Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
30. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 9:37
Ema Stanovská

Potravinová výzva: Dá sa prestravovať za 30 eur na týždeň bez polotovarov? Skúsili sme, takto to dopadlo

Potravinová výzva: Dá sa prestravovať za 30 eur na týždeň bez polotovarov? Skúsili sme, takto to dopadlo
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTROPRIEMYSEL INFLÁCIA POTRAVINY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Po štyroch dňoch na suchom zemiakovom chlebe som sa ocitla sama v jednej miestnosti s čerstvými bagetami, syrmi a čipsami. Zjesť som ich však nemohla – nezmestili by sa mi totiž do rozpočtu.

„No ty budeš týždeň len na rožkoch a wifonke,“ vraví mi ľútostivo editor krátko po tom, čo odsúhlasí môj potravinový experiment.

Minúť na potraviny len 120 eur mesačne je pre mnohých ľudí žijúcich vo väčších mestách nepredstaviteľné – zvlášť v čase inflácie, keď ceny potravín rastú raketovým tempom a skôr natrafíš na jednorožca ako na obedové menu pod 7 eur.

Pre množstvo ľudí je to však každodenná realita, neraz sa musia zmestiť do ešte menšieho rozpočtu. Rozhodla som sa, že sa na týždeň – aspoň čiastočne – vžijem do ich kože. Pri stanovovaní sumy sme sa riadili výškou životného minima pre jednu plnoletú osobu, teda 234,42 eura na mesiac. Na potraviny sme si vyhradili približne polovicu, čo vyšlo na približne 30 eur na týždeň.

Mojím cieľom nebolo len „prežiť“, ale aj pokúsiť sa dokázať, že i s obmedzeným rozpočtom sa dá stravovať relatívne zdravo a vyvážene. Snažila som sa preto do jedálnička zahrnúť čo najviac zeleniny a ovocia, kvalitné bielkoviny ako mäso a tofu či mliečne produkty. 

Aj z lacných potravín sa dajú vyskladať zaujímavé jedlá.
Aj z lacných potravín sa dajú vyskladať zaujímavé jedlá. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Tento článok môže byť zároveň inšpiráciou pre každého, kto chce skresať svoj rozpočet na potraviny (hoci aj o pár eur), no nevie, ako začať, a nechce sa vzdať svojich obľúbených jedál. V závere článku nájdeš súhrn najužitočnejších tipov a poznatkov, ktoré by ti mohli pomôcť.

Experiment mal nasledovné pravidlá:

  • Začínam v stredu ráno a končím nasledujúcu stredu večer.
  • Za týždeň môžem na potraviny/jedlo minúť maximálne 30 eur. Do tohto rozpočtu nerátam drogériu ani domáce potreby.
  • Nemôžem od nikoho prijať jedlo zadarmo – aj keby ma ponúkali, bola by som hladná, na oslave, u mamy a podobne. Žijem týždeň človeka, ktorý je odkázaný sám na seba.
  • Ak chcem niekomu inému kúpiť potraviny/jedlo, môžem, ale nesmiem si z toho nič dať (beriem to ako položku mimo môjho vlastného rozpočtu na potraviny).

Ešte malé upozornenie na úvod: nasledujúce fotky a opisy nie sú určené pre gurmánov ani milovníkov dobrého jedla. Ak rád čítaš o jedle, nezabudni sledovať tému gastro Bratislava, gastrotesty či gastropriemysel. Podporíš nás, keď sa staneš členom klubu Refresher+, prvých 7 dní ťa vyjde len na 0,33 eura.

Zbohom, reštiky, ahojte, letáky

Pred touto výzvou som bola zvyknutá nakupovať a jesť to, na čo som mala práve chuť. Po suroviny na večeru som šla do obchodu zvyčajne cestou z práce, niekedy aj každý deň. Obedy som si varila len občas a väčšinou som sa stravovala v kantíne našej administratívnej budovy.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Týždeň bez jedla z reštaurácie či koláča v kaviarni som si takmer nevedela predstaviť. Hoci som nemíňala veľmi veľa, na potraviny určite odchádzala väčšina môjho príjmu (keď nerátam odvody a nájom). 

Viem, že na to, aby som sa zmestila do stanovenej sumy, potrebujem pevný plán. Začínam tým, že si sťahujem aplikácie Lidl Plus a Clubcard Tesco, v ktorých mám pokope vernostné karty, aktuálne letáky a akcie či zľavové kupóny na konkrétne produkty.

Ďalší postup je rozhodnúť sa, čo budem jesť, a napísať si jedálny lístok na celý týždeň. Môj plán je variť si jedlá, ktoré vydržím jesť niekoľko dní po sebe, čo najviac ma zasýtia a podľa možností mi budú aj chutiť.

Mojím odrazovým mostíkom sú zľavové letáky. V aplikáciách obchodov si pozerám, ktoré potraviny sú tento týždeň v akcii, a podľa toho vymýšľam, čo by som si mohla variť. Letáky študujem veľmi dlho a porovnávam každý cent. Premýšľam: „Čo ak mi to náhodou nevyjde alebo si to zle vyrátam? Čo ak tam prídem a tá zľava tam nebude?“ Začínam pociťovať rovnaké obavy ako ľudia, ktorí žijú z ruky do úst.

Konečne mám nákupný zoznam aj hotový jedálny lístok, no netuším, či sa ním skutočne budem schopná riadiť. Vydávam sa na strastiplnú výpravu za potravinami.

24 eur fuč hneď v prvý deň...

Môj lov na akcie sa začína v Tescu. Nachádzam všetky produkty z letáka, ceny na štítkoch sedia, stále však cítim neistotu, či sú aktuálne. Posledné akciové zemiaky sú s končiacim sa dátumom spotreby a nevyzerajú veľmi pekne, rozhodujem sa, že ich teda spracujem prioritne.

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Na kuracích rezňoch ušetrím vďaka Clubcard až 1,90 eura, zároveň som „vychytala“ 26-percentnú zľavu. Beriem tiež tekvicu s 50-percentnou zľavou, z ktorej si uvarím svoj obľúbený prívarok (spoiler: po tomto týždni už nie je obľúbený).

Potrebujem korenie na kura, ale zisťujem, že všetko je akési drahé, a chcem si nechať ešte rezervu v rozpočte. Pre istotu beriem najlacnejšiu a najpraktickejšiu alternatívu – zmes korenia na zemiaky, ktorú môžem zároveň využiť aj na mäso. Zloženie je totiž veľmi podobné.

Za obsah môjho nákupného košíka v Tescu by sa nemusela hanbiť nejedna dôchodkyňa.
Za obsah môjho nákupného košíka v Tescu by sa nemusela hanbiť nejedna dôchodkyňa. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Do košíka hádžem smotanový jogurt za 0,35 eura, aj keď smotanové jogurty z duše neznášam. Potrebujem však aj olovrant, prípadne niečo, čím si ozvláštnim raňajkovú kašu, a smotanové jogurty sú jednoznačne najlacnejšie.

Na raňajky si chcem robievať kašu, pretože toto jedlo mám veľmi rada a je tiež skvelé z hľadiska pomeru cena – výkon – zasýtenie. Aj keď bežne by som vzala ovsené vločky, tentoraz beriem mix ovseno-pšenično-ražných lupienkov, pretože majú o niekoľko gramov viac vlákniny. Predpokladám teda, že ma viac zasýtia.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Mám košík plný akciových produktov a som na seba celkom hrdá. Pri platení sa však zľaknem – 16,54 eura? To je vyše polovica môjho rozpočtu a ešte nemám všetko nakúpené. Začínam pochybovať, či sa mi podarí tento experiment dokončiť.

Potom sa však upokojujem, že mám množstvo trvanlivých potravín, ktoré ma určite zasýtia na väčšinu týždňa. Navyše vďaka letákom a aplikácii je môj nákup o takmer 4 eurá lacnejší, čo je pekné odľahčenie.

účty
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Moja cesta pokračuje do Lidla. Poteším sa z kilového balenia biomrkvy za 0,99 eura, opäť beriem smotanový jogurt, pretože je najlacnejší. Náhodou natrafím na celozrnné špagety v akcii, ktoré preferujem pred bielymi, pretože majú vyšší obsah vlákniny, ktorá lepšie zaplní žalúdok.

V strese hľadám slivkové paradajky. Práve na tie totiž platí zľavový kupón v aplikácii. Nie strapcové ani cherry, ani datľové... potrebujem slivkové! Keď ich po piatich minútach čítania etikiet a narážania do ľudí konečne uvidím, zistím, že sú, samozrejme, najbledšie zo všetkých. Pripomínam si heslo tohto týždňa – chuť je vedľajšia, hlavne nebyť hladná a zmestiť sa do rozpočtu.

Smerujem k jablkám, ktoré majú ozvláštniť moje raňajkové kaše. Bežne by som použila roztlačený banán, pre istotu sa však rozhodujem pre najlacnejší ovocný variant. Brúsim si zuby na konkrétnu odrodu jabĺk, na ktorú sa vzťahuje akcia. Keď však prídem k regálu, zisťujem, že nie som jediná, kto takto uvažuje. Ostalo tam už len jedno. Beriem teda posledné a ďalšie dve vezmem z odrody Gala s výrazne vyššou cenou.

Posledné akciové jablko v Lidli, kvôli ktorému som strávila 10 minút pri samoobslužnej pokladnici.
Posledné akciové jablko v Lidli, kvôli ktorému som strávila 10 minút pri samoobslužnej pokladnici. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Jablková dráma však ešte nie je na konci. Svoje jediné akciové jablko hľadám v menu samoobslužnej pokladnice, no nie a nie ho nájsť. Prichádza mi na pomoc mladý chalan, no má rovnaký problém. Volá teda ďalšieho člena obsluhy, ktorý „červené jablká“ nájde, no pokladnica začne štrajkovať a nechce ho zobrať. No tak, nechaj ma zaplatiť si za svoje posledné akciové jablko, blbá pokladňa!

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

Po vyše piatich minútach trápenia všetkých zúčastnených by som už za bežných okolností povedala, nech tam zakliknú iné, hoci aj drahšie jablká. Ja mám však v hlave každý ušetrený cent navyše, a tak trpezlivo stojím a čakám. Pán z obsluhy, ktorý už skoro úplne rozobral samoobslužnú pokladnicu, napokon úspešne ukončuje jablkovú krízu a ja platím krásnych 7,28 eura za 11 produktov.

účty
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Honba za akciovými potravinami mi trvala vyše hodiny a ja prichádzam domov s pocitom, že potrebujem šlofíka. Zisťujem, že keď intenzívne premýšľam o tom, čo kupujem, vyhladnem ešte viac. Zároveň vnímam, že s veľmi obmedzeným rozpočtom sa k nákupu správam oveľa zodpovednejšie – predstava, že niečo rozbijem alebo rozlejem, mi spôsobuje neprimeraný stres.

French toast pre chudobných

Prvý deň sa výrazne nelíši od môjho bežného stravovania. Na raňajky si robím kašu s mliekom, so strúhaným jablkom a škoricou. „Kašomix“ mi chutí menej ako čisté ovsené vločky, ale naozaj mám pocit, že ma zasýtil viac.

Na obed si robím celozrnné cestoviny s mojou obľúbenou „nebolonskou“ omáčkou. Opäť sa cítim nezvyčajne sýta, dokonca mi ostalo aj na druhý deň, čo som nečakala. Poobede ma však chytil hlad, a tak „padol“ jeden zo smotanových jogurtov. Večer som si dala chlieb s nátierkou, uhorkou a rajčinami, ktoré som ochutila majoránkou. Kedysi by som premýšľala, či nejem priveľa a príliš nezdravo, teraz sa teším, keď som sýta.

Celozrnné cestoviny s nebolonskou omáčkou zasýtili a ostali aj na druhý deň.
Celozrnné cestoviny s nebolonskou omáčkou zasýtili a ostali aj na druhý deň. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Na druhý deň dojedám včerajšiu kašu (zohriala som si ju v hrnci s trochou vody a bola ešte chutnejšia ako včera) aj cestoviny. Akciový chlieb bol už trochu suchší, tak som si ho opiekla v rúre. Tentoraz k večeri krájam aj surovú biomrkvu, keďže jej mám toľko, že by zasýtila dve dediny. Nie je však v top forme a už ľutujem, že ju jem čerstvú...

