Niekto mikrovlnku prirovnáva k jadrovému žiareniu, iní v nej pečú aj koláče. Zisťovali sme, či by sme tento spotrebič mali okamžite vyhodiť alebo je v skutočnosti úplne neškodný.
Ohrievať či neohrievať jedlo v mikrovlnke? Táto téma je aj dnes aktuálna a ľudí rozdeľuje na dva tábory – tých, ktorí účinky mikrovlnky prirovnávajú k hrozbe rádioaktívneho žiarenia, a tých, ktorí sa neostýchajú do nej vložiť takmer čokoľvek.
Do vášnivej diskusie sa zapojili aj vedci, ktorí za posledné desaťročia preskúmali tento spotrebič z každej strany. Ukázalo sa, že v skutočnosti vôbec nie je taký „zákerný“, ako si ľudia myslia – až na pár výnimiek.
V Refresheri píšeme o zaujímavých reštauráciách, ľuďoch pracujúcich v gastrobiznise aj praktických radách do domácnosti. Podobné články nájdeš v sekcii Gastro, ktorú nezabudni sledovať, aby ti nič neušlo. Túto prácu môžeme robiť aj vďaka tvojej podpore. Ak chceš, aby sme tvorili obsah aj naďalej, staň sa členom klubu Refresher+.
Ak sa nebojíš žiarovky, neboj sa ani mikrovlnky
Mikrovlny využívajú nízkofrekvenčné elektromagnetické žiarenie – rovnaký druh, aký sa používa v žiarovkách, mobiloch, televízoroch či rádiách, len o trochu silnejší. Materiály obsahujúce vodu, napríklad potraviny, tekutiny alebo tkanivá, ľahko absorbujú mikrovlnnú energiu, ktorá sa potom mení na teplo.
Po vytiahnutí jedla z mikrovlnky v ňom nezostáva žiadna mikrovlnná energia. Tento princíp je veľmi podobný žiarovke – po vypnutí svetla žiarovka nesvieti, je tam skrátka tma.
Na rozdiel od röntgenových lúčov mikrovlny nepoužívajú ionizujúce žiarenie, čo znamená, že nenesú dostatok energie na to, aby zvládli oddeliť elektróny od atómov. „Aby ste poškodili DNA, musíte najskôr narušiť chemické väzby. Takto zabíja aj nebezpečné žiarenie – mutuje bunky a spôsobuje rakovinu,“ hovorí pre BBC Timothy Jorgensen, docent radiačnej medicíny na zdravotnom stredisku Georgetownskej univerzity.
Mikrovlnám sme vystavení denne, dokonca si ich medzi sebou vymieňajú aj ľudia, tvrdí Juming Tang, profesor potravinárskeho inžinierstva na Washington State University. Mikrovlnné rúry však produkujú vlny s relatívne nízkou frekvenciou, ktoré sú obsiahnuté vnútri mikrovlnnej rúry. „Ak jete plodiny vypestované na slnku, nemali by ste sa obávať ani jedla z mikrovlnky,“ hovorí profesor.
Zabíja živiny a vitamíny?
Častým tvrdením odporcov mikrovlniek je aj to, že tento „pekelný spotrebič“ zabíja všetky vitamíny a živiny v jedle. Ide však o veľký mýtus.
Akákoľvek tepelná úprava má tendenciu zničiť niektoré živiny, keďže varenie do určitej miery poškodzuje ich chemickú štruktúru. Práve mikrovlnka však v tomto kontexte patrí medzi najlepšie metódy zohrievania jedla. Čím dlhšie jedlo varíme, tým viac živín sa z neho stráca – a mikrovlnka zohreje jedlo veľmi rýchlo, konštatuje Anthony L. Komaroff z Harvardovej lekárskej fakulty.
„Spôsob varenia, ktorý najlepšie zachováva živiny, je taký, pri ktorom sa potrava uvarí rýchlo, ideálne bez použitia tekutiny. Mikrovlnná rúra tieto kritériá spĺňa. Čo sa týka zeleniny, najhoršie je varenie vo vode, pretože sa do nej vylúhuje podstatná časť živín,“ píše sa v blogu Harvardovej univerzity, ktorá ako zdravý príklad prípravy zeleniny uvádza napríklad „naparenie“ brokolice v mikrovlnke s malým množstvom vody.
Aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú potraviny pripravené v mikrovlnnej rúre rovnako bezpečné a majú rovnakú výživovú hodnotu ako potraviny pripravené v bežnej rúre.
Výskum však ukázal, že určité potraviny by sme do tohto spotrebiča dávať nemali, napríklad také, ktoré obsahujú škrob. Ukázalo sa, že pri ohrievaní zemiakov v mikrovlnke vznikajú malé kryštály s vysokým obsahom chemického akrylamidu, ktorý podľa niektorých štúdií na zvieratách pôsobí ako karcinogén. Pri klasickom varení však akrylamid nevznikol.
Táto látka však vzniká prirodzeným procesom, keď sa určité potraviny (najmä sacharidy) zahrejú na vysokú teplotu. Nájdeme ju v chlebe, mäse či dokonca káve. Akrylamidu sa teda nikdy úplne nevyhneme.
Podľa portálu Reader’s Digest by si do mikrovlnky nikdy nemal dávať ani natvrdo uvarené vajcia, priemyselne spracované mäsové výrobky, listovú zeleninu či materské mlieko.
Pozor na toxické plasty
Hoci mikrovlnná rúra nás sama osebe neohrozuje, jej nesprávnym používaním si môžeme privodiť vážne zdravotné problémy. Najčastejším prehreškom, ktorého sa dopúšťame, je zohrievanie jedla v plastovej nádobe, obedári či plastovom obale z donáškovej služby.
V štúdii z roku 2011 výskumníci skúmali viac ako 400 plastových nádob určených na potraviny a zistili, že pri zohrievaní v mikrovlnke unikli z väčšiny z nich chemikálie, ktoré môžu narúšať naše hormóny. Platilo to aj pre nádoby bez obsahu bisfenolu (BPA) – chemickej látky s toxickými účinkami, ktorá sa používa na výrobu plastov a môže vážne narušiť hormonálny systém.
Ďalším strašiakom sú ftaláty – asi najpoužívanejšie zmäkčovadlá, ktoré dodávajú plastom pružnosť a ohybnosť. Dnes ich nájdeme takmer všade – v plastových fľašiach, detských hračkách, telových mliekach či dokonca vo vzduchu.
Keď plastový obal s obsahom ftalátov vystavíme vyšším teplotám, tieto chemikálie môžu preniknúť do potravín. Ich nadmerné množstvo v ľudskom organizme dokáže narušiť metabolický a hormonálny systém, ovplyvniť štítnu žľazu, zvýšiť inzulínovú rezistenciu (čo môže viesť k vzniku cukrovky), spôsobiť problémy s plodnosťou, prípadne vyvolať alergie či astmu. Európska únia čiastočne obmedzila ich používanie v júli 2020.
Do mikrovlnky by si rozhodne nemal dávať obaly a nádoby, ktoré už stratili alebo strácajú svoj tvar. Pri starých a poškodených nádobách je väčšia pravdepodobnosť, že sa z nich uvoľnia škodlivé chemikálie.
Jedlo vždy poriadne zohrej
Problémom mikrovlnky je aj nerovnomerné ohrievanie. Mikrovlnná energia nie vždy dobre prenikne do hrubších kúskov jedla, a tak sa môže stať, že po zapípaní spotrebiča sa síce z jedla parí, ale vnútro je studené.
Nie je to len otravné, ale môže to doslova ohroziť tvoje zdravie, keďže pri takomto nedostatočnom ohreve sa nezničia všetky potenciálne nebezpečné mikroorganizmy. Predídeš tomu, ak počas ohrievanie pokrm vyberieš, premiešaš ho a vrátiš opäť do mikrovlnky.