Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 8:06
Ema Stanovská

Abstinuješ, ale nechceš byť celý večer na limonáde? Zisťovali sme, ako chutí nealkoholické víno, džin, rum či aperol spritz

Abstinuješ, ale nechceš byť celý večer na limonáde? Zisťovali sme, ako chutí nealkoholické víno, džin, rum či aperol spritz
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Strasie ťa z neho ako zo skutočného alkoholu, ale nenafúkaš. Dnes si môžeš dopriať džintonik alebo aperol spritz bez „bolehlavu“ – stojí to však za to? Ochutnali sme 12 nealko alternatív najobľúbenejších alkoholických drinkov.

„Nealkoholická vodka? Prečo by to niekto pil?“ dostávam už asi tretiu rovnakú otázku, zatiaľ čo pripravujem fľaše na ochutnávku alternatív najobľúbenejších alkoholických nápojov.

Dôvodov, prečo by niekto vyhľadával „nealko alkoholy“, je mnoho. Možno máš „suchý február“, ale na párty či v bare nechceš byť celý večer na limonáde, možno sa snažíš abstinovať, ale teplý letný večer ti priam „núka“ chuť bublinkového prosecca, tak hľadáš niečo, čo ti ju pripomenie. Zaujímavé nealkoholické destiláty sú takisto skvelou pomôckou barmanov, ktorí z nich miešajú fantastické moktaily. 

Vyskúšali sme nealkoholické vína, rum, džiny, vodky, ale aj aperitívy či originálne destiláty, ktoré používajú najlepšie bary sveta.
Vyskúšali sme nealkoholické vína, rum, džiny, vodky, ale aj aperitívy či originálne destiláty, ktoré používajú najlepšie bary sveta. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

My sme sa rozhodli vyskúšať takmer všetko, čo český a slovenský trh s nealko alkoholmi ponúka – nealkoholické vína, rum, džiny, vodky, ale aj aperitívy či originálne destiláty, ktoré používajú najlepšie bary sveta. Ochutnali sme ich samotné, ale aj ako súčasť miešaných drinkov (tam, kde to bolo možné). 

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Hodnotili sme atraktivitu fľaše, cenu, vôňu, chuť a – samozrejme – podobnosť so skutočným alkoholom. Niektoré nápoje chuťovo a pocitovo natoľko pripomínali originály, až sme mali pocit, že nám „stúpajú do hlavy“. To však nie je možné – všetky testované produkty majú nulový, maximálne 0,5-percentný podiel alkoholu. 

V Refresheri za teba ochutnávame produkty a zisťujeme, ktoré sa oplatí a neoplatí kúpiť – od kečupov, ktoré nájdeš bežne v obchode, až po „potravinu budúcnosti“, jedlý hmyz. Aby ti neušiel žiaden gastrotest, sleduj tému Gastrotesty. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu a všetky články budeš mať odomknuté.

Nealkoholické víno – Pierre Zero 0 %

Obchod: Zdravevina.sk
Cena: od 7 do 9 €/0,75 l
Podobnosť so skutočným vínom: červené 2/10, rosé 1/10, biele 1/10

Víno Pierre Zero 0 % je podľa e-shopu Zdravevina.sk najpredávanejšie nealkoholické víno na svete. Má nulový obsah alkoholu a nie je v ňom žiaden pridaný cukor, a teda má veľmi nízky obsah kalórií. Výrobca uvádza, že tieto vína prechádzajú spôsobom dealkoholizácie, po ktorej si vína zachovávajú svoju pôvodnú štruktúru a vlastnosti, ako aj antioxidanty, triesloviny či taníny.

Vyskúšali sme červené polosladké víno merlot (7 €/0,75 l), ktoré má podľa e-shopu pôsobiť „antioxidačne a pri pravidelnom užívaní ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení“. V porovnaní s bežným alkoholickým červeným vínom by malo obsahovať trikrát viac polyfenolu (zvaného resveratrol) a výborne pôsobiť na trávenie. V chuti má prevládať tmavé červené ovocie a jemná trpkosť.

nealko,alkohol
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Farba vína nebola natoľko sýta ako pri bežnom víne a pri bližšom pohľade sme si všimli, že vo fľaši plávajú väčšie čiastočky usadeniny (ktoré však nemusia signalizovať žiadny nedostatok). Vôňou nám pripomínalo ovocné víno, tam sa však všetka podobnosť s týmto nápojom končila.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Chuťou nám najviac pripomínalo zriedenú malinovku, hroznovku alebo sirup z ríbezlí. Nápoj bol veľmi sladký, no vodnatý. Takmer jednohlasne sme sa zhodli, že radšej by sme si dali klasickú malinovku alebo alkoholické víno ako túto náhradu.

Pokračovali sme šumivým rosé (9 €/0,75 l), ktoré podľa opisu patrí medzi najobľúbenejšie. „Čuchové zmysly vám opantá vôňa jahôd, ríbezlí a muškátu, zatiaľ čo vám ústa naplní lahodná, osviežujúca ružová pena,“ píše sa na e-shope. 

nealko,alkohol
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Farba zodpovedala klasickému rosé, no po „osviežujúcej pene“ nebolo ani stopy. Všetci sme sa s určitosťou zhodli, že tento nápoj nám pripomína len jedno – jablkový džús. V chuti prevládala kyslastá chuť jabĺk, no ak by sme zapojili fantáziu, možno by sme tam objavili aj tie jahody. Ak hľadáš náhradu vína, tento nápoj určite nestojí za tú cenu.

Na záver sme s malou dušičkou otvorili biele polosladké chardonnay (9 €/0,75 l), ktoré nás malo podľa e-shopu prekvapiť „vyspelou a plnou arómou čerstvých bobúľ, hrozna a ruží“. Farba bola pekná, zlatistá, bez usadenín. Chuťovo nám toto „víno“ ulahodilo najviac zo všetkých. Bolo príjemne sladké ako ovocný džús, no klasické víno nepripomínalo ani trochu. Na letné popíjanie bez rizika „bolehlavu“ super, ako náhrada obľúbeného nápoja asi nie.

nealko,alkohol
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nealkoholický džin – Botanics Ginzero

Obchod: potraviny-online.sk
Cena: 32,57 €/0,7 l
Podobnosť so skutočným džinom: 8/10
nealko,alkohol
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Keďže výhodou nealkoholických alkoholov je, že môžeš bez obáv „miešať“, z vín sme prešli rovno na destiláty. Tie nealkoholické vznikajú rovnako ako klasické – destiláciou, no s tým rozdielom, že prebieha bez kvasenia. Môžu preto obsahovať zvyškových 0,5 % alkoholu, čím však stále spadajú do kategórie „nealkoholické“ a môžu sa teda predávať aj deťom. 

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Nealkoholický bylinný džin Botanics Ginzero má v opise uvedený nulový obsah alkoholu. Na e-shope sme sa dočítali, že chutí takmer rovnako ako tradičný a má mať až dvanásť „botanických aróm“ – borievky, kardamóm, koriander, pomaranče, horké pomaranče, limetky, škorica, pomarančový kvet, fialka, ibištek, levanduľa a myrta.

Na produkte nás najviac zaujala naozaj krásna fľaša, ktorá môže pôsobiť naozaj dobre ako darček pre abstinenta. V druhom rade nás prekvapila aj krásna vôňa, pripomínajúca parfum. Chuť bola mimoriadne presvedčivá – síce nebola úplne „džinová“, ale alkohol sme v nej určite cítili, dokonca nás z nej dosť striaslo. V „dojazde“ dominovala výrazne korenistá pachuť. 

Keďže samotný by sme tento džin určite nikdy nepili, rozhodli sme sa spraviť si z neho džintonik. Nechutil ako klasický drink, no bol rozhodne intenzívny, „kopal“, a hoci v ňom stále prevažovala zvláštna korenistá chuť, svojou štipľavosťou sa k reálnemu džintoniku priblížil asi najviac.

Nealkoholický rum – Vassa Zero Rum

Obchod: potraviny-online.sk
Cena: 51,64 €/0,7 l
Podobnosť so skutočným rumom: 7/10
nealko,alkohol
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Ručne destilovaný „nerum“ vyrobený podľa originálneho českého receptu je skutočný luxus pre abstinentov. Obsah alkoholu je menej ako 0,5 %. Za cenu niečo vyše 50 eur by sme jednoznačne čakali niečo, z čoho nám doslova „odletí dekel“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120273 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nám chutil nealko rum či nealko vodka za 55 eur.
  • Ktorý z destilátov chutil takmer rovnako ako biely alkohol.
  • Prečo sme nealkoholický aperol spritz vyliali po prvom usrknutí.
  • Ktorým nealko šumivým vínom by sme si pripili aj na svadbe.
  • Ktorý pokrm našej babky nám pripomenul švédsky nealko džin za 20 eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia