Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2022 o 9:30
Čas čítania 6:09
Tímea Krauszová

Kedy mi kontrolu u kožnej lekárky uhradí poisťovňa a ako sa vyberajú podozrivé znamienka? (Otázky a odpovede)

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pár minút, ktoré ti môžu zachrániť život.

Jakub Paulík vedel, že má na tele znamienka, na ktoré by sa mal niekto pozrieť. S kontrolou si dával načas, až kým si neuvedomil, ako veľmi tým riskuje svoj život. „Obvodná lekárka mi veľakrát opakovala, aby som išiel na kontrolu znamienok. Priznám sa, že som nad tým začal premýšľať, až keď mi otec zomrel na rakovinu kože,“ rozpráva.

Slovensko nie je exotická krajina, aj preto si ľudia zrejme neuvedomujú, že aj u nás je rakovina kože každodennou realitou v kožných ambulanciách. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií počet prípadov v posledných rokoch mierne stúpa u oboch pohlaví. U mužov tvorí 2,6 % zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4 %.

Prispieva k tomu opaľovanie a dlhodobý nechránený pobyt na slnku, ktorý najmä v detstve dokáže veľmi ublížiť. Podľa odborníkov už jedno spálenie sa do pľuzgierov v detstve mnohonásobne zvyšuje riziko rakoviny. Onkodermatologička Desana Borecká pre Národný portál zdravia povedala, že väčšina (60 až 90 %) melanómov vzniká práve následkom UV žiarenia slnka.

(Malígny) melanóm je typ zhubného nádoru, ktorý sa veľmi rýchlo šíri (metastázuje). Vzniká buď z už existujúceho znamienka, alebo na predtým neporušenej koži. Tvorí 2 % všetkých nádorov a patrí medzi najagresívnejšie typy rakoviny – spôsobuje až 90 % úmrtí na kožné nádory.
Zdroj: AIFP

Rakovina kože sa však môže vyskytnúť aj na takom mieste, ktoré nie je vystavené slnku, nemusí to byť len oblasť, ktorá sa opálila alebo spálila do pľuzgierov. Zhruba tretina melanómov vznikne zo znamienok, preto je dôležité dať si ich každoročne vyšetriť u kožného lekára.

Jakub mal šťastie. Našiel si dermatologičku, ktorá ho vyšetrila, a problematické znamienka mu odstránili. K prevencii dnes pristupuje úplne inak. 

Jakub pred odstránením znamienok a tesne po ňom.
Jakub pred odstránením znamienok a tesne po ňom. Zdroj: archív J. P.

V Refresheri sa venujeme témam duševného aj fyzického zdravia a hovoríme o ňom s odborníkmi. Kladieme im aj citlivé a tabuizované otázky, aby sme lepšie rozumeli, ako sa o seba starať. Ak si chceš prečítať ďalšie články o zdraví, klikni sem a dostaneš upozornenie vždy, keď taký obsah na webe pribudne. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, pridaj sa do klubu Refresher+.

Odporúčané
Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne 16. februára 2022 o 14:30

Ako sa pripraviť na prehliadku?

Špeciálne sa pripravovať nemusíš, stačí základná hygiena, nie je potrebné oholiť si telo do hladka ani vyhnúť sa krémom na telo. Dermatologička MUDr. Simona Hanesová odporúča obliecť sa tak, aby sa ti ľahko vyzliekalo a obliekalo, pretože znamienka bude kontrolovať na celom tele. Je jedno, v ktorom ročnom období na prehliadku prídeš, ale je dôležité, aby tvoja koža nebola spálená alebo príliš opálená (napríklad z dovolenky). „Na takejto koži sa znamienka vyšetrujú ťažšie,“ vysvetlila nám kožná lekárka.

Dermatologička Simona Hanesová pri kontrole pacienta vo svojej ambulancii.
Dermatologička Simona Hanesová pri kontrole pacienta vo svojej ambulancii. Zdroj: archív S. H.

Čo si môžeš pripraviť vopred, sú dokumenty. „Ak ste prekonali nejaký typ kožného nádoru či závažnejšieho kožného ochorenia, prineste si so sebou aj lekársku správu. Skvelý je aj výpis z dokumentácie od predošlého dermatológa,“ vraví Hanesová. Ak už máš za sebou liečbu nejakého kožného problému, maj zapísaný názov lieku, mastičky či krému.

Uhradí mi kontrolu znamienok zdravotná poisťovňa?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či poisťovne na Slovensku uhrádzajú kontrolu znamienok u dermatológov.
  • Ako prebieha kontrola znamienok.
  • Či odstraňovanie znamienok bolí.
  • Prečo majú ľudia, ktorí sa radi opaľujú alebo pracujú pod holým nebom, oveľa vyššie riziko rakoviny kože.
  • Ako sa pred rakovinou môžeš chrániť.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120260 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia