Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro

Vyvraciame mýty o mikrovlnke: Škodí nám jej žiarenie? Zabíja živiny v jedle? Je bezpečné zohrievať jedlo v plastovej nádobe?

Niekto mikrovlnku prirovnáva k jadrovému žiareniu, iní v nej pečú aj koláče. Zisťovali sme, či by sme tento spotrebič mali okamžite vyhodiť alebo je v skutočnosti úplne neškodný.

Ema Stanovská
13. 1. 2023 14:30 Čas čítania: 3:26
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastro
0
Ema Stanovská
13. 1. 2023 14:30
Čas čítania: 3:26

Vyvraciame mýty o mikrovlnke: Škodí nám jej žiarenie? Zabíja živiny v jedle? Je bezpečné zohrievať jedlo v plastovej nádobe?

Niekto mikrovlnku prirovnáva k jadrovému žiareniu, iní v nej pečú aj koláče. Zisťovali sme, či by sme tento spotrebič mali okamžite vyhodiť alebo je v skutočnosti úplne neškodný.

Ema Stanovská
13. január 2023, 14:30
Čas čítania: 3:26
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ohrievať či neohrievať jedlo v mikrovlnke? Táto téma je aj dnes aktuálna a ľudí rozdeľuje na dva tábory – tých, ktorí účinky mikrovlnky prirovnávajú k hrozbe rádioaktívneho žiarenia, a tých, ktorí sa neostýchajú do nej vložiť takmer čokoľvek. 

 

Do vášnivej diskusie sa zapojili aj vedci, ktorí za posledné desaťročia preskúmali tento spotrebič z každej strany. Ukázalo sa, že v skutočnosti vôbec nie je taký „zákerný“, ako si ľudia myslia – až na pár výnimiek.

 

V Refresheri píšeme o zaujímavých reštauráciách, ľuďoch pracujúcich v gastrobiznise aj praktických radách do domácnosti. Podobné články nájdeš v sekcii Gastro, ktorú nezabudni sledovať, aby ti nič neušlo. Túto prácu môžeme robiť aj vďaka tvojej podpore. Ak chceš, aby sme tvorili obsah aj naďalej, staň sa členom klubu Refresher+.

Ak sa nebojíš žiarovky, neboj sa ani mikrovlnky

Mikrovlny využívajú nízkofrekvenčné elektromagnetické žiarenie – rovnaký druh, aký sa používa v žiarovkách, mobiloch, televízoroch či rádiách, len o trochu silnejší. Materiály obsahujúce vodu, napríklad potraviny, tekutiny alebo tkanivá, ľahko absorbujú mikrovlnnú energiu, ktorá sa potom mení na teplo. 

Po vytiahnutí jedla z mikrovlnky v ňom nezostáva žiadna mikrovlnná energia. Tento princíp je veľmi podobný žiarovke – po vypnutí svetla žiarovka nesvieti, je tam skrátka tma.

 

Mikrovlnné rúry produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou.
Mikrovlnné rúry produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou. Zdroj: Pexels

 

Na rozdiel od röntgenových lúčov mikrovlny nepoužívajú ionizujúce žiarenie, čo znamená, že nenesú dostatok energie na to, aby zvládli oddeliť elektróny od atómov. „Aby ste poškodili DNA, musíte najskôr narušiť chemické väzby. Takto zabíja aj nebezpečné žiarenie – mutuje bunky a spôsobuje rakovinu,“ hovorí pre BBC Timothy Jorgensen, docent radiačnej medicíny na zdravotnom stredisku Georgetownskej univerzity.

 

Mikrovlnám sme vystavení denne, dokonca si ich medzi sebou vymieňajú aj ľudia, tvrdí Juming Tang, profesor potravinárskeho inžinierstva na Washington State University. Mikrovlnné rúry však produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou, ktoré sú obsiahnuté vnútri mikrovlnnej rúry. „Ak jete plodiny vypestované na slnku, nemali by ste sa obávať ani jedla z mikrovlnky,“ hovorí profesor.

Zabíja živiny a vitamíny?

Častým tvrdením odporcov mikrovlniek je aj to, že tento „pekelný spotrebič“ zabíja všetky vitamíny a živiny v jedle. Ide však o veľký mýtus. 

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128674 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko živín zabije mikrovlnka v porovnaní s varením vo vode.
  • Ktoré potraviny by si do mikrovlnky dávať nemal.
  • V čom je mikrovlnka lepšia ako klasické varenie.
  • Akého prešľapu sa najčastejšie dopúšťame pri zohrievaní jedla v mikrovlnke.
  • Kedy nám používanie mikrovlnky môže vážne ohroziť zdravie.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.