Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. apríla 2023, 16:30
Čas čítania 11:34
Martin Adam Pavlík

Režisér Jakub Kroner o filme Miki: Nemám pocit, že by sa u nás niekto snažil vyrozprávať film o mafii z pohľadu mafie (Rozhovor)

Režisér Jakub Kroner o filme Miki: Nemám pocit, že by sa u nás niekto snažil vyrozprávať film o mafii z pohľadu mafie (Rozhovor)
Zdroj: Archív Jakuba Kronera
FILMY A SERIÁLY LÓVE 2 MIKI SLOVENSKÉ FILMY SLOVENSKÍ REŽISÉRI
Uložiť Uložené

Patrí medzi najtalentovanejších formalistov na Slovensku a stále skúša čoraz väčšie výzvy.

V roku 2009 debutoval drsným aj humorným obrazom hlavného mesta s názvom Bratislavafilm, o dva roky neskôr pobúril kontroverzným uštipačným animovaným seriálom Lokal TV. Neskôr nakrútil divácky úspešné filmy ako Lóve alebo Šťastný nový rok. Postaral sa tiež o seriály Kuchyňa či Milenky. 

Režisér Jakub Kroner (36), syn herca Jána Kronera a producentky Adriany Kronerovej, momentálne pracuje na pokračovaní filmu Lóve 2 s pôvodnými hercami Kristínou Svarinskou a Michalom Nemtudom, pričom v pokračovaní si zahrá aj „Night King“ z Game of Thrones Vladimír Furdík.

Okrem toho točí portrét bývalého bosa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka s názvom Miki. Do kín by mal prísť budúci rok. Jakub Kroner pre Refresher porozprával o tvorbe novej slovenskej gangsterky, o stretnutí s Černákom, podmienkach pre filmárov na Slovensku, ale aj o sne, ktorý by si raz chcel splniť.

Jakub Kroner
Zdroj: Archív Jakuba Kronera

Ak si chceš prečítať viac článkov o filmoch, pridaj sa do klubu Refresher+ a zistíš napríklad zákulisné informácie z nakrúcania filmu John Wick 4 od dabléra Keanu Reevesa, prečo Sylvester Stallone takmer zomrel pri nakrúcaní filmu Rocky IV alebo ako sa slovenská kaskadérka Miroslava Kytková Tomšíková spriatelila s oscarovým hercom Joaquinom Phoenixom.

Odporúčané
Tomáš Maštalír: Občas sa neviem zorientovať v tom, aký je deň. Niekedy je pre mňa najväčší relax obyčajný spánok (Rozhovor) Tomáš Maštalír: Občas sa neviem zorientovať v tom, aký je deň. Niekedy je pre mňa najväčší relax obyčajný spánok (Rozhovor) 17. marca 2024, 9:30

Momentálne máte rozpracované dva filmy, Lóve 2 a Miki. Ako náročné je skĺbiť takéto dva projekty?Je to veľmi náročné. Okrem týchto dvoch filmov ešte dokončujem v postprodukcii minisériu Vědma pre Voyo. Sú to tri projekty, ktoré sa navzájom prelínajú. Nemalo to tak byť, ale pre pandémiu sa to všetko posunulo, a preto teraz riešime všetko naraz.

Začnime Mikim. Kde a kedy vznikla myšlienka nakrútiť film o najobávanejšom bosovi slovenskej mafie?

Tento projekt ku mne prišiel na dvakrát. Myslím, že s prvotnou myšlienkou prišli producenti z Regia Civitas Production. Získali práva na knihu, ktorú Mikuláš Černák napísal, a oslovili ma na réžiu v roku 2017. Keďže som mal roztočené iné projekty, nevyšlo to. V druhej fáze, keď získali ako koproducenta spoločnosť PubRes, tak ma znovu oslovili. Nebolo to teda z mojej hlavy.

Nebáli ste sa chopiť takéhoto projektu? Predpokladám, že väčšina režisérov by dala od toho ruky preč.

Mňa táto téma vždy veľmi zaujímala, takže som nepociťoval strach, skôr záujem zistiť o tom konkrétnom období ešte niečo viac.

Scenár napísal Miro Šifra, ktorý má sa za sebou desiatky hodín rozhovorov s Mikulášom Černákom, vraj sa s ním stretol aj jeho filmový predstaviteľ Milan Ondrík. Hovorili ste s Černákom aj vy alebo ste to nepovažovali za potrebné?

Bavili sme sa. Na prvých stretnutiach, keď sme sa rozhodovali, či vôbec pôjdeme do tohto projektu, sme s Mirom za Černákom šli. Neskôr sme za ním boli obaja spolu s Milanom Ondríkom. Miro scenár písal tri roky, takže príprava bola naozaj dosť intenzívna.

Jakub Kroner Miki Milan Ondrík
Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Ako na vás Mikuláš Černák pôsobil?

Myslím si, že som sa rozprával s iným človekom než s tým, o ktorom točíme film. Predsa len, je tam rozdiel 25 rokov. Pôsobil na mňa vyrovnane.

Nemali ste obavy z toho, že vás bude nejakým spôsobom ovplyvňovať?

Scenárista si prechádzal rôzne spisy v rámci rešerše, veci zo súdov a s tým ho konfrontoval, keď sa potom spolu bavili. Nemám pocit, že by nám chcel klamať a zavádzať nás. Samozrejme, vo filme vždy prichádzajú nejaké zjednodušovania a skratky. Nerobíme dokument, ale hraný film a veľa vecí musíme meniť podľa toho, akú štruktúru príbehu chceme vyrozprávať divákovi. 

Rozprávali ste sa v rámci historickej rešerše aj s inými bývalými členmi slovenského podsvetia?

S inými nie. Naša idea je vyrozprávať to celé ako príbeh Mikuláša Černáka.

Bude to teda profil antihrdinu.

Dá sa to tak povedať.

Miki Milan Ondrík
Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Stretli ste sa s negatívnymi reakciami na správu o točení tohto filmu od blízkych Černákových obetí?

Je to z ich strany určite ťažké a my sa snažíme čo najmenej otvárať staré rany. Vo finále budú mať obete zmenené mená a budú tam zmenené aj isté skutočnosti. Nejde nám o to, aby sme blízkych traumatizovali. Skôr sa snažíme ukázať, ako sa to celé mohlo stať.

Nedostali ste počas nakrúcania alebo ešte pred ním nejaké výhražné správy v zmysle, že by ste podobný film radšej nemali robiť?

To nie. (smiech) Ja mám pocit, že veľa ľudí ani nevedelo, že takýto film točíme. Zatiaľ to bolo celkom pokojné. Uvidíme, čo bude teraz, keď už sa o tom začína viac písať. Keď vyšli prvé tlačové správy, začal byť okolo toho väčší rozruch. Nevidím však dôvod, prečo by práve mne mal niekto v tejto veci niečo podobné písať.

Odporúčané
RECENZIA: Fentasy pohladí tvoje zmysly, na výborný film to však nestačí RECENZIA: Fentasy pohladí tvoje zmysly, na výborný film to však nestačí 14. marca 2024, 14:00

Väčšina vašich filmov sú komédie, pričom aj v ostatných snímkach je výrazný humor. Bude humor prítomný aj vo filme Miki alebo pôjde o surový a chladný film, z ktorého bude divákov mraziť?

Nie je to určite komédia ani sa o to nesnažíme, ale nemám rád vyslovene depresívne filmy. Ak sa tam nejaký humor dostane, bude to skôr zvláštny čierny humor, aký sme videli napríklad v seriáli Fargo.

Niekedy dostávam otázku, kto je môj najobľúbenejší režisér, ale na to sa podľa mňa nedá odpovedať, lebo je to ako s muzikou. Je to tak, že v každom období preferujete niečo iné.

Bude Miki najlepšou porevolučnou slovenskou gangsterkou?

Ja ani neviem, či sa po revolúcii nejaké gangsterky natočili, skôr to boli politické trilery. Nemám však pocit, že by sa niekto snažil vyrozprávať film o mafii práve z pohľadu mafie. Neviem teda, s čím by som to porovnával.

Niekoľko gangsteriek vzniklo, napríklad Rivers of Babylon, Babie leto, Únos alebo Čiara. Ktorý z týchto filmov sa vám páčil najviac?

Na to by som radšej neodpovedal. (smiech)

Inšpirovali ste sa niektorými konkrétnymi zahraničnými gangsterkami?

Mám veľmi rád film, ale najmä seriál Gomorra. To som poctivo sledoval od prvej po poslednú sériu. Je to jeden z najlepších európskych seriálov o mafii. Videl som aj Narcos a podobné známe seriály, ale pre mňa je Gomorra v rámci zobrazenia podobnej témy asi najlepšia.

Odporúčané
Herečka Kristína Kanátová: Keby som išla znova robiť do cukrárne, nebol by to koniec sveta. Niekedy mi to dokonca chýba (Rozhovor) Herečka Kristína Kanátová: Keby som išla znova robiť do cukrárne, nebol by to koniec sveta. Niekedy mi to dokonca chýba (Rozhovor) 11. marca 2024, 16:30

Gangsterkami sa preslávili napríklad Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Brian De Palma, Michael Mann, Guy Ritchie alebo Quentin Tarantino. Koho z nich máte najradšej?

Všetkých. Každý sa mi páči vďaka niečomu inému.

Človek si však predsa len asi skôr pozrie Pulp Fiction než trilógiu Krstného otca, nie?

Práveže ja by som si pozrel Krstného otca skôr než Pulp Fiction, pričom ten film mám, samozrejme, veľmi rád. No tá trilógia je už skutočne legendárna. Od Guya Ritchieho ma baví veľa filmov, aj od Scorseseho. Niekedy dostávam otázku, kto je môj najobľúbenejší režisér, ale na to sa podľa mňa nedá odpovedať, lebo je to ako s muzikou. Je to tak, že v každom období preferujete niečo iné. 

Bude sa film Miki podľa vás páčiť Mikulášovi Černákovi?

Neviem. Naším cieľom nebolo urobiť to tak, aby sa mu to páčilo. Ja sa snažím v prvom rade o to, aby to zaujímalo divákov.

Milan Ondrík ako Mikuláš Černák (druhý sprava).
Milan Ondrík ako Mikuláš Černák (druhý sprava). Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Nebojíte sa esemesiek od Černáka, keby sa mu to náhodou nepáčilo? (smiech)

Asi nie. (smiech) On vie, čo točíme, a ako to natočíme, sa uvidí. Dúfam však, že to dopadne dobre.

Dáte si teda pozor, aby ste z neho nespravili „hrdinu“?

Veľa ľudí toto rieši v poslednom čase, ale nerozumiem úplne výčitke, že bude hrdina. Vo filme ukazujeme toľko vecí, vrážd či iných skutkov, ku ktorým sa vo svojej knihe aj na súde priznal, že si neviem úprimne predstaviť, kto by to takto vôbec vnímal. Niektorým ľuďom asi vadí, že film rozprávame z jeho pohľadu, ale to je presne niečo, čo mňa vždy zaujímalo. U nás sa tieto témy zatiaľ riešili vždy z pohľadu polície, prípadne obetí.

Odporúčané
Rudolf Biermann: Keď Rytmus povedal niečo mimo, skorigoval som ho. Obsadiť Cinkotu do roly kukláča bol môj nápad (Rozhovor) Rudolf Biermann: Keď Rytmus povedal niečo mimo, skorigoval som ho. Obsadiť Cinkotu do roly kukláča bol môj nápad (Rozhovor) 22. februára 2024, 9:30

A pritom je vo svetovej kinematografii veľa filmov a seriálov rozprávaných z pohľadu antihrdinu, napríklad v už spomínanej trilógii Krstný otec. Podobne ako tam budeme cez jeho príbeh hovoriť o dobe, v ktorej žil. Hovorí sa o ňom, že bol hlavou slovenskej mafie, a mňa zaujíma, prečo to tak bolo a ako na to reagovali nielen ľudia okolo neho, ale aj celá naša spoločnosť.

Milan Ondrík bol favorit už od prvých kamerových skúšok. Chcel som do hlavnej roly v prvom rade skúseného herca. Nešlo mi ani tak o podobnosť s Černákom.

Uvidíme vo filme aj scénu povestnej brutálnej vraždy bývalého policajta Gustáva Slivenského?

Áno, bude to tam.

Uvidíme aj postavy vtedajších politikov?

Určite tam uvidíme postavy členov tajnej služby. A vlastne áno, uvidíme aj postavy niektorých vtedajších politikov, ale to už by som bližšie nešpecifikoval.

Predpokladám, že vo filme budú aj postavy ďalších mafiánov. 

Áno, ukazujeme najmä prvú generáciu mafiánskych skupín. Nebudú tam všetci, to by sa nedalo celé obsiahnuť, ale tie najväčšie mená tam sú.

Prečo ste do roly Černáka obsadili práve Milana Ondríka?

Dlho sme to riešili, robili sme rozsiahly casting. Na kamerových skúškach sa vystriedalo viacero hercov.

Milan Ondrík ako Černák.
Milan Ondrík ako Černák. Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Kto z nich bol ešte adept na rolu Černáka?

Nie je asi fér hovoriť to. (smiech) Mohlo by to vyzerať, že bol horší, čo vlastne nie je pravda. Každý z týchto hercov bol v niečom zaujímavý. Milan Ondrík bol však favorit už od prvých kamerových skúšok. Chcel som do hlavnej roly v prvom rade skúseného herca. Nešlo mi ani tak o podobnosť s Černákom. Riešili sme, či sa to dá vyrozprávať tak, ako to v skutočnosti bolo, pretože takmer všetci, o ktorých film je, mali do tridsať rokov a nevedeli sme nájsť dostatočne skúsených hercov v tomto veku. Museli sme teda vek všetkých postáv posunúť vyššie.


Keď som sa bavil o Milanovi Ondríkovi s režisérom Petrom Bebjakom, vravel, že na filmovom pľaci sa z neho stáva introvert a pred nakrúcaním náročných scén sa dostáva do tej roly po svojom, napríklad tým, že niekam na chvíľu osamote odíde a niekedy v tej role ostáva aj mimo kamier. Zažili ste ho aj vy v týchto stavoch?

Je to tak, má to stále, pred všetkými scénami. A páči sa mi to. Je naozaj jeden z mála hercov, ktorý je veľmi sústredený na svoju postavu, aj keď sa netočí, ale sa iba pripravuje nejaký záber.

Viem už teraz, že čo sa týka niektorých bojových sekvencii vo filme Lóve 2, nebolo v slovenskom filme nič podobné.

Vraj nakrúcate film so skutočným autom Mikuláša Černáka, teda raritným modelom BMW, konkrétne Alpine B12 5,7 E-KAT. Je to pravda?

Neviem potvrdiť, či to je práve to auto. Po tejto konkrétnej informácii som, priznám sa, nepátral. Viem však, že sme na pľaci mali rovnaké modely z toho istého roku a v tej istej výbave.

Prejdime k filmu Lóve 2. V čom bude primárne druhý diel odlišný od toho prvého okrem časového posunu?

Je to projekt, ktorý sa ťahá už šesť alebo sedem rokov, a keď som sa rozhodol pre pokračovanie, veľmi dlho som uvažoval nad tým, akým štýlom to spraviť tak, aby to v bolo v niečom iné a aby tam bol aj iný posun než len ten časový. S jednotkou som sa snažil spraviť film pre tínedžerov a mladých ľudí, keďže sa v tom čase u nás netočili filmy určené tejto vekovej kategórii. V tom sa mi to vtedy zdalo zaujímavé.

Pri dvojke nechcem iba zopakovať úspech prvého filmu, ale chcem zmeniť aj jeho žáner. Je to aj preto, že s každým novým projektom sa snažím vyskúšať niečo nové. Pri Lóve 2 som si povedal, že by ma bavilo, keby som konečne mohol točiť akčný film. Poznám skvelých slovenských kaskadérov, veľmi populárnych v zahraničí, ktorí točia iba tam, pretože u nás nemajú toľko príležitostí, keďže sa tu filmy podobného žánru nerobia, a chcel som s nimi spolupracovať. Väčšia akčnosť bola pre mňa prvotným impulzom a bude aj primárnym odlíšením od prvého dielu.

Kristína Svarinská a Jakub Kroner počas nakrúcania filmu Lóve 2.
Kristína Svarinská a Jakub Kroner počas nakrúcania filmu Lóve 2. Zdroj: Archív Jakuba Kronera

Bude to z hľadiska akčnosti na Slovensku prelomový film?

Dúfam. Vlastne viem už teraz, že čo sa týka niektorých bojových sekvencií, nebolo v slovenskom filme nič podobné. Mám pocit, že sa podobným veciam tvorcovia vyhýbajú. Plus ešte pri jednotke sme si vraveli, že ak by sme spravili pokračovanie, tak by sme šli nakrúcať aj do iných krajín, napríklad do Thajska, kde sa nakoniec bude z veľkej časti druhý diel odohrávať. Až keď som potom v Thajsku bol, zistil som, že je to naozaj zaujímavá krajina, najmä vizuálne.

Odporúčané
Herečka Lívia Bielovič: Sledovali ma stalkeri. Nikdy neviete, čoho sú schopní, jedno dievča som musela konfrontovať (Rozhovor) Herečka Lívia Bielovič: Sledovali ma stalkeri. Nikdy neviete, čoho sú schopní, jedno dievča som musela konfrontovať (Rozhovor) 19. februára 2024, 12:30

Ázijské akčné filmy boli v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch prelomové, je aj to jeden z dôvodov, prečo ste sa rozhodli spojiť práve akčnosť a Thajsko?

Je to tak. Mám rád akčné filmy a mám tieto veci napozerané. V Thajsku na rozdiel od nás majú s týmto žánrom väčšie skúsenosti a je pre nich vlastne úplne normálne točiť akčný film.

V ktorých častiach v Thajsku nakrúcate?

V Bangkoku, v Pattayi a na niektorých ostrovoch.

Do filmu sa vám podarilo obsadiť aj Vladimíra Furdíka, známeho najmä zo seriálu Game of Thrones. Ako sa vám spolupracuje?

Úplne najlepšie. Je skvelé sledovať, ako ľudia, ktorí sú hviezdami v zahraničí, sú pri práci veľmi pokorní a normálni. Som rád, že sa na to dal. Keď sme sa prvýkrát stretli kvôli filmu Lóve 2, nielenže mal prečítaný scenár, ale pozrel si predtým aj prvý diel, aj keď nemusel. Páčil sa mu štýl, akým sme to nakrútili. Myslím si, že je to preňho príjemná zmena, točiť niečo na Slovensku. Ja som chcel, aby tentoraz nebol len v úlohe kaskadéra, ale aby vo filme aj hral, čoho sa on trochu bál.

Vladimír Furdík.
Vladimír Furdík. Zdroj: Instagram/vladimirfurdikofficial

Vladimír Furdík vás v našom rozhovore veľmi chválil a povedal, že keby ste dostali ešte väčší rozpočet na nejaký film, spravili by ste tu na Slovensku veľkú dieru. Je to tu naozaj také zlé, čo sa týka podmienok na nakrúcanie a rozpočtov?

Je. (smiech) Ja väčšinou robím komerčné projekty a očakáva sa, že práve na tento typ projektov ľahko získate súkromné peniaze, ale je to problém. Teraz po pandémii možno ešte viac ako predtým. Nikto veľmi nechce investovať do slovenského filmu, pretože je problém s návratnosťou investície. Súvisí to aj s tým, že náš trh je malý a ani ten najúspešnejší film nezarobí dosť na to, aby sa zaplatil. Získať peniaze na projekty je komplikované a bojujeme s tým aj pri financovaní filmov Miki či Lóve 2, pretože sú to projekty, ktoré majú väčší rozpočet.

Chceli by ste ako režisér preraziť v inej krajine než na Slovensku? Možno v Thajsku? (smiech)

Točiť v Thajsku by bolo super. (smiech) Určite mám sen nakrútiť film, ktorý by bol medzinárodný, nielen čo sa týka hereckého obsadenia, ale aj produkcie a následnej distribúcie. Čiastočne sa to deje teraz pri nakrúcaní filmu Lóve 2, keďže sa časť filmu odohráva v spomínanom Thajsku.

Záber z filmu Lóve 2
Záber z filmu Lóve 2 Zdroj: Archív Jakuba Kronera

Bude aj tretí diel alebo to sa uvidí až o desať rokov? (smiech)

Pri jednotke sme iba žartovali, že by mala byť dvojka, a na premiére som vravel, že ak vznikne, tak nech to je až o desať rokov, aby to malo nejaký zmysel, keďže pohľad dvadsiatnikov a tridsiatnikov by bol určite odlišný. Nebudem preto teraz hovoriť, že trojka nevznikne. (smiech) Ale keď už, opäť nech to je aspoň o desať alebo pätnásť rokov, nech tam je nejaký posun.

Odporúčané
RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala 1. februára 2024, 13:30

V minulosti bol okrem Lóve veľmi populárny aj váš seriál Lokal TV, následne vznikol LokalFilmis. Je možné, že sa k tomu projektu ešte niekedy vrátite?

Je to možné. Je to však projekt, ktorý je veľmi náročný na výrobu. Problém tam bol práve v lokálnosti. Preto sa to aj volalo Lokal TV, že sme rozoberali lokálne témy a nemali sme ambíciu zabŕdať do medzinárodných tém, čo je istým spôsobom limitujúce. Viem si však určite predstaviť, že by som sa vrátil k animácii ako takej.

Bol to kontroverzný seriál a veľa ľudí ste ním rozhnevali.

Nikdy som nerozumel tomu, prečo sa na to ľudia urážali, ale keď sa urazili, bolo nám to jedno. Často sme si robili srandu aj z ľudí, ktorých sme mali radi, lebo to nebolo osobné, triafali sme na všetky strany.

Jedným z ľudí, ktorých ste parodovali v seriáli a vo filme, bol raper Rytmus, z čoho nebol úplne nadšený. Asi sa nemáte príliš v láske.

Ja proti nemu nemám absolútne nič. Nebolo to tak, že by sme šli po konkrétnych osobách. Postavička Rytmausa vznikla najskôr ako vedľajšia postava v seriáli pre Jojku. Mala taký veľký úspech, že keď sme prechádzali z televízie na internet, rozhodli sme sa, že okolo nej vymyslíme celý príbeh.

Odporúčané
Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) Alexander Bárta: V 90. rokoch som v Košiciach počul obrovskú explóziu. Nejakému policajtovi dali do auta výbušninu (Rozhovor) 26. januára 2024, 14:30

Mali sme pocit, že Rytmus bol už taká exponovaná postava v médiách, že ho nešlo nezakomponovať do nášho projektu. Neviem, aký má k tomu celému vzťah on. Zo začiatku som mal pocit, že sa mu náš seriál páči, no vznikol LokalFilmis a už zrazu nebol až taký fanúšik. Ani neviem, čo bol uňho ten zlom, pretože u nás to bol vždy rovnaký humor.

Rytmus si prednedávnom zahral v mimoriadne úspešnej komédii Invalid. Čo vravíte na tento film a na jeho herecký výkon?

Je to vždy ťažké, hodnotiť prácu niekoho iného a nerád to robím.

Ťažké to je najmä vtedy, keď to chce človek skritizovať.

Skritizovať niečo je to najľahšie. Ja Invalidovi fandím, napriek tomu, že to nie je práve môj najobľúbenejší film. Čo sa týka Rytmusovho výkonu, ak sa divákom páčil, tak je to v poriadku.

Viete si v budúcnosti predstaviť spoluprácu s Rytmusom na vlastnom filme či seriáli?

Zatiaľ som o tom neuvažoval.

Kto je na Slovensku podľa váš v súčasnosti najtalentovanejší režisér?

To je strašne ťažká otázka.

Pokojne môžete povedať, že ste to vy. (smiech)

To by nevyznelo úplne dobre a ani si to nemyslím. (smiech) Ja mám celkovo problém s tým, hovoriť o slovenských filmoch v zmysle, že ma niečím prekvapili, dostali ma a páčili sa mi, pretože aj keď chodím skoro na každý a často aj s nádejou a pozitívnym očakávaním, nedeje sa mi to. Keď sa však pozriem hlbšie do histórie, je to už niečo iné.

Rozumiem. Kto z obdobia pred revolúciou vás teda zaujal najviac?

Páčia sa mi napríklad filmy Elmara Klosa s Jánom Kadárom, ale aj filmy Paľa Bielika. Keď si ich človek pozrie dnes, fascinuje ho, ako kvalitne sú urobené. Takýto moment prekvapenia pri našich súčasných filmoch úplne nezažívam.

Domov
Zdieľať
Diskusia