Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 7:20
Ema Stanovská

Najlepšie stroje na kávu už od 3 eur: Čo si myslí odborník o kapsulových kávovaroch a ktorý stroj spraví najchutnejšiu kávu

Najlepšie stroje na kávu už od 3 eur: Čo si myslí odborník o kapsulových kávovaroch a ktorý stroj spraví najchutnejšiu kávu
Zdroj: Unsplash.com
GASTRO GASTROPRIEMYSEL KÁVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Kávový bloger Ladislav Király radí, ako si vybrať ideálny kávovar na doma.

Príprava domácej kávy nemusí byť vôbec drahá ani náročná. Vynikajúcu kávu ako z kaviarne ti vyčaruje aj stroj, ktorý nestojí ani 20 eur. 

Najlepší pomer kvality a ceny získaš alternatívnymi spôsobmi prípravy kávy, medzi ktoré sa zaraďujú najmä ručné stroje na filtrovanú kávu. Tie ti väčšinou spravia dokonca oveľa chutnejšiu a výraznejšiu kávu ako plnoautomatický kávovar. Ak však túžiš po svojom milovanom espresse, aj pre teba máme pár užitočných tipov.

Na článku sme spolupracovali s novinárom a kávovým blogerom Ladislavom Királym, ktorý už štyri roky vedie blog Blogokave.sk. Poradil nám, ktoré kávovary stoja za to a na čo by sme si pred kúpou mali dať pozor.

Pri všetkých kávovaroch, ktoré budeme spomínať v článku, platí, že najlepší výsledok dosiahneš, keď si kávové zrná pomelieš tesne pred samotnou prípravou. Káva totiž už pár minút po zomletí stráca na intenzite vône a chuti.

V Refresheri milujeme kávu, a tak o nej radi píšeme. Vieš napríklad, ako odlíšiť kvalitnú kávu od karcinogénu či ako sa vyvarovať únavy z kávy? Nezabudni dať odber na tému Káva. Prístup k článkom majú členovia Refresher+ klubu.

Od 3 do 25 eur

French press

French press patrí medzi najjednoduchšie a najlacnejšie metódy domácej prípravy kávy. Prvú verziu tohto stroja si dali patentovať Francúzi Mayer a Delforge už v roku 1852. Dnešnú podobu mu však dala až talianska dvojica vynálezcov v roku 1929.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Cena sa začína už od 3 eur, a hoci pri niektorých sa cena môže vyšplhať aj nad 20 eur, pravdepodobne to veľmi nebude stáť za to. Drahšie french pressy majú zvyčajne zaujímavejší dizajn, lepšie tesnenie a dá sa z nich piť priamo, čo je užitočné napríklad na túry.

Príprava je jednoduchá: mletú kávu stačí zaliať, nechať pár minút postáť a potom už len zatlačiť piest, ktorý oddelí tekutinu od usadeniny. Keďže usadenina ostane izolovaná v spodnej časti nádoby, kávu si môžeš preliať priamo z kávovaru do šálky. 

Pôvod french pressu siaha až do 19. storočia.
Pôvod french pressu siaha až do 19. storočia. Zdroj: Unsplash.com

Použiť by si mal veľmi hrubo namletú kávu – hrúbkou by mala pripomínať kryštálový cukor. Na 1 dl vody sa štandardne používa 6 gramov mletej kávy. Čas lúhovania závisí od tvojej preferencie a chuti, celý proces prípravy by však nemal presiahnuť 4 minúty.

„Za mňa je malou nevýhodou to, že aj keď french press disponuje sitkom, do šálky sa dostanú aj malé nečistoty, respektíve zvyšky mletej kávy. Káva nie je odfiltrovaná rovnako dobre ako pri príprave cez papierový filter. Pre začiatočníka je to však výborný kávovar,“ konštatuje Ladislav Király.

Kávový bloger vraví, že výhodou french pressu je aj jeho všestranné využitie – okrem toho, že dokáže urobiť veľmi dobrú kávu, dá sa použiť aj na prípravu čaju a dokonca aj na vyšľahanie mlieka. 

Koťogó/mokka kanvička

Legendárna mokka kanvička (alebo ľudovo povedané koťogó), pomenovaná po jemenskom meste Mocha, je „legenda legiend“, vraví Király. Jej vynálezcom bol taliansky inžinier Alfonso Bialetti, podľa ktorého je pomenovaná aj najznámejšia značka týchto kanvičiek.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Na rozdiel od french pressu, na prípravu kávy v mokka kanvičke už potrebuješ sporák – niektoré typy nie sú vhodné na indukciu, tak si na to daj pri kúpe pozor. Cena sa pohybuje do 30 eur, bežne nájdeš kanvičky aj za 10 eur.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125301 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa oplatí kupovať drahý plnoautomatický kávovar.
  • Či má zmysel kupovať pákový kávovar v najnižšej cenovej hladine.
  • Ktoré zariadenie ti spraví najčistejšiu a najchutnejšiu kávu.
  • Ktorý stroj na kávu môžeš dokonca zložiť a hodiť do kabelky.
  • Aký je rozdiel medzi prekvapkávacím kávovarom za 20 eur a 200 eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia