Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
13. januára 2023 o 14:30
Čas čítania 3:26
Ema Stanovská

Vyvraciame mýty o mikrovlnke: Škodí nám jej žiarenie? Zabíja živiny v jedle? Je bezpečné zohrievať jedlo v plastovej nádobe?

GASTRO ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Niekto mikrovlnku prirovnáva k jadrovému žiareniu, iní v nej pečú aj koláče. Zisťovali sme, či by sme tento spotrebič mali okamžite vyhodiť alebo je v skutočnosti úplne neškodný.

Ohrievať či neohrievať jedlo v mikrovlnke? Táto téma je aj dnes aktuálna a ľudí rozdeľuje na dva tábory – tých, ktorí účinky mikrovlnky prirovnávajú k hrozbe rádioaktívneho žiarenia, a tých, ktorí sa neostýchajú do nej vložiť takmer čokoľvek. 

Do vášnivej diskusie sa zapojili aj vedci, ktorí za posledné desaťročia preskúmali tento spotrebič z každej strany. Ukázalo sa, že v skutočnosti vôbec nie je taký „zákerný“, ako si ľudia myslia – až na pár výnimiek.

V Refresheri píšeme o zaujímavých reštauráciách, ľuďoch pracujúcich v gastrobiznise aj praktických radách do domácnosti. Podobné články nájdeš v sekcii Gastro, ktorú nezabudni sledovať, aby ti nič neušlo. Túto prácu môžeme robiť aj vďaka tvojej podpore. Ak chceš, aby sme tvorili obsah aj naďalej, staň sa členom klubu Refresher+.

Ak sa nebojíš žiarovky, neboj sa ani mikrovlnky

Mikrovlny využívajú nízkofrekvenčné elektromagnetické žiarenie – rovnaký druh, aký sa používa v žiarovkách, mobiloch, televízoroch či rádiách, len o trochu silnejší. Materiály obsahujúce vodu, napríklad potraviny, tekutiny alebo tkanivá, ľahko absorbujú mikrovlnnú energiu, ktorá sa potom mení na teplo. 

Odporúčané
Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť Toto je 8 rád, ako sa vyrovnať s dobou plnou kríz. Psychologička vysvetľuje, čo máme robiť a čomu sa vyhnúť 11. decembra 2024 o 16:34

Po vytiahnutí jedla z mikrovlnky v ňom nezostáva žiadna mikrovlnná energia. Tento princíp je veľmi podobný žiarovke – po vypnutí svetla žiarovka nesvieti, je tam skrátka tma.

Mikrovlnné rúry produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou.
Mikrovlnné rúry produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou. Zdroj: Pexels

Na rozdiel od röntgenových lúčov mikrovlny nepoužívajú ionizujúce žiarenie, čo znamená, že nenesú dostatok energie na to, aby zvládli oddeliť elektróny od atómov. „Aby ste poškodili DNA, musíte najskôr narušiť chemické väzby. Takto zabíja aj nebezpečné žiarenie – mutuje bunky a spôsobuje rakovinu,“ hovorí pre BBC Timothy Jorgensen, docent radiačnej medicíny na zdravotnom stredisku Georgetownskej univerzity.

Mikrovlnám sme vystavení denne, dokonca si ich medzi sebou vymieňajú aj ľudia, tvrdí Juming Tang, profesor potravinárskeho inžinierstva na Washington State University. Mikrovlnné rúry však produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou, ktoré sú obsiahnuté vnútri mikrovlnnej rúry. „Ak jete plodiny vypestované na slnku, nemali by ste sa obávať ani jedla z mikrovlnky,“ hovorí profesor.

Zabíja živiny a vitamíny?

Častým tvrdením odporcov mikrovlniek je aj to, že tento „pekelný spotrebič“ zabíja všetky vitamíny a živiny v jedle. Ide však o veľký mýtus. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko živín zabije mikrovlnka v porovnaní s varením vo vode.
  • Ktoré potraviny by si do mikrovlnky dávať nemal.
  • V čom je mikrovlnka lepšia ako klasické varenie.
  • Akého prešľapu sa najčastejšie dopúšťame pri zohrievaní jedla v mikrovlnke.
  • Kedy nám používanie mikrovlnky môže vážne ohroziť zdravie.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128674 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA , Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa alebo PPV kód na Oktagon 65
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia