Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 17:28
Čas čítania 0:59
Daniel Mikolášik TASR

Počas pandémie na Slovensku pribudli obézne deti. Môže za to zmena stravovacích návykov a nedostatok pohybu

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS SLOVENSKO OBEZITA A NADVÁHA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Stúpol aj výskyt detí s chybným držaním tela či s poruchami zraku.

Počet detí s obezitou sa počas pandémie zvýšil. Stúpol aj výskyt detí s chybným držaním tela, s poruchami zraku, so zvýšeným cholesterolom či zvýšeným krvným tlakom. Potvrdzujú to dáta, ktoré pre TASR poskytli zdravotné poisťovne.


Podľa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej to mohla zapríčiniť zmena stravovacích návykov. „Počas pobytu doma mali voľný prístup do chladničky, k sladkostiam, k sladeným nápojom,“ povedala.


V roku 2019 evidovala zdravotná poisťovňa Dôvera 2 463 detí s obezitou, zatiaľ čo vlani ich bolo 2 641. Počas pandémie stúpol aj počet detských poistencov s chybným držaním tela a so zvýšeným cholesterolom, uviedol pre TASR manažér odboru PR ZP Dôvera Branislav Cehlárik.


Nárast počtu detí s obezitou zaznamenala takisto zdravotná poisťovňa Union. V roku 2019 bolo obéznych 844 detských poistencov, v roku 2021 už 1 089. Stúpol aj počet detí s chybným držaním tela. V roku 2021 ich bolo oproti roku 2019 o 369 viac, priblížila pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.


Počet detí liečených na obezitu stúpol počas pandémie aj v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Tá vlani oproti roku 2020 evidovala o desať percent dospelých aj detí s obezitou viac, ozrejmila Petra Pupalová z oddelenia komunikácie poisťovne. Prírastok na váhe rodičia zaznamenali najmä u detí vo veku 9 až 11 rokov, ukázal prieskum VšZP.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Dôvodom môže byť podľa štátnej poisťovne aj fakt, že viac ako dve tretiny detí vo všetkých vekových kategóriách mali zatvorené krúžky a pandémia tak prehĺbila pasívne trávenie voľného času.

Domov
Zdieľať
Diskusia