Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Huawei.
23. decembra 2022, 8:55
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Sleduješ si tep a počet krokov? Pozri sa, prečo by si mal začať myslieť na zdravie svojho srdca už teraz

TECH HUAWEI
Uložiť Uložené

Takmer 30 % opýtaných Slovákov sa domnieva, že o srdce sa stačí začať starať až po 40. roku života.

Či už si pod zlomeným srdcom predstavíš známu frázu z romantických filmov alebo ťaživý duševný stav, v nejakej forme si sa s týmto slovným spojením už zrejme stretol. Mohla to byť nešťastná láska, nevydarený vzťah, rozvod rodičov alebo strata blízkeho. Môžu mať však takéto udalosti skutočný vplyv na fyzické zdravie nášho najdôležitejšieho orgánu?

Emócie verzus srdce

Otázka, či dokážeme naše fyzické srdce ovplyvniť tým, čo cítime, zaujíma mnohých ľudí. Rozsiahla štúdia zameraná na zdravie srdca, ktorú nedávno uskutočnil Huawei, priniesla zaujímavé výsledky. Až 84 % opýtaných na Slovensku si uvedomuje, že psychický stav naozaj ovplyvňuje naše srdce a náš srdcový rytmus. A až 66 % Slovákov verí, že zlomené srdce dokáže naozaj bolieť.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Liza Summer

A hoci sa v lekárskej praxi fráza „zlomené srdce“ veľmi nepoužíva, v odbornej terminológii má svoj názov. Tento stav sa nazýva takotsubo alebo aj kardiopatia. Ide o srdcovú dysfunkciu, často spôsobenú silným emocionálnym stresom alebo negatívnymi emóciami, ktoré majú reálny dosah na fyzický stav nášho srdca. Dokonca je takotsubo syndróm považovaný za medicínsku diagnózu, ktorá môže mať podobné príznaky ako srdcový infarkt.

Srdce je nenahraditeľný sval, ktorý musí fungovať ako hodinky. A pracuje neustále –no časom sa opotrebúva a starne rovnako ako celý náš organizmus. Kardiológovia sa zhodujú v jednom. Čím skôr sa o srdce začneme starať, tým lepšie.

Srdce na prvom mieste

Prieskum, ktorý prebehol vo viacerých európskych krajinách, ukázal, že srdcu väčšina ľudí zďaleka nevenuje takú starostlivosť, akú si zaslúži. Navyše, práve slovenské čísla sú alarmujúce. Takmer 30 % opýtaných Slovákov sa domnieva, že o srdce sa stačí začať starať až po 40. roku života. Avšak napríklad taká hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, je u mladých ľudí úplne bežná a postihuje 1 z 8 dospelých vo veku 20 až 40 rokov.

Huawei, smart hodinky
Zdroj: Huawei

Základom je pravidelné meranie EKG (elektrokardiografia), čím možno predísť mnohým srdcovo-cievnym ochoreniam. Dobrou správou je, že na sledovanie zdravia srdca už nie je potrebné nekonečné vysedávanie v čakárni u lekára a následné časovo náročné vyšetrenia. V domácich podmienkach postačí aj bežný technologický asistent, ako sú smart hodinky.

Základnými funkciami, ako je meranie tepu či krokov, dnes disponujú už aj tie najlacnejšie modely. Popredný výrobca Huawei však zašiel ešte ďalej a svojmu najnovšiemu modelu na tento rok nadelil ešte dôležitú funkciu navyše. Huawei Watch GT 3 Pro totiž zvládnu aj meranie EKG, ktoré následne uložia do aplikácie v smartfóne, vďaka čomu k týmto údajom môžeš mať prístup kedykoľvek. Okrem toho dokážu tieto smart hodinky zmerať aj saturáciu kyslíka v krvi či úroveň stresu, čo sú faktory, ktoré majú na zdravie srdca veľký vplyv. Jedným zariadením tak dokážeš dôkladne a efektívne sledovať zdravie svojho srdca.

sleduj svoje zdravie
Huawei, smart hodinky
Zdroj: Huawei

3 tipy, ako zlepšiť zdravie svojho srdca

Choď na prechádzku
Smart hodinky počítajú tvoje kroky a umožňujú ti sledovať tvoj výkon pri cvičení. Fyzická aktivita srdcu prospieva, dospelí by mali cvičiť každý deň aspoň 30 minút.

Dopraj si dobrý spánok
So smart hodinkami Huawei Watch GT 3 Pro môžeš sledovať kľúčové údaje o svojom spánku vrátane fáz spánku či časov zdriemnutia a prebúdzania. Pomocou skóre kvality spánku a personalizovaných rád zistíš, ako si dopriať čo najlepší nočný odpočinok.

Kontroluj zdravie srdca
Pomocou Huawei Watch GT 3 Pro môžeš kontrolovať svoje EKG údaje na zápästí v reálnom čase. Vďaka tomu budeš vždy informovaný o zdraví svojho srdca.
Huawei, smart hodinky
Zdroj: Huawei
Domov
Zdieľať
Diskusia