„Umelé sladidlá patria medzi najpreskúmanejšie látky v ľudskej výžive. To však neznamená, že by sme ich mali všetci konzumovať,“ vraví pre Refresher nutričný terapeut Miloslav Šindelář z Inštitútu modernej výživy.
Jeden štandardný pohár koly obsahuje 7 až 10 lyžičiek cukru. Pohár pomarančového džúsu má ešte o lyžičku navyše. Keď vezmeme do úvahy, ako rýchlo do seba takéto malé množstvo „vyklopíme“, nie div, že miera obezity a nadváhy na celom svete rastie raketovým tempom. Slováci už v skutočnosti konzumujú viac cukru ako Američania. Stačí však „bieleho zabijaka“ nahradiť sladidlami a problém je vyriešený?
Každý fitnesák si asi spomenie na „stéviový boom“, počas ktorého sa sladidlám prisudzovali priam spasiteľské vlastnosti. Časom sa to otočilo a ako výskum pokročil, sladidlá začali byť považované za nového úhlavného nepriateľa zdravia.
Internet je zahltený článkami a informáciami, podľa ktorých sú sladidlá „karcinogénne toxíny, ktoré ničia trávenie, obličky aj mozog“. Vedci si v tejto téme často protirečia a šíritelia týchto informácií zvyknú vedecké štúdie zjednodušovať. Čo z toho je teda pravdivé?
Rozhodli sme sa preskúmať, čo hovoria o sladidlách aktuálne výskumy, a porovnať to s najčastejšími tvrdeniami na túto tému. Do diskusie sme prizvali aj odborníkov z Inštitútu modernej výživy, ktorí spolu s vedcami, lekármi a nutričnými expertmi bojujú proti dezinformáciám v oblasti výživy. Dlhodobo sa venujú aj téme sladidiel.
Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, vďaka čomu budeš mať všetky exkluzívne články zadarmo. Aby ti neušla ani jedna aktuálna téma o zdraví, sleduj tému zdravie.
Tvrdenie 1.: Konzumácia sladidiel „oblbne“ mozog, ktorý očakáva prísun kalórií. Tie však nedostane, a tak si to kompenzuje tým, že ťa prinúti jesť viac a ty začneš priberať.
Viacerí vedci zistili, že dlhodobá konzumácia diétnych nápojov môže byť spojená so zvýšeným obvodom pása, s vyššou hmotnosťou a vyšším BMI.
Ako jedno z možných vysvetlení sa núka teória, že konzumácia cukru aktivuje naše „dráhy odmeny“, čo z neurologického hľadiska vysvetľuje, prečo nám cukor tak chutí. Umelé sladidlá aktivujú dráhy odmeny len čiastočne, pretože sú sladké (čo nám prináša potešenie), ale nemajú kalórie.
Niekoľko starších a menších štúdií naznačuje, že tým môžu byť pre náš mozog potenciálne škodlivé, pretože „oklamú“ náš mozog a my začneme túžiť po prísune kalórií. Sladkú chuť teda mozog nevníma ako príjem energie. Namiesto toho aktivuje protichodnú reakciu, ktorá sa spúšťa pri pocite hladu.
Vedci však pripomínajú, že väčšina štúdií takéto zvýšenie nezaznamenala a nedá sa automaticky tvrdiť, že umelé sladidlá spôsobujú priberanie na váhe a vedú k obezite.
„Tieto štúdie sú skôr ovplyvnené skutočnosťou, že ľudia s obezitou častejšie konzumujú umelé sladidlá (napríklad vo forme diétnych nápojov), pretože sa snažia znížiť svoju hmotnosť, čo ovplyvňuje ich výsledky,“ vysvetľuje pre Refresher Miloslav Šindelář z Inštitútu modernej výživy.
„Naopak, v štúdiách, v ktorých výskumníci nahradili sladké nápoje ich diétnymi verziami s umelými sladidlami (ktoré vo všeobecnosti neobsahujú kalórie), ľudia zvyčajne znížili príjem kalórií a začali chudnúť.“
To, že ide o mýtus, potvrdila aj nová metaanalýza z roku 2022, ktorá nenašla žiaden súvis medzi konzumáciou sladidiel a nárastom hmotnosti. Práve naopak, ľudia, ktorí v klinických skúškach nahradili cukor sladidlami, schudli. Ľuďom s nadváhou a obezitou by preto ich konzumácia (v rozumnej miere) mohla práveže pomôcť.
Verdikt: Ak sa rozhodneš nahradiť časť cukru sladidlami a budeš ich konzumovať s mierou, neexistuje žiaden dôvod, aby si pribral.
Tvrdenie 2.: Sladidlá robia necitlivými tvoje chuťové bunky, ktoré si tým privyknú na veľmi sladké chute. To znamená, že začneš konzumovať viac sladkostí.
Už sa ti niekedy stalo, že si po zjedení niečoho veľmi sladkého zatúžil po ďalšej sladkosti? Faktom je, že sme evolučne naprogramovaní tak, že čím viac cukru zjeme, tým viac po ňom začneme túžiť. Túto túžbu v nás však vraj môžu „vyhecovať“ aj sladidlá.
Najpoužívanejšie sladidlá aspartám, acesulfam draselný, sacharín a sukralóza (nájdeme ich napríklad v nápojoch a žuvačkách bez cukru) sú 180- až 13 000-krát sladšie ako cukor. Preto kolujú domnienky, že ich pravidelná konzumácia môže narušiť naše vnímanie chuti, v dôsledku čoho začneme vyhľadávať oveľa sladšie potraviny ako predtým.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či je pravda, že konzumácia sladidiel ti „posunie prah“ citlivosti na sladké.
- Či sladidlá poškodzujú črevnú mikroflóru.
- Či sú niektoré druhy sladidiel toxické.
- Či sladidlá zvyšujú riziko vzniku rakoviny.
- Či môžu sladidlá pomôcť s chudnutím a sú zdravšie ako cukor.