Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2022, 15:00
Čas čítania 1:27
Ema Stanovská

„Hormón lásky“ oxytocín môže pomôcť pri liečbe srdcovocievnych ochorení. Podľa vedcov pomáha obnovovať odumreté bunky srdca

ZDRAVIE VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vedci skúmali asi 20 neuroendokrinných hormónov, ktoré môžu pomôcť pri regenerácii srdca. Oxytocín, ktorý sa prirodzene vyplavuje napríklad po sexe či bozkávaní, sa javil ako najsľubnejší.

Výskumný tím z Michiganskej univerzity prišiel s dôkazmi, že oxytocín, nazývaný aj ako „hormón lásky“, môže pomôcť stimulovať regeneráciu buniek srdcového svalu – kardiomyocytov. Toto zistenie by mohlo pomôcť najmä ľuďom, ktorí prekonali infarkt myokardu. Práve ten býva totiž príčinou postupného odumierania týchto buniek.

Vedci v štúdii vysvetľujú, že skúmali asi 20 neuroendokrinných hormónov, aby preverili ich schopnosť aktivovať kmeňové bunky, ktoré sa podieľajú na regenerácii srdca. Oxytocín – hormón, ktorý sa nám prirodzene vyplavuje napríklad po sexe, masáži či objatí – sa javil ako najsľubnejší.

„Oxytocín dokáže preprogramovať populáciu dospelých buniek vonkajšej vrstvy srdca a premeniť ich na kmeňové bunky. Tieto bunky migrujú do hlbších vrstiev srdca – myokardu – a pomáhajú obnoviť odumreté bunky,“ opisujú vedci v štúdii uverejnenej v časopise Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Najčastejšia príčina úmrtí

Oxytocín už na klinike používajú pri liečbe iných ochorení. Vedci ho preto považujú za potenciálny liek, ktorý by sa mohol podávať ľuďom hneď po infarkte myokardu. To by mohlo predstavovať významný krok vpred pri znižovaní miery úmrtnosti na infarkt, ale aj pri  liečbe iných kardiovaskulárnych problémov.

Práve srdcové choroby – vrátane ischemickej choroby srdca, ktorá zapríčiňuje infarkty – sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete a každoročne si vyžiadajú 18,6 milióna životov (33 % všetkých úmrtí). Infarkt alebo chronické ochorenie ciev takisto patrí medzi najčastejšie problémy, ktoré rieši slovenský Národný ústav srdcových a cievnych chorôb.

Odporúčané
Primárka kardiologického centra: Pichanie pri srdci je nepodstatný príznak, ľudia mu prisudzujú priveľkú dôležitosť (Rozhovor) Primárka kardiologického centra: Pichanie pri srdci je nepodstatný príznak, ľudia mu prisudzujú priveľkú dôležitosť (Rozhovor) 10. marca 2022, 14:30

Infarkt nastáva, keď sa niektorá z ciev zúži alebo zapchá, dôsledkom čoho srdce nedostáva dostatok krvi a kyslíka. Následne dochádza k odumieraniu buniek srdcového svalu. V minulosti sa lekári domnievali, že odumreté bunky už nie je možné obnoviť. Predchádzajúci výskum však dokázal opak. 

Úspech zatiaľ len v laboratóriu

Kardiológ Sanjiv Patel pre Medical News Today pripomenul, že veľa pokusov o „oživenie“ poškodeného srdca bolo úspešných, no len v laboratóriu. V realite, pri klinických skúškach, už také úspešné neboli. Hoci lekári nový výskum označujú za „sľubný“ a „vzrušujúci“, má pred sebou ešte dlhú cestu. Stále nie je isté, či je oxytocín postačujúci aj na dlhodobé zlepšenie stavu.

Nevýhodou je, že liečba oxytocínom sa môže prejavovať aj vedľajšími účinkami. Kým prirodzené zvýšenie oxytocínu v tele nemá nijako významne negatívny efekt, umelo vyvolané zvýšenie (napríklad pred pôrodom) sa môže prejaviť zmenami krvného tlaku a srdcovej frekvencie a takisto poruchami rytmu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia