Skúmali sme zloženie, výživové hodnoty, cenu, podiel paradajok, konzistenciu, vôňu a chuť.
Nevieme si bez neho predstaviť hotdog, párky či langoš (nech nám langošoví konzervatívci a hipsteri odpustia). Oživí každé nudné jedlo, praženici aj volským okám dodá šmrnc a v kombinácii s horčicou vzbudzuje závislosť.
V určitých situáciách vie dokonca prebudiť spomienky. Hranolčeky s kečupom z „mekáča“ nás v momente prenesú do bezstarostných čias plných jednorožcov, keď bola naším jediným problémom večierka. Kečupové špagety zas niektorým pripomenú intrákové časy, keď na vyšší level gastronómie skrátka neboli peniaze (po cinknutí „vreckového“ od mamy alebo po biednej výplate z brigády sme si mohli dovoliť aj strúhaný syr).
Ktorý z nich je teda najlepší?
Asi žiadna iná potravina nevie rozdeliť dvoch ľudí tak ako kečup. Keď sme sa v našom okolí pýtali, ktorý majú najradšej, každý odpovedal úplne inak. Na trhu sú ich desiatky druhov a každý človek má rád niečo iné – jeden chce, aby bol sladký a redší, ďalšiemu záleží na plnej chuti a vysokom podiele rajčín, iným je to jedno, hlavne nech dobre štípe.
Najlepší je, samozrejme, taký, ktorý si uvaríš doma z lúpaných rajčín a kvalitných ingrediencií. No drvivej väčšine ľudí to za ten čas navyše a kuchyňu, ktorá vyzerá ako po vražednej akcii, nestojí. Rozhodli sme sa preto preskúmať, čo by mal obsahovať kvalitný kečup a ktorý je ten najlepší.
Vybrali sme sedem najznámejších kečupov, ktoré bežne kúpiš v obchodoch s potravinami. Jediným kritériom bolo, aby bol jemný, keďže jemne pálivé a extra ostré by mohli skresľovať chuť. Skúmali sme zloženie, výživové hodnoty, cenu, podiel paradajok, konzistenciu, vôňu a chuť.
Potravinový kódex, platný na území SR, kečup označuje ako „sterilizovaný a chemicky konzervovaný zeleninový pretlak“. V kečupe s obsahom refraktometrickej sušiny (približný celkový obsah cukru) menej ako 30 percent musí najmenej 7 percent pochádzať z paradajkovej suroviny. Kečup s podielom rajčiakovej suroviny aspoň 10 percent možno označiť slovom „špeciál“, „extra“ alebo „prima“. Štátna veterinárna a potravinová správa spotrebiteľom odporúča kupovať kečup s minimálne 10-percentným obsahom rajčiakovej suroviny.
Okrem rajčín kečup obsahuje rôzne koreniny, ocot, soľ, zahusťovacie prídavné látky na báze škrobu, xantánov guarovej gumy (prírodné látky), často aj zeler, cibuľu a podobne. Podľa spotrebiteľského mesačníka dTest, ktorý sa zameriava na testy výrobkov, by pravý kečup nemal obsahovať žiadne pridané farbivá. Na výrobu kečupu je povolené použiť maximálne 3,5 percenta soli, čo je v prepočte 3,5 gramu na sto gramov výrobku.
- Aký bol svetovo najpredávanejší kečup Heinz.
- Čím nás príjemne prekvapil kečup značky Billa.
- Ktoré dva kečupy boli také husté, že sa nám zdalo, že v nich vidíme kúsky paradajok.
- Ktorý nás tak nadchol, že sme si k nemu hneď chceli objednať hranolčeky.
- Ako chutil biokečup a kečup sladený stéviou.
Podravka
Hmotnosť: 500 gramov
Cena: 1,49 €
Zloženie: voda, paradajkový koncentrát (28 %), cukor, ocot liehový, modifikovaný kukuričný škrob, morská soľ, zahusťovadlo: xantánová guma, prírodná aróma.
Chorvátsku značku Podravka Slováci poznajú predovšetkým v spojitosti s vegetou a so „zdravšími“ verziami vrecúškových polievok bez pridanej soli. Preto sme boli veľmi zvedaví na to, ako bude chutiť kečup od tejto značky. Na obale sa píše, že obsahuje morskú soľ a na výrobu 500 gramov kečupu použili 840 gramov paradajok (168 g/100 g).
Po otvorení nás „ovanula“ veľmi sladká aróma. Keď sme vzorku kečupu vytlačili na lyžičku, zdal sa nám dosť riedky až vodnatý (takmer tak, že by sa dal vypiť). Chuťou a konzistenciou sa najviac približoval k sladkým, málo výrazným kečupom z fast foodov. Vďaka vyššiemu podielu rajčín sme však na jazyku cítili príjemnú „štipľavú“ dodatočnú chuť.
Čo sa týka výživových hodnôt, kečup od Podravky je jedna zo „zdravších“ volieb – 100 gramov obsahuje 92 kcal (väčšina kečupov obsahuje minimálne 100 kcal) a 19 gramov cukru. Obsahuje však zahusťovadlá (xantánovú gumu). Vzhľadom na vysoký podiel rajčín a výživové hodnoty je to jeden z lepších kečupov, chuť by však podľa nás najviac ocenili menšie deti.
Heinz – Tomato Ketchup
Hmotnosť: 342 gramov (300 ml)
Cena: 1,99 €
Zloženie: rajčiaky (148 g na 100 g kečupu), kvasný ocot liehový, cukor, jedlá soľ, extrakty korenín a bylín (obsahuje zeler), koreniny.
Pred ochutnávkou kečupu Heinz sme mali veľmi vysoké očakávania nielen preto, že nám vždy chutil a je jeden z najobľúbenejších. Je totiž pomenovaný po Američanovi Henrym Jamesovi Heinzovi, ktorý je označovaný za „otca kečupu“. V druhej polovici 19. storočia prišiel ako prvý s novou receptúrou s vyšším množstvom octu a so zrelými paradajkami s prírodným konzervantom pektín, vďaka ktorým nebolo treba pridať žiadne ďalšie konzervanty. V súčasnosti je na celom svete najpredávanejší.
Na lyžičke sme si hneď všimli, že je o niečo hustejší a má krajšiu farbu ako kečup od Podravky. Po ochutnaní nám hneď zlepšil chuť. Bol oveľa paradajkovejší a „štipľavejší“, čo vypovedalo o kvalite použitých rajčín. Páčilo sa nám, že bol primerane sladký, mínusom však bola jemne pretlaková chuť.
Na 100 gramov obsahuje 102 kalórií a 22,8 gramu cukru, podiel rajčín 148 g na 100 g, čo je veľmi fajn. Neobsahuje zahusťovadlá ani škroby. Celkovo môžeme zhodnotiť, že ide o zlatý stred, ktorý stojí za tie necelé dva eurá.
Billa Tomato Ketchup
Hmotnosť: 550 gramov (500 ml)
Cena: 1,49 €
Zloženie: paradajkový pretlak 72 %, cukor, ocot kvasný liehový, jedlá soľ, koreniny, koreninový extrakt.
Objem a cena kečupu značky Billa boli rovnaké ako pri Podravke, tešili sme sa teda, ktorý z nich sa prebije na vyššiu priečku. Hoci sme pri tomto kečupe mali predsudky a nikdy predtým sme ho neochutnali, napokon nás veľmi príjemne prekvapil.
Bol to pravý opak Podravky – výrazne tmavší (dokonca voňal „tmavo“) aj hutnejší. Na jazyku sme cítili silnú paradajkovosť a sladkosť – rozhodne to bol jeden z najvýraznejších kečupov, ktoré sme degustovali. Vedeli sme si predstaviť, že by sme si ho dali napríklad k nudnejším párkom.
Okrem toho je to jeden z „diétnejších“ kečupov – na 100 gramov obsahuje len 82 kcal a 16 gramov cukru. Výhodou tiež je, že neobsahuje zahusťovadlá ani konzervanty. Podiel rajčín je 173,6 gramu na 100 g kečupu, čím prebil Podravku, a aj vzhľadom na chuť a prírodnejšie zloženie má u nás v rebríčku kečupov vyššie miesto.
Otma Gurmán – extra kečup
Hmotnosť: 310 g
Cena: 1,09 €
Zloženie: voda, zahustený rajčiakový pretlak (210 rajčín na 100 g kečupu), cukor, cibuľa, ocot, soľ, sušená cibuľa, koreniaci prípravok (extrakty korenia), korenie – paprika.
Otma Gurmán bol prvý kečup nášho testu, ktorý sa chválil prívlastkom „extra“. To znamená, že má výrazne vyšší podiel rajčín ako bežné kečupy. Museli sme uznať, že 210-gramový podiel rajčín na 100 gramov kečupu je dosť. Bolo to vidieť aj cítiť.
Tento kečup má jednu nepraktickú stránku – je v sklenenej nádobe, a tak sa ti môže stať, že ho omylom celý „vykydneš“ na tanier. Jeho výhody však tento „nemilý fakt“ veľmi rýchlo prebijú. Na lyžičke vyzeral úplne inak ako predošlé kečupy – bol taký hustý, že sa nám zdalo, že v ňom ešte vidíme malé kúsky paradajok. Chuťovo nám trochu pripomínal arrabiata omáčku, čo má zrejme na svedomí výrazný koreniaci prípravok s mletou paprikou. Či to považuješ za výhodu alebo nevýhodu, je len na tebe. Jeden z našich kolegov povedal, že by dokázal vypiť pol litra tohto kečupu naraz.
Na 100 gramov obsahuje 108 kcal a 23 gramov cukru, neobsahuje zahusťovadlá ani lepok. Pre ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem soli, je tento kečup najlepšou voľbou – obsahuje len 1,7 gramu soli, čo je najmenej spomedzi všetkých testovaných vzoriek. Cenovo je na tom tiež veľmi dobre.
Kania Bio Organic kečup
Hmotnosť: 566 gramov/500 ml
Cena: 1,29 €Zloženie: 74 % zahustený paradajkový pretlak, trstinový cukor, kvasný ocot liehový, kamenná soľ, koreniny (všetko z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva).
Šancu sme dali aj biokečupu z Lidla za prijateľnú cenu (vzhľadom na objem a fakt, že je to produkt ekologického poľnohospodárstva). Ocenili sme praktické balenie, peknú farbu, prírodné zloženie (produkt dokonca obsahuje trstinový cukor) a pomerne vysoký podiel rajčín – 200 gramov na 100 gramov kečupu.
Vôňa nás veľmi nenadchla – zdalo sa nám, že v nej preráža ocot. Chuťovo bol asi najviac neutrálny zo všetkých, dobrý priemer, no nič špeciálne. Bol ešte o niečo sladší ako Podravka – mal totiž aj najvyšší obsah cukru zo všetkých (24,5 g na 100 g) a 114 kcal. Opäť by sme ho zaradili do kategórie „detský kečup“.
Hellmann's kečup so sladidlami zo stévie
Hmotnosť: 460 g
Cena: 1,99 €
Zloženie: voda, paradajkový pretlak (170 g paradajok na 100 g kečupu), ocot kvasný liehový, cukor (5,6 %), jedlá soľ, citrusová vláknina, kvasničný extrakt, koncentrovaná citrónová šťava, zmes korenín, sladidlo 0,02 % (glykozidy steviolu).
Aby sme nevynechali ľudí, ktorí si chcú dopriať kečup v o niečo zdravšej forme, do testu sme zaradili aj kečup so sladidlami od americkej značky Hellmann's. Tá na trhu pôsobí už vyše sto rokov a ľudia si ju spájajú najmä s majonézou.
Táto „diétnejšia“ verzia kečupu Hellmann's obsahuje o 50 percent menej cukru ako originálna verzia tejto značky. V porovnaní s bežnými kečupmi má výrazne lepšie výživové hodnoty. Na 100 gramov obsahuje len 53 kcal a 9,6 gramov cukru, čo je o vyše polovicu menej ako klasické kečupy. Avšak 170-gramový podiel paradajok nie je žiadna sláva. Na obale sa píše, že ide o paradajky pestované udržateľným spôsobom a dozreté na slnku. Produkt má byť vhodný pre vegánov.
Chuť bola štandardná, kečupová. Ak by sme testovali naslepo, nenapadlo by nám, že podstatnú časť sladkej chuti vytvára stévia. Má tiež veľmi peknú vôňu a farbu. Pre vegánov a zdravo žijúcich ľudí je tento produkt ako vyšitý.
Spak Master Ketchup
Hmotnosť: 530 g
Cena: 2,59 €
Zloženie: paradajkový pretlak (krajina pôvodu Taliansko, 210 g paradajok na 100 g kečupu), pitná voda, cukor, kvasný ocot liehový, jedlá soľ, zmes korenín.
V tomto teste platí – to najlepšie na koniec. Kečup českej značky Spak má Šmak s označením „master“ nás nadchol krásnym vizuálom, konzistenciou aj chuťou. Spolu s kečupom Otma Gurmán si drží prvú priečku v podiele paradajok (210 gramov na 100 gramov kečupu), o čom vypovedá aj to, že na lyžičke vyzerali takmer rovnako (husto). Neobsahuje škrob ani konzervanty.
Po otvorení sme cítili prenikavú aromatickú vôňu, možno práve vďaka vysokému podielu kvalitných paradajok z Talianska. Hustá textúra, vyvážená chuť a jemná paradajková štipľavosť ho zaradili na vrchol rebríčka. V konečnom dôsledku sme mu nemali čo vytknúť a hneď sme dostali chuť objednať si k nemu hranolčeky. Obsahuje štandardné množstvo kalórií aj cukru.
Nevýhodou je, samozrejme, cena – ide o najdrahší kečup zo všetkých testovaných vzoriek. Ak však miluješ kečupy, priplatiť si za kvalitu sa ti v tomto prípade oplatí.
Konečný rebríček
Umiestnenie | Názov | Cena |
1. | Spak Master Ketchup | 2,59 € |
2. | Otma Gurmán – extra kečup | 1,09 € |
3. | Heinz – Tomato Ketchup | 1,99 € |
4. | Billa Tomato Ketchup | 1,49 € |
5. | Hellmann's kečup so sladidlami zo stévie | 1,99 € |
6. | Kania Bio Organic kečup | 1,29 € |
7. | Podravka | 1,49 € |