Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 4:59
Ema Stanovská

Únava z kávy: ako vzniká a ako piť kávu, aby ťa kofeín prebral a nie naopak?

Únava z kávy: ako vzniká a ako piť kávu, aby ťa kofeín prebral a nie naopak?
Zdroj: Unsplash/Tyler Nix
GASTRO KÁVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Čím viac kávy piješ, tým viac sa v tvojom tele hromadí neurotransmiter adenozín, ktorý ťa uspáva. Keď tvoje tretie popoludňajšie espresso stratí efekt, adenozín nezaklope na dvere, ale rovno vtrhne.

Niekto pije kávu večer a bez problémov zaspí, iný si musí dať poslednú šálku už o druhej poobede. Káva na každého pôsobí inak, najväčšou záhadou je však to, ako je možné, že po šálke espressa sa niekedy cítime ešte unavenejšie ako predtým. Káva nás má predsa vzpružiť a nie naopak. Dve odborníčky chemičky vysvetľujú tento fenomén a radia, ako piť kávu, aby sme z nej zakaždým vyťažili maximum.

V Refresheri ti pravidelne prinášame články zo sveta zdravia a vedy. Na našom webe sa dozvieš napríklad to, ako si môžeš návštevou kožnej lekárky zachrániť život alebo ako účinne zmierniť príznaky migrény. Pre pravidelnú dávku podobných informácií nezabudni sledovať témy zdravie a veda a výskum. Staň sa členom klubu Refresher+ a budeš mať prístup ku všetkým článkom. 

Aby sme vysvetlili ako (ne)funguje káva, na začiatok si dáme krátku lekciu biochémie. Od chvíle, keď ráno „rozlepíš“ oči, tvoje telo sa začne riadiť biologickými hodinami, ktoré určujú, dokedy budeš čulý a v ktorej fáze dňa už pocítiš prvé známky únavy. Vďačíme za to dvom dôležitým hormónom, ktorých hladiny počas dňa a noci cyklicky stúpajú a klesajú.

Odporúčané
Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce 24. novembra 2023, 9:00

„Za pocit energie po zobudení zodpovedá kortizol, ktorého hladina je najvyššia ráno a s ubiehajúcim dňom postupne klesá. Počas dňa prichádza na scénu adenozín, ktorého hladina počas dňa, naopak, rastie a my vďaka nemu cítime únavu,“ vysvetľuje popularizátorka vedy Lenka Hrobárová, ktorá vyštudovala klinickú biochémiu. Dnes vedie úspešný instagramový účet Skúmavka, kde vysvetľuje vedu a fungovanie ľudského tela zrozumiteľným spôsobom.

káva
Zdroj: Unsplash.com

Adenozín je neurotransmiter, ktorý reguluje spánkový cyklus a aj jemu vďačíš za príjemný ospalý pocit pred spaním. Ide o vedľajší produkt molekuly nazývanej adenozíntrifosfát, pomocou ktorej naše bunky a tkanivá využívajú a spaľujú energiu. Keď sa táto molekula vyčerpá, uvoľní adenozín, ten sa naviaže na receptory v mozgu a ty začneš uvažovať nad ďalším espressom (alebo posteľou).

Hoci adenozín a kofeín sú najväčší súperi, v skutočnosti sú veľmi podobní – majú rovnakú veľkosť aj tvar. Práve vďaka tomu dokáže kofeín „obsadiť“ miesto jeho ospalému rivalovi tým, že zaberie jeho receptory a zablokuje jeho účinok. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120253 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako a prečo vzniká „únava z kávy“.
  • Akí ľudia zažívajú tento stav najčastejšie.
  • Akú rolu v tom zohráva cukor, mlieko a voda.
  • Ako je možné, že niekto je voči kofeínu imúnny.
  • Ako piť kávu, aby nás prebrala a nie naopak.
Domov
Zdieľať
Diskusia