Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2022 o 16:35
Čas čítania 1:02
Denisa Šútorová

Seriál Wednesday čelí kritike za herecké obsadenie. Neznášame rasistické ja Tima Burtona, odkazujú fanúšikovia na Twitteri

FILMY A SERIÁLY WEDNESDAY
Uložiť Uložené

Podobnej kauze čelil aj Burtonov Domov slečny Peregrinovej pre zvláštne deti, kde bol do hlavnej úlohy zloducha obsadený Samuel L. Jackson.

Napriek tomu, že seriál Wednesday sa stal za prvý týždeň jeho streamovania najúspešnejším seriálom na Netflixe (čím prekonal aj veľký hit Stranger Things), momentálne sa okrem úspechu vyrovnáva aj s obrovskou vlnou kritiky. Ako uvádza New York Post, niektorí fanúšikovia a kritici poukazujú na rasistický podtón seriálu, ktorý sa spája s hereckým obsadením.

Konkrétne má ísť o nigérijskú herečku Joy Sunday stvárňujúcu Biancu Barclay, rebelku, zlé dievča a sokyňu Wednesday a takisto herca Imana Marsona (Lucas Wilson), ktorý má v seriáli niekoľko neodpustiteľných priestupkov a zároveň je násilníkom a synom skorumpovaného starostu.

Navyše, starosta Walker (Tommie Earl Jenkins) v šou vlastní Pilgrim Land, čo je samo osebe kontroverzné rozhodnutie vzhľadom na historické napätie medzi domorodými Indiánmi a pútnikmi.

Na seriál Wednesday sa po veľkolepom úspechu vrhá aj vlna kritiky. Dôvodom má byť nedostatočná rozmanitosť hereckého obsadenia a rasový podtón.
Na seriál Wednesday sa po veľkolepom úspechu vrhá aj vlna kritiky. Dôvodom má byť nedostatočná rozmanitosť hereckého obsadenia a rasový podtón. Zdroj: Netflix/Wednesday

Jeden z fanúšikov sa na Twitteri vyjadril: „Nechápte ma zle... Milujem Jennu Ortegu a to, že hrá Wednesday, ale jedna vec, ktorú na tejto šou neznášam, je, prečo urobili všetkých černochov v tejto šou hroznými ľuďmi? Akože na tom Netflix nevidel nič zlé? Neznášam rasistické ja Tima Burtona.“

Tim Burton a Netflix čelia vlne kritiky za herecké obsadenie vo Wednesday.
Tim Burton a Netflix čelia vlne kritiky za herecké obsadenie vo Wednesday. Zdroj: Netflix

Nie je to prvýkrát, čo bol Burton kritizovaný na tému pleti hercov vo svojich projektoch. Podobnej kauze čelil aj režisérov Domov slečny Peregrinovej pre zvláštne deti, kde bol do hlavnej úlohy zloducha Barrona obsadený Samuel L. Jackson. Herec si zahral vodcu skupiny, ktorá mala zabíjať deti s nadprirodzenými schopnosťami. Jackson si vraj nedostatočnú rozmanitosť vo filme všimol, no napriek tomu ho to neodradilo od stvárnenia postavy.

Zástupca Tima Burtona sa pre The Post vyjadril, že žiadosť o takýto hlúpy komentár nebude režisérovi rozhodne posielať, narážajúc na irelevantnosť kauzy. Uvidíme, akého hereckého obsadenia sa dočkáme v druhej sérii.

Anketa:
Je podľa teba herecké obsadenie vo Wednesday v poriadku?
Zbytočne sa preháňa.
Určite by som uvítal/-a väčšiu rozmanitosť.
Zbytočne sa preháňa.
97 %
1968 Hlasov
Určite by som uvítal/-a väčšiu rozmanitosť.
3 %
69 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia