Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2023, 13:30
Čas čítania 1:45
Adriana Královičová

FOTO: Saunový domček pri rodinnom dome v Prahe ťa očarí útulným minimalizmom

FOTO: Saunový domček pri rodinnom dome v Prahe ťa očarí útulným minimalizmom
Zdroj: barbora léblová interiors & architecture
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Architekti sa držali hesla „v jednoduchosti je krása“. Okolitá zeleň a prírodné materiály zo stavby vytvárajú priestor na dokonalý relax mysle i tela.

Minimalistický wellness domček tvorí súčasť rodinného domu v okrajovej pražskej štvrti Slivenec. Architekti Barbora Léblová a Ivo Herman ho navrhli pre pár, ktorý miluje saunovanie. „Zenová“ drevená stavba majiteľom i hosťom ponúka rôzne možnosti trávenia voľného času. Od saunovania až po sedenie na relaxačnej terase priamo pod korunami stromov. Je to privátny priestor, kde môžu byť zavretí pred okolitým svetom, no zároveň si užívať kontakt s okolitou zeleňou v otvorenej záhrade. 

„Navrhovať saunu a relaxačný priestor pre klientov, ktorých dôverne poznáte a máte radi, je záväzok. Vlastná realizácia trvala de facto pár mesiacov, projektovanie tiež. Medzi jednotlivými fázami boli, samozrejme, odstupy, ktoré ovplyvnili hlavne čakacie lehoty na stanoviská úradov a podobne,“ približuje architektka Barbora Léblová. 

Hlavným cieľom bolo, aby stavba nenápadne zapadla do okolitej zelene a ponúkala dokonalý priestor na relax. To sa architektom podarilo docieliť za pomoci prírodných materiálov. Interiér záhradnej sauny definuje teplé drevo, betónové steny a tmavá dlažba. 

Hlavným cieľom bolo, aby stavba nenápadne zapadla do okolitej zelene.
Hlavným cieľom bolo, aby stavba nenápadne zapadla do okolitej zelene. Zdroj: barbora léblová interiors & architecture

Oáza pokoja má tri časti 

Domček sa skladá z troch častí, ktoré sú priestorovo aj funkčne oddelené. Stavba stojí na okraji záhrady, má tvar hranola a celá je obložená drevenými latkami. V ľavej časti domu sa nachádza sauna. Dominantou stredovej časti je obrovské okno, cez ktoré sa majitelia pozerajú priamo do záhrady. Nechýba relaxačná terasa s drevenou podlahou, cez ktorú rastú stromy.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

„Dúfam, že stavbou sme docielili hlavné motto, a to, že v jednoduchosti je krása. A to aj základnou stavbou či použitými, prírodnými materiálmi, hovorí Barbora Léblová. 

Tmavá dlažba je vyrobená z ílovitého kameňa, v interiéri architekti pracovali hlavne s cédrovým drevom, ktoré patrí k tradičným materiálom sáun. Klienti štúdiu zadali svoje jasné predstavy a tie sa snažili architekti naplniť. Ich víziu zhmotnili a doplnili o zaujímavé, konkrétne riešenia a detaily. Niečo vyberali sami, no niektoré materiály vyberali spoločne.

V priestore sa taktiež nachádza veľká posuvná stena medzi saunou a odpočivárňou. Má dve hlavné pozície: buď uzatvára pohľad cez interiérové ​​okno do sauny, alebo samotný priestor sauny. Pred ňu umiestnili veľké ochladzovacie umývadlo a nevyhnutnú sprchu.

Interiér záhradnej sauny definuje teplé drevo, betónové steny a tmavá dlažba.
Interiér záhradnej sauny definuje teplé drevo, betónové steny a tmavá dlažba. Zdroj: barbora léblová interiors & architecture

 

Vodopád studenej vody 

Kto miluje saunovanie, vie, že jeho súčasťou je taktiež ochladzovanie, ktoré by sme mali postupne s teplom striedať. Možnosť ochladzovania sa po saune plánovali architekti vyriešiť akousi vaňou, riešenou kamenársky z použitej dlažby, ale nakoniec vymysleli tzv. „chrlič“, ktorý funguje ako vodopád studenej vody. Zároveň je k dispozícii aj ručná sprcha a veľké umývadlo.

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

Upokojujúcu atmosféru vytvára aj osvetlenie, ktoré je umiestnené medzi horizontálnymi hranolmi na strope. Je to tenké LED svetlo, rovnaké potom po obvode osvetľuje interiér samotnej sauny. Na osvetlenie bol kladený veľký dôraz zo strany klientov aj architektov. Vo výsledku je nepriame, a keďže je zapustené medzi drevenými lamelami, neruší relax a prírodný charakter domčeka.

sauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnsauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnsauna,wellness,architektúra,interiérový dizajnInteriér záhradnej sauny definuje teplé drevo, betónové steny a tmavá dlažba.
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia