Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 8:50
Denisa Šútorová

IKEA využíva psychologické triky, aby si z nej nikdy neodišiel naprázdno, a jej katalóg má viac kópií ako Biblia

IKEA využíva psychologické triky, aby si z nej nikdy neodišiel naprázdno, a jej katalóg má viac kópií ako Biblia
Zdroj: Unsplash/Chris Nagahama
DIZAJN HISTÓRIA IKEA MÓDA
Uložiť Uložené

Spoznaj zaujímavosti o nábytkárskej firme, ktorej výrobky má doma každý Európan.

Azda žiadna iná firma neevokuje slovo nábytok tak ako práve IKEA. Jej škandinávsky minimalizmus a mäsové guľôčky si zamilovali ľudia po celom svete. Jesť ich môžeš už aj čínskymi paličkami. S momentálnym počtom 474 obchodov si totiž v IKEI nakúpia zákazníci v 64 krajinách sveta. 

Značku IKEA založil Ingvar Kamprad, dnes už zosnulý švédsky podnikateľ, ktorý prišiel s nápadom pekného, lacného, ľahko skladateľného nábytku s minimalistickým dizajnom už pred 79 rokmi.

Ikea je v 64 krajinách sveta.
Ikea je v 64 krajinách sveta. Zdroj: Unsplash/Alexander Isreb

Ak si milovník tohto obchodu, určite vieš, aké ťažké je z neho odísť. Zrazu zistíš, že namiesto jednej obliečky na vankúš potrebuješ päť malých uterákov, rámy na obrazy, baldachýn nad posteľ či aspoň jednu jedinú vec – sviečku.

Ešte pred cestou domov sa zastavíš na obed, ktorý je hotovým virálnym hitom. Aký psychologický trik využíva IKEA na to, aby si z nej vždy odišiel s nákupom, a ako je možné, že sa jej majiteľ tak dlho vyhýbal daniam a tajil svoju fašistickú minulosť? To a oveľa viac zaujímavých faktov, o ktorých si možno nevedel, sa dozvieš v článku.

Založil ju 17-ročný tínedžer

Príbeh zakladateľa IKEY môže byť inšpiráciou pre všetkých, ktorí snívajú o tom, že v ranom veku založia vlastný biznis. Ingvar Kamprad rozbehol svoju spoločnosť, keď mal len 17 rokov, a to za peniaze, ktoré dostal od svojho otca ako odmenu za dobré výsledky v škole. Kamprad však mal podnikateľského ducha už odmalička. Ako sedemročný si zarábal predajom zápaliek a v desiatich na bicykli rozvážal vianočné ozdoby, ceruzky či ryby.

V Refresheri ti radi prinášame zaujímavé príbehy o histórii značiek a inšpiratívnych ľuďoch, ktorým sa darí budovať biznis. Ak sa chceš dostať k neobmedzenému obsahu, staň sa členom klubu REFRESHER+.

Fašistická minulosť Kamprada prenasledovala až do smrti

Kamprad sa približne v rovnakom čase, ako založil IKEU, pripojil k švédskemu fašistickému hnutiu. Pravidelne sa zúčastňoval na stretnutiach s pronacistickými extrémistickými skupinami a podľa niektorých správ bol aktívnym členom Hitlerovej mládeže. Paradoxom bolo, že práve Kampradov prvý zamestnanec a blízky priateľ Otto Ullmann bol Žid. Rodičia ho poslali do Švédska, aby unikol pred nacistami v Rakúsku.


V roku 1994, keď mal Kamprad 60 rokov, uverejnili švédske noviny Expressen správu o tom, že majiteľ IKEY bol prívržencom Pera Engdahla, vodcu fašistického hnutia. 

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

Podľa The Washington Post nie je celkom jasné, ako sa Kampradovi podarilo pred svojím priateľom Ottom Ullmannom utajiť svoje aktivity, avšak po prevalení týchto informácií bol vraj prvý, komu volal, aby sa ospravedlnil. Kamprad sa potom niekoľkokrát v médiách vyjadril, že svoj „nacistický profil“ ľutuje a považuje to za obrovskú chybu z čias svojej minulosti.

Médiá a kritici mu však nedali pokoj a Kampradovo meno sa naďalej objavovalo nielen v článkoch, ale aj knihách, ktoré ho jasne identifikovali ako nacistu a podrobne sa vŕtali v jeho aktivitách. Kapitola z Kampradovej biografie má na obranu názov Kedy budú starému mužovi odpustené hriechy jeho mladosti?

IKEA kedysi nepredávala nábytok

Prekvapivo, švédska nábytkárska firma kedysi vôbec nezačínala s predajom nábytku. Sústreďovala sa na produkciu drobností, ako boli perá, rámy, obrazy, ale aj peňaženky, hodinky a šperky. Spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1943, sa na výrobu nábytku začala zameriavať až o štyri roky neskôr, pričom išlo o výlučne katalógový predaj.

Prvý obchod IKEY je teraz múzeom.
Prvý obchod IKEY je teraz múzeom. Zdroj: Youtube/Scandinavian Design 101

Príliš nízke ceny, nedôvera zákazníkov a neprajnosť konkurencie

Ceny nábytku IKEA boli také nízke, že zákazníci pochybovali o kvalite jej výrobkov. Pochopiteľne si ich všimli aj jej švédski konkurenti, ktorí sa cítili ohrození. V 50. rokoch preto IKEU bojkotovali až do takej miery, že obmedzovali jej účasť na veľtrhoch. Ingvar Kamprad našiel jednoduché riešenie. V roku 1958 založil v Älmhulte prvú kamennú predajňu. Osobne sa stretával so zákazníkmi, sledoval, ako reagujú na jednotlivé výrobky, a učil sa z ich reakcií. Dnes je z pôvodného obchodu múzeum, ktoré môžeš navštíviť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120577 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzeralo prvé logo IKEA.
  • Prečo sú niektoré produkty pomenované ženskými menami či názvami škandinávskych jazier.
  • Ako IKEA pomáha utečencom.
  • Ktorá pobočka nechala prezimovať túlavých psov.
  • Prečo IKEA zničila staroveké čínske hrobky.
  • Aké psychologické triky používa na to, aby si v nej vždy nakúpil.
  • Ako je možné, že sa kedysi vyhýbala plateniu daní.
  • Prečo jej v New Yorku hrozil bombový útok.
Domov
Zdieľať
Diskusia