Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti 4ka.
21. novembra 2022, 8:30
Čas čítania 3:38
Sponzorovaný obsah

5 tipov, ktoré ti pomôžu ušetriť peniaze, keď všetko zdražuje

5 tipov, ktoré ti pomôžu ušetriť peniaze, keď všetko zdražuje
Zdroj: Pexels/Monstera
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE
Uložiť Uložené

Možno bude stačiť, ak prehodnotíš svoje návyky.

Pravdepodobne si sa už zamyslel nad tým, ako v tejto neistej dobe ušetríš peniaze. Možno si túto otázku aj googlil. Aby tvoje šetrenie bolo úspešné, je potrebná motivácia a návyk. Predstav si sumu, ktorú si chceš nasporiť za rok, a toto číslo si zapíš na viditeľné miesto. Ďalej sa zamysli nad tým, čo pre teba tieto peniaze predstavujú. Chceš si vytvoriť rezervu, ktorá ti ušetrí stres z neistoty, umožní ti cestovať alebo zabezpečiť lepšie bývanie? Šetrenie vnímaj ako nástroj, vďaka ktorému sa dopracuješ k svojmu cieľu. 

Pripravili sme pre teba niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu prehodnotiť návyky a odložiť eurá navyše. Témou šetrenia sa zaoberá aj mobilný operátor 4ka, ktorý pripravil výhodnú ponuku paušálov Sloboda. Pri doručení mesačnej faktúry od 4ky pravdepodobne nebudeš prevracať očami, pretože ti výsledná suma nevypáli dieru do peňaženky. 

pozri ponuku

1. Grafy budú tvoj kamoš

Tento bod je kľúčový. Nezľakni sa, nemusíš robiť žiadne špeciálne matematické výpočty a tabuľky v Exceli. Má tvoja banka apku, v ktorej sa ti zobrazujú všetky výdavky graficky? Využi ju naplno. Ak nie, na webe nájdeš množstvo overených aplikácií, do ktorých môžeš zaznamenať všetky svoje výdavky podľa kategórie – móda, potraviny, cestovanie či zábava.

Poctivo si zaznamenaj všetky príjmy a výdavky. Maj na pamäti, že musíš mať úplný prehľad o minutých peniazoch, inak tvoj plán nebude fungovať. Zapisuj všetko, aj prepitné v kaviarni, trvalé príkazy či pokuty za parkovanie. Mesiac sledovania ti pomôže urobiť celkový obraz o tvojej finančnej situácii. Možno zostaneš nepríjemne zaskočený z výsledných čísel, no na druhej strane budeš vedieť, kde máš utiahnuť opasok. 

peňaženka
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

2. Nemusíš byť masterchef, ale...

Babka alebo dobrý kuchár ti povie, že máš variť tak, aby nevznikal zbytočný odpad. No v čase, keď si môžeš objednať jedlo piatimi klikmi, sa na tieto kuchárske „life hacky“ začína zabúdať. Keďže stravovanie ukrojí významnú časť z tvojich výdavkov, mal by si prehodnotiť svoj prístup k nakupovaniu a vareniu. Šetriť začneš vďaka vlastnej príprave jedla, takže donášky, reštaurácie či kaviarne sa stanú príležitostnou odmenou.

Svoje nákupy plánuj – kupuj to, čo potrebuješ, a len v množstve, ktoré naozaj spotrebuješ. Tvoj košík v obchode možno nebude taký plný, ale aspoň si budeš istý, že nič nevyhodíš a všetko zješ. Nie je blbé mať na páse dve cibule a tri mrkvy. Stále lepšie, ako kupovať kilové balenie, ktoré ti splesnivie v chladničke. 

S plánovaným nákupom kráča ruka v ruke aj premyslené varenie. Vyskúšaj si pripraviť obed na dva dni, alebo jedlá, ktoré môžeš zamraziť a v prípade núdze vytiahnuť. Takto ušetríš aj plyn či elektrinu. Nevýhodou je, že googlenie vhodných receptov ťa bude stáť nejaký čas a energiu. Skús napríklad jedlá, kde je veľa zeleniny a strukovín. Sú lacné, zdravé a zasýtia. 

3. Peniaze von oknom

Využívaš permanentky do fitiek, apky, streamovacie platformy či rôzne služby naplno? Ľudia si bežne predplatia streamovaciu platformu len preto, aby videli jeden seriál. Ten sa skončí, no službu si platia ďalej aj napriek tomu, že ich zvyšný obsah nezaujíma. Zamysli sa nad tým, koľko toho používaš naozaj, a zruš všetko nepotrebné. Možno sa ti podarí ušetriť sumu, ktorú potom môžeš odložiť na sporiaci účet.

Do tejto kategórie by sme mohli zaradiť aj nevýhodné paušály. Máš pocit, že platíš priveľa a ani nevieš za čo? Paušály Sloboda od mobilného operátora 4ka ti pomôžu mesačne ušetriť desiatky eur. Paušál si môžeš vyskladať na mieru – podľa toho, či potrebuješ viac minút, správ alebo dát. Za takýto paušál zaplatíš iba niekoľko centov denne. 

Ušetriť môžeš aj pri výbere nového telefónu. Nemusíš pristúpiť na kompromis pri výbere modelu alebo kupovať mobil z druhej ruky. Čím vyšší paušál SLOBODA+ alebo SLOBODA DÁTA si vyberieš, tým vyšší bonus na mobil získaš. Tvoj bonus sa môže vyšplhať až do výšky 210 eur. 

začni využívať 4ku
telefón, muž, videohovor, fotograf, úsmev
Zdroj: Unsplash/Charis Gegelman

Ďalšie vyhadzovanie peňazí ovplyvnia tvoje domáce návyky. Niektoré drobné zmeny ti pomôžu znížiť číslo na mesačnej faktúre. Na akej teplote perieš? Vyhýbaj sa praniu pri 90 alebo 60 stupňoch a začni prať na 40 alebo 30 stupňoch. Predlžuješ tým životnosť oblečenia a šetríš elektrinu. Nezapínaj práčku poloprázdnu, aj keď máš medzi špinavými vecami outfit, ktorý si si plánoval obliecť. Keď necháš zovrieť vodu v hrnci, nezabudni použiť pokrievku alebo proces urýchli rýchlovarnou kanvicou. Vypínanie vody pri umývaní vlasov, zubov či pri holení by malo byť samozrejmosťou, rovnako ako úsporné svietenie.

4. Posuň ďalej

Určite sa v tvojej domácnosti nájde oblečenie alebo „potrebná vec“, ktorú celý rok iba obchádzaš. Vyhraď si jeden víkend na vytriedenie šatníka a iných zbytočností. Mysli na to, že predáva zaujímavá fotka a opis, preto ich vyskúšaj nafotiť na sebe s inšpiratívnym styligom a označ ich ako vintage. Pripravené posty zaves na secondhand portály alebo sociálne siete. Napríklad na Instagrame nájdeš veľa populárnych vintage predajcov, odkiaľ môžeš čerpať inšpiráciu. Zaberie ti to síce čas, ale ak sa ti to podarí predať, bude to stáť za to. 

5. Part time

Obetuj na niekoľko mesiacov svoje pohodlie. Popri bežnej práci či škole sa dá zvládnuť jeden čiastočný úväzok. Nemusíš chodiť po nociach vykladať palety do skladov alebo celý víkend stráviť v inej práci. Spravovanie sociálnych sietí, grafické práce, stráženie detí, venčenie psov, výpomoc v kaviarni či roznášanie letákov ťa nemusí extrémne vyťažiť. Stačí ti niekoľko hodín mesačne, možno nezarobíš viac ani ako sto eur. Táto suma tvoj život ani zásadne nezmení, no môžeš ju odložiť na investičný účet a postupne budovať svoju finančnú rezervu. 

kaviareň, žena, barista
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle

Ako vidíš, medzi tipmi nenájdeš žiadne prevratné zmeny alebo návod na asketický život. Milionár sa síce z teba nestane, no ak vyskúšaš niekoľko tipov naraz, možno ťa nasporená suma na konci mesiaca príjemne poteší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia