Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2023 o 12:30
Čas čítania 9:28
Lukáš Čelka

Inštruktori autoškoly Dávid a Samuel: Náš študent skoro zrazil policajta pri meraní rýchlosti (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Práca v autoškole je nielen náročná na trpezlivosť, môže byť aj nebezpečná.

Práca v autoškole si vyžaduje obrovskú trpezlivosť. Vedia o tom aj kolegovia Dávid a 21-ročný Samuel, ktorý je, mimochodom, jedným z najmladších inštruktorov na Slovensku.

V rozhovore nám obaja priblížili zákulisie svojho pôsobenia v autoškole VaV, pričom priznávajú, že práca inštruktora môže byť v niektorých situáciách aj nebezpečná. „Žiak môže každú sekundu strhnúť volant niekam do lampy či do zvodidiel, hoci ideme po rovinke. Nič iné nám nezostáva, len mu veriť, keďže máme k dispozícii len pedále, nie volant. Aj keď sa ho môžeme dotknúť, kým zistíme jeho úmysly, môže byť neskoro,“ priblížil pre Refresher Dávid.

Hoci učiť ľudí jazdiť nie je vždy prechádzka ružovou záhradou, obaja inštruktori si svoj džob pochvaľujú. Okrem flexibilného pracovného času a radosti z toho, že môžu iným ľuďom odovzdávať svoje skúsenosti, im do života prináša aj mnohé úsmevné a nezabudnuteľné momenty.

„Počas jazdy so študentom sme si všimli, že v zákrute na kraji cesty meria policajt rýchlosť. Žiak sa na neho akosi zapozeral, až zabudol, že má pred sebou zákrutu a musí zatáčať. V poslednej chvíli som mu zobral volant, skoro sme ho zrazili,“ zavtipkuje inštruktor Dávid s tým, že titulok Autoškola zrazila policajta pri meraní rýchlosti by znel pomerne bizarne.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali depilatérku Martinu či bojovníčku v bahne Ariel. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako dlho sa už venujete práci inštruktora v autoškole?

Dávid: Inštruktora robím na plný úväzok už približne trištvrte roka. Aktívnym šoférom som bol predtým viac než štrnásť rokov.

Samuel: Keďže som asi najmladším inštruktorom na Slovensku, tak sa tejto práci venujem v podstate len prvý týždeň. (smiech) O pár dní budem viesť svoje prvé jazdy, pričom momentálne sa ešte len školím u skúsenejších kolegov. Vodičské oprávnenie mám však už štyri roky, čím o rok svojimi šoférskymi skúsenosťami prekračujem minimálne požiadavky na splnenie inštruktorského kurzu.

Prečo ste si vybrali túto prácu? Potrebuje mať človek výnimočne dobrý vzťah k šoférovaniu, aby ho mohol učiť?

Dávid: U mňa osobne išlo o náhodu. Objavil som inzerát na internete, že sa hľadá inštruktor, a keďže som mal skúsenosti s učením ešte ako doktorand na vysokej škole a autá ma fascinovali už odmalička, povedal som si, prečo to neskúsiť. Myslím si, že som si nakoniec vybral dobre, keďže ma moja práca napĺňa. Je super vidieť progres človeka, ktorý po mojom boku prvýkrát sedí za volantom a na konci kurzu je z neho hotový šofér. Za veľké plus toho, čo robím, považujem najmä to, že človek vidí výsledky svojej práce.

Odporúčané
Plavčík Roman: Keď to dieťaťu ujde, musíme vypustiť bazén. Raz som našiel vo vírivke súložiť mladý pár (Rozhovor) Plavčík Roman: Keď to dieťaťu ujde, musíme vypustiť bazén. Raz som našiel vo vírivke súložiť mladý pár (Rozhovor) 22. júla 2024 o 12:30

Čo sa týka predpokladov na túto prácu, tak, samozrejme, inštruktor určite musí mať kladný vzťah k šoférovaniu a skúsenosti za volantom. Musí však mať aj dobrý vzťah k ľuďom, vychádzať s nimi a byť natoľko empatický, aby sa vedel vcítiť do situácie žiaka, ktorý v aute nikdy predtým nesedel. Občas dokonca musí byť svojím spôsobom aj psychológ.

Zľava: Dávid a Samuel.
Zľava: Dávid a Samuel. Zdroj: archív autoškoly VaV

Samuel: K práci inštruktora som sa dostal vďaka brigáde v autoškole. Zatiaľ čo som pracoval v kancelárii, podarilo sa mi nahliadnuť viac do jej pozadia. Bolo mi veľmi sympatické, že v autoškole pracuje skúsený, ale zároveň aj mladý personál, ktorý k výučbe pristupuje modernou formou. Preto keď mi raz riaditeľ navrhol, či by som nechcel robiť aj inštruktora, rád som túto ponuku prijal a spravil si kurz.

Vzťah k šoférovaniu mám podobne ako Dávid veľmi pozitívny. Keďže pochádzam z dediny, s autami som sa stretával už odmalička. S kamarátmi sme v minulosti veľa jazdili aj na motorkách či štvorkolkách. Od svojich osemnástich som stihol autom precestovať kus Európy. Bol som v Nemecku, v Holandsku a vo všetkých okolitých krajinách. Myslím si teda, že mám dostatok skúseností. Ani práca s ľuďmi mi nie je cudzia, keďže momentálne študujem marketing na vysokej škole, ku ktorému tiež svojím spôsobom patrí.

Čo všetko potrebuješ na to, aby si mohol robiť inštruktora?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko trvá inštruktorský kurz.
  • Kto nesie zodpovednosť za to, ak študent počas jazdy nabúra.
  • Či sa už inštruktorovi Dávidovi stalo, že pri nejakom študentovi rezignoval a povedal mu, že z neho nikdy nebude vodič.
  • Či skúšali s inštruktormi flirtovať žiačky, aby im uľahčil cestu k vodičskému preukazu.
  • Koľkokrát denne vytrúbia autoškolu iné autá.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129361 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia