Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2023, 12:30
Čas čítania 6:31
Lukáš Čelka

Matej vyťahuje žumpy: Slečny mi otvárajú dvere polonahé v župane. V potrubí som už našiel hračky, štangľu šunky aj celé kurča

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Na Slovensku je stále pomerne málo čističov kanalizácií, preto z hľadiska podnikania ide o dieru na trhu.

Čistenie kanalizácií nie je nič pre slabé žalúdky. Svoje o tom vie aj Matej, ktorý v tomto smere podniká už niekoľko rokov. Ako nám prezradil v rozhovore – napriek tomu, že používa ochranný odev, nie vždy sa dokáže úplne vyhnúť priamemu kontaktu s ľudskými výkalmi. „Občas máme to nešťastie, že praskne hadica a vtedy skončím vysprchovaný a premočený do nitky,“ priblížil pre Refresher Matej s tým, že zápachu ho jednoducho zbaví sprcha.

Za roky, ktoré túto prácu vykonáva, ho už nedokáže v kanalizácii nič prekvapiť. „Našli sme tam už hocičo. Napríklad celú štangľu šunky, nerozbitú pivovú fľašu, korene rastlín, hračky, nafukovacie lopty a zo všetkého najčastejšie odpadky,“ doplnil s tým, že nočnou morou čističa kanalizácií sú vlasy, ale taktiež by si nemal splachovať do záchoda ani vlhčené vreckovky.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali okultistu či bývalého exorcistu. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako dlho už pracujete v oblasti kanalizačných a vodárenských služieb?Už to bude takmer sedem rokov. Začínal som najprv na živnosť, ale keďže mi pribúdalo stále viac práce, rozhodol som sa v roku 2016 založiť firmu DUMAT – SK, s. r. o. V rámci nej fungujem dodnes.

Aké služby poskytujete?

Špecializujeme sa na vývoz žúmp, lapolov, nádrží a v neposlednom rade aj na čistenie kanalizácií. Ďalej spolupracujeme aj s jednou firmou v oblasti prepravy biohnojív – hnojovice a fugátu z bioplynových staníc.

Čistič kanalizácií Matej.
Čistič kanalizácií Matej. Zdroj: Archív/Matej

Potrebujem mať na túto prácu silný žalúdok?

Určite áno. Nie je to zase nejaký úplný extrém, ale ani nič pre slabšie povahy.

Občas máme to nešťastie, že praskne hadica a vtedy skončím vysprchovaný a premočený do nitky.

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Domov
Zdieľať
Diskusia