Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. mája 2023, 17:55
Čas čítania 2:33
Eduard Starkbauer

Nová Cvernovka počas 1. mája presvedčila, že vyrástla na neotrasiteľnú kultúrnu inštitúciu Bratislavy (+ GALÉRIA)

Nová Cvernovka počas 1. mája presvedčila, že vyrástla na neotrasiteľnú kultúrnu inštitúciu Bratislavy (+ GALÉRIA)
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
KULTÚRA NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

Počas dňa otvorených ateliérov to na Račianskej žilo vonku, vnútri, na strechách, ale aj v suterénoch.

Väčšina obyvateľov sveta si 1. mája tradične pripomína Sviatok práce. Hoci v našich končinách získala organizovaná oslava práce počas socializmu trpkú pachuť, sviatok nám akosi ostal. V uliciach slovenských miest by si však len márne hľadal slávnostné sprievody pracujúcich, Slováci radšej zájdu do prírody alebo na kultúrne podujatie.

Nová Cvernovka
Návštevníkom dňa otvorených ateliérov prialo počasie. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Odpoveď na to, ako 1. máj osláviť originálne a zároveň nenútene predstaviť plody práce, ponúka bratislavské kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka, ktoré práve v tento deň každoročne otvára veľkú väčšinu svojich ateliérov.

Prvé podujatie tohto druhu sa odohralo ešte v „Starej“ Cvernovke pri Nivách presne pred desiatimi rokmi. Dnes už má event 1. MÁJ v Novej Cvernovke stabilné miesto v kultúrnom programe hlavného mesta. Refresher tam preto nemohol chýbať.

Tradičné podujatie v netradičnom priestore

O podujatie, ktoré mieša happeningy, koncerty, workshopy, konferencie a predovšetkým prehliadky ateliérov, bol aj tento rok v budove bývalej chemickej priemyslovky veľký záujem.

Odporúčané
Čo ťa čaká nasledujúci týždeň v Novej Cvernovke? Čo ťa čaká nasledujúci týždeň v Novej Cvernovke? 27. mája 2022, 10:30

Záujemcovia prichádzali už od desiatej a cez bránu prúdili v priebehu celého dňa. Množstvo z nich pritom poslúchlo výzvu organizátorov a prišlo hromadnou dopravou. Okrem ľudí v produktívnom veku sa do rozsiahleho areálu hrnuli jednotlivci, páry aj členitejšie rodiny. Nechýbali ani desiatky psov.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa REFRESHER Slovensko (@refreshersk)

Prvý máj v Novej Cvernovke verejnosti ponúkol ako vždy možnosť overiť si kondíciu miestnej remeselnej a umeleckej scény. Brutalistické budovy bývalej školy a internátu neďaleko železničnej stanice Vinohrady sa totiž neustále obohacujú o nové funkcie a pracoviská. Dnes tu sídli až 132 umeleckých a tvorivých ateliérov.

Dynamicky sa mení aj exteriér, kde na jar bujnie komunitná záhrada, pobehujú sliepky, no nedávno pribudla aj komunitná garáž pre nadšencov mechanickej úpravy motorizovaných vozidiel.

Nová Cvernovka
Nová Cvernovka ukrýva vyše 100 ateliérov a dielní. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Aj napriek lákadlám ideálneho počasia s množstvom barov a bistier bola väčšina návštevníkov skutočne zvedavá na ateliéry a ich tvorbu. Vyberať si bolo z čoho, od dizajnérskych či architektonických štúdií cez krajčírsku a keramickú dielňu, hríbovú farmu až po niekoľko tlačiarenských dielní.

Odporúčané
Príď túto nedeľu do Novej Cvernovky a nazri do štúdia dídžejky B-Complex, ateliérov umelcov a ďalších inak zamknutých miest Príď túto nedeľu do Novej Cvernovky a nazri do štúdia dídžejky B-Complex, ateliérov umelcov a ďalších inak zamknutých miest 27. apríla 2022, 17:30

Prekročenie prahu dokorán otvorených dverí bola paradoxne vždy osobitá skúsenosť. Každá miestnosť má totiž dušu, ktorú jej vdychujú práve jej nájomcovia. Ich prístup k návštevníkom počas 1. MÁJA bol vskutku rôznorodý.

Nová Cvernovka
Čo povieš na hubovú tlačenku? Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Niektorí sa s nami pustili bez okolkov ihneď do reči a nadšene predstavili tvorivé procesy a plody svojej práce. Iní skôr čakali, kým sa „rozkukáme“ a proaktívne ich oslovíme. Pre kapacitné obmedzenia a technickú náročnosť väčšinou nebolo možné otestovať si procesy na vlastnej koži.

V rámci pohostinnosti si ateliéry nevystačili s otvorenými dverami. Pre návštevníkov si takmer všetci pripravili aj občerstvenie vo forme kávy, pagáčikov, chlebíkov, báboviek, no mohli sme ochutnať aj hlivové suši či hotdog. Obzvlášť žoviálni „nájomcovia“ dospelých návštevníkov radi ponúkli aj domácimi pálenkami či kokteilmi. To všetko za dobrovoľný príspevok.

Nová Cvernovka
Aj plast dokáže mať umelecké využitie. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Prúd návštevníkov plynul najsilnejšie pri hlavnom vchode na prízemí budovy školy. Azda najdlhší rad sa tu vlnil pred ateliérom ikonického štúdia Čierne diery. Čím ďalej a vyššie budovou sme postupovali, tým menej zvedavcov sme stretli. Množstvo ľudí, ktorým nie je Nová Cvernovka cudzia, sa po krátkej obchôdzke uspokojilo s posedávaním, postávaním, popíjaním a „networkovaním“ na slniečku.

Odporúčané
Event Nočná x interveNCia Novej Cvernovky ti prinesie do obývačky jedinečný výber skladieb Event Nočná x interveNCia Novej Cvernovky ti prinesie do obývačky jedinečný výber skladieb 12. marca 2021, 11:52

Aj keď si nešiel za programom, občas prišiel program za tebou. Súčasťou programu 1. MÁJ boli totiž aj divadelné predstavenia, workshopy, čítania, diskusie aj prednášky. Koncertný program dňa bol striedmy. Okrem Kataríny Málikovej sa ako headliner večera objavila skupina Zlokot. O after-párty sa už postarali rezidenční DJs.

Rastlináreň
Nová Cvernovka ukrýva aj Rastlináreň. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Ostrov pozitívnej deviácie

Jedným zo sloganov tohtoročného 1. MÁJA bolo označenie „Ostrov pozitívnej deviácie“. Duch miesta to pomenúva skutočne presne. Cítili sme sa tu vítane a inšpirujúco. Novej Cvernovke sa ambícia integrovania širšej verejnosti darí napĺňať. Návštevníci odchádzali na večerné električky plní inšpiratívnych zážitkov a vnemov a len málokto mal prázdne ruky.

Množstvo ateliérov predávalo svoje remeselné výtvory. Okrem ekologického oblečenia, izbových rastlín či zľavnených kníh z vydavateľstva KK Bagala si mohli návštevníci vybrať aj z ponuky centra opätovného použitia Chňapka.

Nová Cvernovka
V mnohých ateliéroch spolunažíva umenie a remeslo. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Len obehnúť si všetky ateliéry naprieč piatimi poschodiami a suterénmi dvoch budov a obsiahnuť tvorivú rozmanitosť bolo takmer nad ľudské sily. Nevadí, aspoň máme o dôvod viac vrátiť sa znova o rok.

V mnohých ateliéroch spolunažíva umenie a remeslo.Nová CvernovkaNová Cvernovka ukrýva aj Rastlináreň.Aj plast dokáže mať umelecké využitie.
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia