Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. decembra 2022, 14:30
Čas čítania 3:24
Ema Stanovská

Týchto 12 potravín by si nemal skladovať v chladničke, pretože im tým môžeš uškodiť. Máš v nej uhorky či banány?

Týchto 12 potravín by si nemal skladovať v chladničke, pretože im tým môžeš uškodiť. Máš v nej uhorky či banány?
Zdroj: Pexels/Nadi Lindsay
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Z uhoriek sa môže stať rozmočená kaša, čokoláde spôsobíš teplotný šok.

Niektoré potraviny dávame do chladničky automaticky, no často si tým viac škodíme, ako pomáhame. Chlad nie je vždy zárukou, že potravina dlhšie vydrží. Práve naopak, kombinácia nízkych teplôt a vlhkosti môže aj ten najchutnejší plod premeniť na nejedlú hmotu. Prinášame ti zoznam potravín, na ktoré by si si mal dať zvlášť pozor.

V Refresheri píšeme o tom, ako si vybrať ideálny kávovar na doma, ktoré reštaurácie sú momentálne najviac vybookované či kde si dáš skvelý obed za 3,80 eura. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým článkom.

Banány

Banány potrebujú izbovú teplotu (15 až 20 °C), a to z dvoch dôvodov: teplo im pomáha dozrieť v prípade, že ich kúpiš ešte zelené, a svetlo a vzduch zas pomôžu spomaliť ich rozklad. V chladničke môže ich šupka sčernieť. Ak potrebuješ, aby rýchlo dozreli, umiestni ich do vzduchotesného vrecúška.

Paradajky

Chlad dokáže podľa štúdie vedcov z Floridskej univerzity drasticky zmeniť štruktúru a chuť paradajok tým, že im spôsobí šok a doslova zmení ich genetiku. Pre paradajky je najlepším miestom na skladovanie napríklad kuchynská linka či stôl. Mali by byť pri izbovej teplote mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. 

Na uskladnenie paradajok je najlepším miestom kuchynská linka.
Na uskladnenie paradajok je najlepším miestom kuchynská linka. Zdroj: Unsplash.com

Čokoláda

Chladnička môže čokoláde spôsobiť teplotný šok, pri ktorom sa kakaové maslo destabilizuje a na čokoláde sa môže objaviť vrstva drobných bielych kryštálikov. Profesionálny chocolatier Karol Stýblo pre Refresher nedávno povedal, že čokoláda by sa mala podávať pri izbovej teplote a najlepšie chutí vtedy, keď je polotekutá.

Chlieb

Pečivo sa v chlade zvykne rýchlo vysušiť. Ak máš rád chrumkavú kôrku a vláčnu striedku, chlieb skladuj v chlebníku alebo ho dobre izoluj od vzduchu. V prípade, že ho nestíhaš zjesť, nakrájaj ho na plátky a ulož do mrazničky.

Domov
Zdieľať
Diskusia