Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2022, 10:30
Čas čítania 3:48
Dominik Vetrák

RECENZIA: Rings of Power

FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

Oplatí sa vidieť prvú sériu Rings of Power?

Siedma epizóda seriálu Ring of Power bola zlá. Ak si čítal náš predošlý článok, budeš vedieť, prečo sme neboli nadšení. Vyhnúť sa v článku pozitívam a zamerať sa len na negatíva však bol náš zámer. Rings of Power nie je vyložene zlý seriál, a preto ho fanúšikom Tolkienovho sveta odporúčame. S výstrahou. Pri sledovaní totiž môžeš trpieť. 

Tvorcovia seriálu sa rozhodli adaptovať udalosti Druhého veku v rýchlejšom tempe. V seriáli sa tak stanú v priebehu niekoľkých rokov, maximálne desaťročí a nie tisícok rokov ako v knihách. Môžu tak pracovať s celistvým hereckým obsadením a postavami. Zatiaľ to vôbec neprekáža. Príbeh však má úplne iný problém. Tvorcovia totiž prvú sériu spracovali ako úvod k väčšiemu a vzrušujúcejšiemu príbehu.

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video

Peter Jackson zvládol počas prvých dvoch hodín filmu viac ako tvorcovia celej prvej série

V priebehu deviatich hodín sa nestane veľa zaujímavých udalostí. Postavy, ako aj celá zápletka sa točia v kruhu bez vyvrcholenia. Na moment sme sa čiastočného rozuzlenia dočkali v šiestej časti, no siedma to opäť rozbila vyše hodinovými rozhovormi postáv, ktoré takmer nikam neviedli a nedostatočne posúvali príbeh vpred.

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Jedno však musíme povedať, prekvapivo sa pri seriáli nikdy nenudíme a môže za to hlavne fantastická prezentácia. Štúdio Amazon stálo nakrútenie a dokončenie prvej série viac ako 700 miliónov dolárov. Viac ako do obrazu sa táto ohromná suma premietla do produkčných hodnôt. Prvú sériu nakrútili na Novom Zélande, kde sa im podarilo nájsť nádherné prírodné exteriéry, dokonale zachytávajúce krásu, ale aj hrôzy Stredozeme. 

Mimo reálnych scenérií tvorcovia vo veľkom využívali aj počítačové triky, ktoré sa nadmieru podarili. Je evidentné, že veľká časť rozpočtu šla práve na efekty, ktoré v porovnaní s väčšinou hollywoodskych filmov vyzerajú perfektne. Niektoré zábery, najmä ilustrácie veľkolepých momentov z histórie Stredozeme, sú strhujúce. Za všetky spomenieme napríklad stvorenie mithrilu. 

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video

Neskutočný vizuál

Vizuálu skutočne nemáme čo vyčítať. Tvorcovia nám v každej epizóde dokázali, že si dali záležať na výbere pekných lokácií. Čerešničkou na torte je monumentálny ostrov Númenor, ktorého architektúra kombinuje historické štýly s tými z Pána prsteňov, ako napríklad z kráľovstva Gondor. Nakoniec, Gondor založili potomkovia Númenoru. 

Veľká škoda je, že samotní Númenorčania sa veľmi nepredviedli. Do Stredozeme dorazili na chabých troch lodiach a viedli len malú bitku. Akcia sa nakoniec celkom podarila, no čakali sme na ňu až príliš dlho.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Jej vrchol prišiel v šiestej časti, keď sa ľudia a Númenorčania postavili ohyzdom a vznikla z toho celkom dobre zrežírovaná bojová sekvencia. Prekvapivo sa nám páčili aj akčné scény s elfom Arondirom, ktorý nám s každou ďalšou časťou viac prirástol k srdcu. 

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video

Na druhej strane Galadriel nás postupne prestala baviť, aj keď sme jej správanie zo začiatku obhajovali. Páči sa nám väčšina postáv, zároveň si však vieme predstaviť lepšie herecké obsadenie. Našťastie prestávame na to myslieť v momente, keď je na scéne Elendil či princ Durin. Trpaslíci sú najlepšie postavy s najzaujímavejšími dejovými líniami v celom seriáli.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122785 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá časť seriálu je najlepšia a ktoré postavy sa podarili najviac.
  • Kde scenáristi pochybili najviac a čo si myslíme o záporákovi.
  • Ako seriál hodnotíme bodovo a či sa podľa nás oplatí pozerať.
  • Na ktorých častiach seriálu je vidieť 700-miliónový rozpočet najviac.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia