Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:51
Peter Vnuk

Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu

Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu
Zdroj: Pexels.com/William Fortunato
TECH HODINKY MODERNÉ TECHNOLÓGIE TECHNOLOGICKÉ RECENZIE TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Zhrnuli sme pre teba tie najdôležitejšie aspekty, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere hodiniek a náramkov.

Trh so smart hodinkami a náramkami zažíva boom. Ak sa ti točí hlava už pri prvom pohľade na šírku ponuky, tento článok ti poslúži ako studený obklad. Prečítaj si ho a budeš mať pred očami oveľa jasnejšiu predstavu o tom, čo chceš a čo potrebuješ.

Ak sa ti bude páčiť a považuješ ho za užitočný, predplať si Refresher+. Nielenže nás týmto spôsobom podporíš, ale získaš prístup k exkluzívnemu obsahu, ktorý ti bude pomáhať s udržiavaním prehľadu v technologickom svete.

Nabíjanie a voľba displeja či náramku

Ak si zvolíš náramok, bude ľahší a štíhlejší. Hodinky však majú spravidla väčšie displeje, takže na čítanie textu bude viac priestoru, čo je pri športových aktivitách dosť dôležitý detail. Ak chceš vedieť, koľko opakovaní v sérii cviku ti ešte zostáva, svižný pohľad na hodinky ti to prezradí skôr ako menší displej náramku, ktorý musíš lúštiť ako osemsmerovku.

Tvar ciferníka, resp. displeja hodiniek, nehrá zásadnú rolu, no predsa nejakú má. Obdĺžnikový tvar dáva obsahu na displeji viac priestoru ako okrúhly, ten však pôsobí viac ako módny doplnok. A práve okrúhly tvar sa vyskytuje najčastejšie, aj keď nesmierne populárne Apple Watch sú obdĺžnikové.

Odporúčané
TOP 10 luxusných švajčiarskych hodiniek z druhej ruky. Značky Rolex či Hublot môžeš mať aj bez toho, aby si predal obličku TOP 10 luxusných švajčiarskych hodiniek z druhej ruky. Značky Rolex či Hublot môžeš mať aj bez toho, aby si predal obličku 23. apríla 2024, 11:00

Ak ti ide aj o efekt, pravdepodobne ti budú najviac vyhovovať okrúhle ciferníky v kombinácii s kovovým vyhotovením. Niektoré modely sú na nerozoznanie od klasických hodiniek a to, že sú chytré, im nijako neuberá z estetiky a zo šarmu.

Smart náramok je zvyčajne kompaktnejší ako hodinky.
Smart náramok je zvyčajne kompaktnejší ako hodinky. Zdroj: Pexels/Brett Sayles

Môžeš tiež zobrať do úvahy, akým fyzickým aktivitám sa zvykneš venovať. Ak sa venuješ niečomu, pri čom je vysoká pravdepodobnosť, že hodinky dostanú zásah, možno bude lepšia voľba náramok, ktorý býva menší, a tak je menšia pravdepodobnosť, že z neho pri zápase v kickboxe vyrobíš prášok. Zároveň však menšia konštrukcia môže znamenať menší akumulátor a slabšiu výdrž, tak pozor na to.

Napokon treba zvážiť aj spotrebu energie. Náramky zvyknú mať menšie displeje s nižším rozlíšením a jednoduchší systém, takže môžu mať aj výrazne nižšiu spotrebu energie. Nie je nič výnimočné, keď ti smart náramok vydrží aj týždeň či dlhšie bez nabíjania. To je celkom dôležitá vec vo sfére komfortu používania. Hodinky zvyknú vydržať tak dva – tri dni.

V oblasti nabíjania majú hodinky pomerne často podporu bezdrôtového spôsobu, takže ich stačí položiť na podložku. Netreba sa však veľmi obávať ani variantov, ktoré sa nabíjajú z USB portu počítača a kábel nabíjačky sa k nim prichytáva magneticky.

Na čo sa sústrediť:
1. Náramky majú menšiu konštrukciu, hodinky zvyčajne zobrazia viac textu.
2. Aj smart hodinky môžu vyzerať dobre.
3. Smart náramky majú spravidla väčšiu výdrž batérie.

Operačné systémy

V operačných systémoch nositeľnej elektroniky nie je až taká jednoznačná situácia, ako je to pri smartfónoch. Zatiaľ sa svojich pozícií držia aj proprietárne operačné systémy. To znamená, že každý výrobca má vlastný systém, ktorý má unikátne vlastnosti a s inými hodinkami môže mať len veľmi málo spoločné.

Odporúčané
Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? 18. apríla 2024, 11:30

Môžeš sa stretnúť so systémom Tizen, ktorý má svoj domov v produktoch od Samsungu. Je navrhnutý tak, aby ponúkal vysoký výkon, a jeho variant sa vyskytuje aj v smart televízoroch. Kórejský gigant nepodľahol tlaku úspešnosti riešenia od Googlu v hodinkách a drží sa vlastného. Výhoda tkvie v atraktivite grafiky a vo vlastnom obchode s apkami. Do hodiniek si tak môžeš nainštalovať výbavu podľa seba, čo vôbec nie je samozrejmosť.

Smart hodinky.
Smart hodinky. Zdroj: Pexels/Jason L.
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124080 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čím sa vyznačujú jednotlivé hodinky rôznych výrobcov.
  • Aké funkcie by tvoje hodinky mali mať a ktoré ťa nemusia až tak zaujímať.
  • Ako sa odlišujú typy sklíčok na hodinkách, s ktorými sa stretneš.
  • Čo môžeš očakávať, ak budeš šetriť na cene.
Domov
Zdieľať
Diskusia