Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 2. 10. 2022 meniny má Levoslav

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Čoje hodnotí: V juhomoravskej reštaurácii Essens je zážitkovou gastronómiou blanšírovaný pstruh aj šošovicový prívarok

Zážitkovú gastronómiu nepotrebujete mať priamo pod nosom. V skutočnosti sa má vychutnávať pri špeciálnej príležitosti a v špeciálne vyhradenom čase, takže zrazu môže byť „vaším podnikom“ aj reštaurácia vo Viedni, v Burgenlande či juhomoravskom pohraničí.

Čoje
21. september 2022, 9:30 Čas čítania: 3:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čoje hodnotí: V juhomoravskej reštaurácii Essens je zážitkovou gastronómiou blanšírovaný pstruh aj šošovicový prívarok
Zdroj: Čoje
Gastro - Prevádzky
0
Čoje
21. september 2022, 9:30
Čas čítania: 3:10

Čoje hodnotí: V juhomoravskej reštaurácii Essens je zážitkovou gastronómiou blanšírovaný pstruh aj šošovicový prívarok

Zážitkovú gastronómiu nepotrebujete mať priamo pod nosom. V skutočnosti sa má vychutnávať pri špeciálnej príležitosti a v špeciálne vyhradenom čase, takže zrazu môže byť „vaším podnikom“ aj reštaurácia vo Viedni, v Burgenlande či juhomoravskom pohraničí.

Čoje
21. september 2022, 9:30
Čas čítania: 3:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čoje hodnotí: V juhomoravskej reštaurácii Essens je zážitkovou gastronómiou blanšírovaný pstruh aj šošovicový prívarok
Zdroj: Čoje
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Essens je projekt, ktorý krátko po jeho vzniku ako šéfkuchár prevzal Otto Vašák, mladý český chef s predošlými skúsenosťami z pražskej michelinky La Degustation Bohême Bourgeoise. Nachádza sa v hotelovom rezorte Hraniční zámeček stojacom na niekdajšej česko-rakúskej hranici v Hlohovci (nie slovenskom, Hlohovec je mestečko aj na južnej Morave). Hranica je v hoteli inak stále vyznačená, takže sa vám môže stať, že pri stole budete oproti sebe sedieť každý v „inej krajine“.

 

Priamo pri zámečku je Hlohovecký rybník s úžasnou faunou, kvôli ktorej sa oplatí booknúť si večeru ešte za svetla, vypýtať si stôl pri okne a užívať si pohľad na volavky, čajky, no pokojne aj srnky, ktoré si to len tak prebrodia plytkým rybníkom kúsok od vás.

 

Essens
Restaurace Essens. Zdroj: Čoje

 

A určite sa oplatí prísť s predstihom a poprechádzať sa po okolí. Okrem pitoreskných juhomoravských scenérií sa aj v samotnom okolí Essensu dajú obdivovať napríklad záhradky, v ktorých si tu podnik časť surovín sám pestuje, pričom aj ten zvyšok dováža iba z bezprostredného okolia.

Menu sa tu dá vybrať buď štvorchodové, alebo osemchodové, ku každému sa dá objednať aj párovanie: alkoholické s vínami alebo nealkoholické s ovocnými a so zeleninovými šťavami. Vína som neskúšal vzhľadom na šoférovanie, no vybrať si nealko párovanie je ďalší spôsob, ako spoznať chute vytvorené priamo v reštaurácii od jednoduchých štiav a muštov cez lúhovaný studený „čaj“ až po fermentovanú ríbezľovú šťavu, úžasne komplexnú a trojrozmernú kombuchu či úplný vrchol, komplikovane vyrábanú priezračnú odčervenenú, sotva ľahko zelenú šťavu z rajčín. Tá je zároveň hlavnou zložkou najlepšieho jedla z celého menu.

 

Pstruh, Essens
Pstruh, fazuľky, kôpor. Zdroj: Čoje

 

Základným, okamžite identifikovateľným konceptom degustačného menu Essensu je lokálnosť, ktorú máme s Moravou v podstate identickú. Preč odbočí degustačné menu Otta Vašáka iba raz, do Talianska.

 

Druhé výstižné slovo je jednoduchosť, aj keď s hviezdičkou a poznámkou naspodku strany. Tunajšie jedlá pozostávajú z veľmi malého množstva surovín a ingrediencií, čo však neznamená, že sú vždy jednoduché.

 

Tak napríklad cviklový chod pozostáva iba z cvikly a bazy, no cvikla samotná je na tri spôsoby. Plátky autentickej chrumkavej zeleniny idú na lyžičku spolu s niečím, čo nám milá čašníčka opísala ako „takové žužu“: cviklou upravenou do takmer želatínovej podoby. Na to všetko ide cvikla do tretice ako jemná pena.

 

Essens
Cvikla, baza. Zdroj: Čoje

 

Úvodný pstruh bol zase upravený naložením a blanšírovaním. Opäť s výsledkom, že si jeho mäso zachováva výraznú surovú chuť a zároveň jemnú textúru ako po tepelnej úprave.

 

Fanúšikovia veľmi tesných degustačných konceptov si možno zafrflú, keď po jednoduchých chodoch vždy s nejakým geniálnym detailom zrazu príde druhá časť menu s chodmi, ktoré sú jednoduché úplne nadobro. Hríbiky boli ešte trochu ozvláštnené tým, že z priesvitných „filmových“ plátkov bravčového laloka navrchu išla výrazná chladivá a prevzdušňujúca chuť tymianu. Jelení chrbát vo výraznom demi glace s čučoriedkami je silná vec aj bez barličiek. No taká šošovica v silnej hovädzej omáčke s paprikou a chlebovými krutónmi bola úplne „ľudová“ vec, spoliehajúca sa iba na silu svojich poctivých surovín.

Essens restaurant, Hraniční zámeček, Hlohovec
Zemiaky, mak, slivka, Essens Restaurant. Zdroj: Čoje

 

Na úplný koniec však prišla nečakaná bodka a opäť svet jednoduchých prekvapení. Priznám sa, že na základe opisu „brambory, mák, švestka“ som čakal variáciu šúľancov, nakoniec však prišla hlboká guľatá mištička, ktorá mala navrchu makovú mrveničku, pod ňou vrstvu sliviek a na samotnom spodku zemiakovú zmrzlinu chutiacu fakt po surových zemiakoch a úplne fantasticky. Musel som sa opýtať a vyrábajú ju vraj tak, že do smotany nechajú svoje chute pustiť pečené zemiakové šupky.

Úplné vrcholy večera boli za mňa dva, uzatvárajúce prvú polovicu chodov. Ešte keď mi z Essensu volali pre prípadné alergie, vysvetlil som im, že moja drahá nezje nič z mláďaťa zvieraťa, a teda jej chod s jahňacím tatarákom a kaviárom by sme potrebovali vymeniť za niečo iné. Priniesli jej zadymenú brokolicu na majonéze, ktorej zloženie si už presne nepamätám, vraj budúcu novinku menu a vraj sme boli prví, kto to ochutnal. A teda našťastie z toho dala ochutnať aj mne, pretože ani lahodný jahňací tatarák s tu a tam praskajúcou guľôčkou kaviáru sa v tomto prípade nechytal na hĺbku, ktorú úžasne výraznej brokolici dodal dym zo zaúdenia a jemná majonéza.

Essens
Essens. Zdroj: Čoje

 

Najlepším jedlom menu bolo to „talianske“ odbočenie: tvarohové gnocchi v smotanovej omáčke so slnečnicovými semiačkami a bazalkou s guľôčkami ošúpaných sparených rajčiniek. Súčasťou šťavy bola aj spomínaná sčírená rajčinová šťava. Bez nej boli rajčinky na gnocchoch bežné rajčinky, spolu s omáčkou za zrazu zmenili na špicatými chuťami explodujúce maliny a jeden z najväčších zážitkov, aké som zažil s jedlom.

 

Essens
Rajčina, bazalka, slnečnica. Zdroj: Čoje

 

V prípade reštaurácie Essens v juhomoravskom Hlohovci nemusí byť jej vzdialenosť pre Bratislavčanov (a ďalších obyvateľov, ktorí to majú do hodiny a pol autom) vôbec problém. Keďže som nemal českú diaľničnú známku, trasu som si naplánoval cez severovýchodné Rakúsko a aj cesta malebným vinárskym vidiekom sa stala súčasťou zážitku, ktorý potom zavŕšilo jedlo.

 

Pozn.: Keďže nás chef Otto Vašák na večeru nakoniec pozval na účet podniku, dodržal som svoju zásadu a poslal peniaze aspoň na dobročinné účely na rómske deti.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Čoje
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.