Moja večera vyzerá veľmi podobne aj počas bežných dní, líši sa len čerstvosťou.
Moja večera vyzerá veľmi podobne aj počas bežných dní, líši sa len čerstvosťou. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Piatok opäť začínam rovnakou kašou. Na obed som si uvarila kuracie prsia s ryžou, do ktorej som zamiešala mix hrášku a mrkvy – na spestrenie a dodanie živín navyše. Večer už je z chleba podrážka, a tak si robím chleba vo vajci. Kečup nemám, tak mi namiesto toho napadá orestovať si rajčiny na kvapke oleja. Zmäknuté a ochutené ich kladiem na chleba vo vajci a jedlo jem príborom ako french toast. Prekvapivo mi to veľmi chutí a urobila by som si to aj inokedy.

Tri litre prívarku? Prečo si to robím?

V sobotu som trochu ušetrila, pretože som neraňajkovala – cestovala som a nebola som hladná. Zvyšok dňa ide najskôr veľmi hladko. Na obed jem kura s ryžou zo včera, večera takisto kopíruje včerajšok. Potom prichádza moje prvé (a jediné) zlyhanie.

Odporúčané
Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine 14. marca 2024, 17:00

Pripravujem občerstvenie pre návštevu – syry, čerstvé bagety, humus, hrozno, olivy, čipsy. Som sama doma a pokušenie je priveľké. Takmer zo všetkého ochutnám malý kúsok, hoci nič z toho som nezarátala do svojho rozpočtu. Áno, zhrešila som, ale vôňa čerstvej bagety po štyroch dňoch na suchom zemiakovom chlebe bola silnejšia ako ja. Upokojuje ma, že z toho mála, čo som si pri príprave občerstvenia zobla, by som sa určite nenajedla.

Občerstvenie pre návštevu vyzerá „trochu“ inak, ako moje chudobné jedlá.
Občerstvenie pre návštevu vyzerá „trochu“ inak, ako moje chudobné jedlá. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Nedeľné raňajky som odštartovala klasicky jablkovou kašou, ktorú som už v tejto fáze výzvy začínala preklínať. Ešteže sme si dali včera od seba pauzu, ináč by som ju už dnes vyhodila z okna, hovorím si. Vynašla som sa aj na túre, na ktorú som si vzala „lepeňák“ z chleba vo vajci – chlieb, nátierka, zelenina (nie, nechutí to až tak strašne, ako to znie). Večer som dojedla kura s ryžou.

Pondelok začínam pokrmom na k, ktorý radšej už ani nevyslovujem nahlas. Na obed som si spravila prívarok z tekvice, ktorej bolo tak veľa, že som ju musela variť v dvoch hrncoch. Jedla som ho s údeným tofu na obed aj večeru a dojedla som zvyšok chleba.

Bez tekvicového prívarku sa určite istý čas zaobídem.
Bez tekvicového prívarku sa určite istý čas zaobídem. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

V utorok ráno sa mi pomyslení na jablko dvíha žalúdok, a tak si beriem banán zo zásob, ktorý si pridávam do – čoho iného ako kaše. Banán stál 0,50 eura, ktoré si prirátavam do rozpočtu. Aktuálne mám teda skóre 24,32 eura. 

Odporúčané
Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi 14. marca 2024, 15:30

Na obed si robím k prívarku špagety, pretože nemám chlieb a prečo nevyužiť kúpené zásoby. Moje chuťové poháriky na tento zážitok nikdy nezabudnú. Prosím, neskúšaj to doma. 

Podvečer sa mi vo fitku točí hlava, na základe čoho usudzujem, že tento obed zrejme nebol ideálny základ pred tréningom. Cestou domov si kupujem rýchlu záchranu na zvýšenie cukru v krvi v podobe malých ryžových chlebíkov z drogérie za 0,50 eura (výdavky sa zvýšili na 24,82 eura). Večer jem prívarok s dvomi uvarenými vajcami.

Mamine palacinky verzus vráskavá mrkva

Konečne posledný deň výzvy. Ráno dojedám banánovú kašu zo včera. Prívarok už nedokážem zjesť samotný, tak idem prvýkrát po siedmich dňoch od začiatku výzvy do potravín a s pocitom dekadentnej slasti si kupujem obľúbené kajzerky a makový štangel (áno, kúpila som si aj časopis o jedle, nech mám aspoň vizuálny zážitok).

účty
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Polovicu z toho zjem, tú druhú si nechávam na cestu vlakom domov k mame. Večer mám v pláne upiecť si mrkvu, pár zemiakov, na ktoré som sa napokon úplne vykašľala, a opiecť si tofu. Vo vlaku ešte dojedám posledné jablko a kajzerku.

Pri vstupe do maminho bytu ma ovalí neodolateľná vôňa palaciniek. Celú 3,5-hodinovú cestu vlakom som sa mentálne pripravovala na tento moment. Hoci mama dostala inštrukcie, nech nič nevarí, lebo mám pred sebou posledných šesť hodín výzvy, samozrejme, že navarila.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

Chystám sa nakrájať a upiecť si posledné kúsky zvráskavenej mrkvy, zemiaky a tofu. Mama mi ich so slovami „tak toto ani náhodou“ okamžite berie a psími očami ma lanári na tvarohové palacinky. Snažím sa aktivovať posledné zvyšky pevnej vôle, a hoci to trhá srdce nám obom, napokon víťazí túžba výzvu s čistým svedomím dokončiť. Vážne však premýšľam nad tým, že sa na palacinky vrhnem hneď, ako odbije polnoc...

Čo som sa naučila

Za týždeň som teda na potraviny minula 26,98 eura (z toho som nezjedla zemiaky ani fazuľu, ostali mi aj trvanlivé potraviny). Netrpela som (príliš), neostala som ani na chvíľu hladná a myslím, že som mala aj dostatočne rozmanitú stravu. Samozrejme, ak by som tento experiment natiahla na mesiac, jedálny lístok by som určite musela pravidelne meniť, čo by bola oveľa väčšia výzva. Cenovo dostupných potravín nie je veľa a človek sa nimi veľmi ľahko preje.

Myslela som si, že s obmedzenými možnosťami si moje chuťové poháriky veľmi neužijú, ale stával sa pravý opak. Jedlo som si viac vážila, a tak som si ho aj viac vychutnávala. Moje myslenie sa zmenilo z „môžem mať viac a lepšie“ na „môžem mať len toto/tieto konkrétne potraviny/v tejto kvalite, a tak si to spravím tak, aby mi to chutilo“.

Každému vrelo odporúčam si túto výzvu vyskúšať – aj tým, ktorí majú pocit, že s financiami hospodária dobre. Pokojne stačí len na týždeň. Výrazne odľahčíš svoju peňaženku, ľahšie budeš odolávať nástrahám (ak svoje záväzky berieš vážne) a veľa sa naučíš o sebe aj o cenách potravín. Možno objavíš oveľa lacnejšie alternatívy svojich obľúbených potravín, ktoré sú v skutočnosti rovnako fajn.

Praktické tipy, ktoré ti pomôžu výrazne ušetriť na potravinách:

  • Sprav si približný plán na celý týždeň, čo budeš jesť a variť.
  • Stiahni si vernostné aplikácie obchodov s potravinami, do ktorých chodíš nakupovať najčastejšie. Využívaj zľavové karty, kupóny a občas si pozri aj akciové letáky – vďaka nim môžeš nájsť skvelé produkty za polovičnú cenu.
  • Jedlo maj nakúpené na niekoľko dní dopredu, aby si zbytočne nebehal do obchodu a nekupoval hlúposti.
  • Keď varíš obed, navar toho viac, nech ti to vydrží aspoň dva dni. Ušetríš tým veľa času a znižuje to riziko, že siahneš po jedle z fastfoodu alebo donášky.
  • Ušetríš viac peňazí, keď nakúpiš nárazovo a viac (s nákupným zoznamom), ako keď pôjdeš do obchodu viackrát po menej vecí (impulzívne).
  • To, že by si nikdy nemal nakupovať hladný, asi vieš. Odborníci však nedávno zistili, že zbytočné impulzívne nákupy robíme aj krátko po vypití kávy.
  • Preferuj jedlá s vyšším obsahom vlákniny, zasýtia ťa viac na dlhší čas. Patria tam napríklad celozrnné obilniny, zelenina, ovocie, strukoviny či vločky. Nezabudni ani na dostatok kvalitných bielkovín (kuracie/morčacie mäso, vajcia, tofu, tvaroh, cottage cheese, ryby...).
Domov
Zdieľať
Diskusia