO

Mohla by sa napríklad vytvoriť porucha príjmu potravy, ak by ľudia v snahe schudnúť začali normálne jedlo nahrádzať sladenou bezkalorickou vodou, a nadmerná konzumácia sladidiel môže mať zlý vplyv aj na kvalitu zubov.

Ak ťa zaujíma, aký je dlhodobý vplyv sladidiel na strave a či naozaj môžu pomôcť schudnúť, prečítaj si náš článok o faktoch a mýtoch založený na aktuálnych vedeckých poznatkoch o sladidlách. Všetky tvrdenia sme overovali s nutričným terapeutom Miloslavom Šindelářom z Inštitútu modernej výživy.

Domov
Zdieľať
Diskusia