Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2023 o 15:07
Čas čítania 1:48
Ema Stanovská

Začni používať túto pomôcku a zlepšíš si spánok, pozornosť aj pamäť, ukázal nový výskum

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Svetlo môže zhoršiť kvalitu nášho spánku. Nová štúdia uverejnená v časopise Sleep naznačuje, že existuje jednoduché riešenie.

Nedávna štúdia uverejnená v časopise Sleep naznačuje, že ľudia, ktorí spia s maskou na oči blokujúcou svetlo, sú na druhý deň bdelejší, majú lepšiu pamäť aj pozornosť ako tí, ktorí spia bez nej. Táto jednoduchá plátenná pomôcka nám môže pomôcť nielen predĺžiť čas spánku, ale aj jeho hĺbku.

Ako svetlo ovplyvňuje spánok

Viaceré štúdie dokazujú, že spánok je nevyhnutný pre zdravé fungovanie nášho mozgu a tela. Nedostatok (kvalitného) spánku môže negatívne ovplyvniť naše zdravie aj každodenné fungovanie. Jedným z faktorov, ktoré narúšajú jeho kvalitu aj dĺžku, je práve okolité svetlo.

Tejto téme sa venuje aj uznávaný americký neurovedec zo Stanfordskej univerzity Andrew Huberman, ktorý k nej vypracoval aj spánkový manuál. V ňom tvrdí, že po západe slnka by sme už nemali mať zasvietené silné žiarovky a udržiavať izbu v čo najväčšom šere.

Náš cirkadiánny rytmus, a teda aj spánkový režim sa totiž riadi tým, či je vonku svetlo alebo tma, vysvetľuje portál PsyPost. Ranné slnečné svetlo nášmu mozgu signalizuje, že máme byť bdelí, a nočná tma naopak to, že je čas ísť spať. Slnečné svetlo však nie je jediným zdrojom svetla – aj svetlo pouličných lámp a elektroniky sa môže dostať k našej sietnici a ovplyvniť náš spánok.

Potvrdili to dva experimenty

Doterajšie štúdie naznačovali, že masky na oči môžu zlepšiť spánok pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Autorka štúdie Viviana Greco, doktorandka v Centre pre výskum mozgu na Cardiffskej univerzite, a jej spolupracovníci sa rozhodli preskúmať, aký vplyv môžu mať na bežný spánok v domácnosti.

Odporúčané
Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? 13. júla 2024 o 9:30

Výskum zahŕňal dva experimenty. Na prvom dvojtýždňovom výskume sa zúčastnilo deväť osôb vo veku 18 až 35 rokov. Prvých päť dní spali s maskou na oči a počas zvyšných dvoch dní absolvovali sériu testov. Ďalší týždeň sa postup zopakoval s tým rozdielom, že účastníci spali bez masky. Výskumníci zistili, že po prvom týždni, keď účastníci spali s maskou na oči, vykazovali lepšiu pamäť pri učení, bdelosť aj pozornosť. 

Druhý experiment zahŕňal 33 účastníkov vo veku od 18 do 35 rokov. Tentoraz účastníci spali dve noci s maskou na oči (experimentálny postup) a dve noci s maskou s výrezmi, takže oblasť očí nezakrývala žiadna látka (kontrolný postup). Na vankúši mali umiestnený digitálny merač svetla a na hlave EEG čelenku, ktorá monitorovala ich fázy spánku.

Výsledky druhého experimentu boli totožné so zisteniami predošlého výskumu. Účastníci, ktorí spali s maskou, opäť podali lepší kognitívny výkon. Podľa vedcov masky pomohli nielen predĺžiť samotný spánok, ale aj jeho hĺbku. Zaujímavé je, že účastníkom sa subjektívne zdalo, že spali rovnako dlho a kvalitne, či už s maskou, alebo bez nej. 

„Naše výsledky hovoria o zlepšení reakčného času aj výkonu pamäti. Spanie s maskou na oči môže byť preto účinným a lacným riešením na zlepšenie kognitívneho výkonu, ktorý je potrebný pri každodenných aktivitách,“ skonštatovala autorka štúdie Viviana Grecová. 

Domov
Zdieľať
Diskusia