Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. februára 2023, 9:30
Čas čítania 7:10
Lukáš Čelka

Náčelník lanovky: Mužovi na sedačke odpadla noha. Vtedy sme zistili, že ani protéza nie je prekážkou pri návšteve Lomnického sedla

Náčelník lanovky: Mužovi na sedačke odpadla noha. Vtedy sme zistili, že ani protéza nie je prekážkou pri návšteve Lomnického sedla
Zdroj: Archív/Marián Galanda
REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Lanovkár nám prezradil všetko o svojej práci.

Richard Drzewiecky už takmer 25 rokov pracuje v Lomnickom sedle, pričom sa za tento čas vypracoval až na náčelníka lanovky. V rozhovore pre Refresher prezradil, ako často sa u nich na trati stávajú úrazy, ale i to, čo robia s opitými lyžiarmi, ktorí sa chcú vyviezť na vrch sedla.

Práve z dôvodu, že ide o prácu s ľuďmi, „lanovkár“ na sedle zažil mnoho vtipných situácií. „Nikdy nezabudnem na pána, ktorému krátko po usadení na lanovku odpadla noha. Ostali sme v šoku a neverili sme svojim očiam až do chvíle, keď vysvitlo, že ide o protézu,“ zasmial sa Richard a doplnil, že vtipne môže na niekoho pôsobiť aj fakt, že lyžiari sa pravidelne pri pohľade smerom dolu zo sedla otáčajú. „Radšej sa aj s lyžami na nohách zvezú späť lanovkou. Predsa len ide o relatívne náročnú čiernu zjazdovku,“ doplnil.

Hoci je to komplikovaná práca, Richard si ju nevie vynachváliť. Tvrdí, že práca s ľuďmi ho napĺňa a navyše je celé dni v prekrásnom prostredí. „Nikto nemá taký krásny výhľad z kancelárie, ako mám ja,“ poznamenal.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali napríklad najmladšieho inštruktora autoškoly na Slovensku či bojovníčku v bahne Ariel. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako dlho už robíš lanovkára?

Od marca 1998. O mesiac to teda bude už 25 rokov.

To je pekne dlho.

Nemal som zatiaľ dôvod meniť prácu. (smiech) 

Richard Drzewiecky na fotke s držiteľom aktuálneho národného rýchlostného lyžiarskeho rekordu Michalom Bekešom. Rekord urobil práve na zjazdovke v Lomnickom sedle.
Richard Drzewiecky na fotke s držiteľom aktuálneho národného rýchlostného lyžiarskeho rekordu Michalom Bekešom. Rekord urobil práve na zjazdovke v Lomnickom sedle. Zdroj: archív/Marián Galajda

Čo je náplňou tvojej práce?

Keďže som vedúci prevádzky, riadim celý chod lanovky. Starám sa o rozpisy služieb, o údržbu strojov, trate, a keď to je potrebné, zaskakujem za kolegov v zmenách. Zjednodušene – zabezpečujem všetko, čo ti napadne v súvislosti s chodom lanovky.

Návštevnosť veľmi závisí od počasia. Počasie nám robí hlavný marketing.

Koľko ľudí je potrebných na zabezpečenie chodu lanovky a o čo všetko sa starajú?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130749 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či personál lanovky púšťa opitých návštevníkov na svah.
  • Na aký najhorší úraz si Richard spomína.
  • Koľko hodín musia pracovníci lanovky mrznúť vonku bez možnosti sa zohriať.
  • Koľko si zarobí lanovkár na Lomnickom sedle.
  • Čo je podľa Richarda na tejto práci najťažšie.
Domov
Zdieľať
Diskusia