Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce s kultúrnym centrom Nová Cvernovka
27. apríla 2022, 17:30
Čas čítania 2:18
Jana Mikysová

Príď túto nedeľu do Novej Cvernovky a nazri do štúdia dídžejky B-Complex, ateliérov umelcov a ďalších inak zamknutých miest

Príď túto nedeľu do Novej Cvernovky a nazri do štúdia dídžejky B-Complex, ateliérov umelcov a ďalších inak zamknutých miest
Zdroj: Nová Cvernovka
KULTÚRA BRATISLAVA NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

1. máj v Novej Cvernovke je tu. Po dvoch rokoch sa môžeš znova pozrieť na miesta, ktoré sú inak neprístupné.

Najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie podujatie bratislavskej Novej Cvernovky Deň otvorených ateliérov sa po dvojročnej prestávke teší z návratu. V nedeľu 1. mája sa teda neotvoria len brány kultúrneho centra Nová Cvernovka ako zvyčajne, ale aj všetky ateliéry a ďalšie inak neprístupné miesta, do ktorých budeš môcť nahliadnuť. Prvýkrát sa pre verejnosť otvorí aj internát.

Nenechaj si ujsť túto jedinečnú príležitosť nazrieť na miesta, kde vznikajú rôzne umelecké diela či lokálne produkty. Program je naozaj bohatý, pozri sa, na čo sa môžeš tešiť počas nedele v Novej Cvernovke. 

Autormi tohtoročného vizuálu sú Michal Šumichrast a Kristína Uhráková, ktorí majú v Novej Cvernovke svoj ateliér. Hlavným motívom je „sliepka mieru“, ktorá okrem jednotného postoja k situácii na Ukrajine odkazuje aj na kurník, ktorý prednedávnom pribudol do areálu NC. Tento postoj je zároveň vyjadrený aj tým, že obyvatelia Ukrajiny majú 1. mája vstup zadarmo

Čakajú ťa filmy, divadlo, workshopy, koncerty a bude aj program pre najmenších

Od rána do večera sa ateliéry výtvarníkov, kreatívcov, grafických a odevných dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobných skúšobní či remeselných dielní sprístupnia verejnosti a ich nájomcovia ti ukážu, čomu všetkému sa počas roka za zatvorenými dverami venujú. Príď si naživo pozrieť, ako vzniká udržateľná móda, originálne výrobky z hliny či biologicky rozložiteľného plastu, a vyskúšaj si okrem iného rôzne tlačiarenské techniky či absolvuj workshop analógovej fotografie.

facebook event

Hlavná sála, kabinet pomalosti, zborovňa, telocvičňa, komunitná garáž, chemický sklad či komunitná miestnosť, ale aj vonkajšie stejdže parku pod Palmou – suťokruh, detské ihrisko, lúka pred školou. To je len výber z priestorov, ktoré poskytnú zázemie na bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou bude divadlo, film, výstavy, workshopy, koncerty, dídžejské hrania, diskusie i prednášky. 

1. máj nová cvernovka
1. mája si budeš môcť pozrieť ateliéry výtvarníkov, ktorí tu tvoria počas celého roka. Zdroj: Michal Líner

Nahliadni do ateliérov výtvarníkov, architektov či štúdia dídžejky B-Complex

O hudobný program sa postarajú rezidenti Novej Cvernovky. V sále vystúpi Arleta, 52 Hertz Whale a svoje „sety“ zahrá aj Whithe & BYG. O príjemný hudobný podmaz vonku sa postará MtotheG & Beyuz, večer tam svoj koncert odohrajú Saténové ruky. V suteréne si priamo zo svojej skúšobne zahrá Koleso nešťastia. Rovnako návštevníci môžu nakuknúť, kde tvorí a čo má nové dídžejka B-Complex

Deň otvorených dverí (DOD) Nová Cvernovka - 2022
Zdroj: Juraj Zmatek

V telocvični sa bude tradične tancovať – okrem workshopov a performance je pre odvážlivcov na programe dňa aj tanečné karaoke. Priestor dostane aj literatúra na podujatí pod hlavičkou Čau o piatej, kde budú známi slovenskí herci čítať z tvorby našich spisovateľov. V kabinete pomalosti bude aj prednáška Čiernych dier, diskusie a čítačka knihy Listy mame. 

Po celý deň sa bude premietať tvorba filmárov, ktorí majú v Novej Cvernovke svoje zázemie či štúdio. Uvidíš tak dokumentárny film aj hraný a animovaný film. V priestoroch si môžeš pozrieť rôzne výstavy, medzi ktorými bude aj site specific inštalácia, ktorá prepája techno a káble, a v suteréne sa predstavia aj ukrajinskí rezidenti a rezidentky.

Deň otvorených dverí (DOD) Nová Cvernovka - 2022
Zdroj: Juraj Zmatek

Pripravený je aj bohatý program pre najmenších návštevníkov. Jedno z detských ihrísk sa premení na stejdž, kde vystúpi Džumelec. Je pre nich pripravené aj divadlo, dielničky a nebude chýbať ani potešenie vo forme cukrovej vaty či koleso šťastia.  

viac informácií

Dones si oblečenie, ktoré nepotrebuješ, a odíď s novým outfitom

Súčasťou 1. mája bude aj populárny Bagbet Swap, ktorý bude okupovať priestory komunitnej miestnosti v budove internátu. Oddych medzi návštevami ateliérov a workshopmi tak môžeš využiť na výmenu nových kúskov, ktorými obohatíš svoj šatník.

Nebude chýbať ani chill out zóna a gastro, ktoré nájdeš v parku, a osviežiť sa môžeš tradične nápojmi, ktoré ti namiešajú v Skrytom bare.

Vstupné pre deti do 12 rokov, dôchodcov a ľudí z Ukrajiny je zadarmo.

Zakúpiť vstupenky
Deň otvorených dverí (DOD) Nová Cvernovka - 2022
Zdroj: Juraj Zmatek
Domov
Zdieľať
Diskusia