Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 7:01
Ema Stanovská

Veľký test kečupov: ktorý má najvyšší podiel rajčín, ako chutí kečup so stéviou a oplatí sa kupovať jeho bioverziu?

GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Skúmali sme zloženie, výživové hodnoty, cenu, podiel paradajok, konzistenciu, vôňu a chuť.

Nevieme si bez neho predstaviť hotdog, párky či langoš (nech nám langošoví konzervatívci a hipsteri odpustia). Oživí každé nudné jedlo, praženici aj volským okám dodá šmrnc a v kombinácii s horčicou vzbudzuje závislosť.

V určitých situáciách vie dokonca prebudiť spomienky. Hranolčeky s kečupom z „mekáča“ nás v momente prenesú do bezstarostných čias plných jednorožcov, keď bola naším jediným problémom večierka. Kečupové špagety zas niektorým pripomenú intrákové časy, keď na vyšší level gastronómie skrátka neboli peniaze (po cinknutí „vreckového“ od mamy alebo po biednej výplate z brigády sme si mohli dovoliť aj strúhaný syr).

Ktorý z nich je teda najlepší?

Asi žiadna iná potravina nevie rozdeliť dvoch ľudí tak ako kečup. Keď sme sa v našom okolí pýtali, ktorý majú najradšej, každý odpovedal úplne inak. Na trhu sú ich desiatky druhov a každý človek má rád niečo iné – jeden chce, aby bol sladký a redší, ďalšiemu záleží na plnej chuti a vysokom podiele rajčín, iným je to jedno, hlavne nech dobre štípe.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Najlepší je, samozrejme, taký, ktorý si uvaríš doma z lúpaných rajčín a kvalitných ingrediencií. No drvivej väčšine ľudí to za ten čas navyše a kuchyňu, ktorá vyzerá ako po vražednej akcii, nestojí. Rozhodli sme sa preto preskúmať, čo by mal obsahovať kvalitný kečup a ktorý je ten najlepší.

kecup
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Vybrali sme sedem najznámejších kečupov, ktoré bežne kúpiš v obchodoch s potravinami. Jediným kritériom bolo, aby bol jemný, keďže jemne pálivé a extra ostré by mohli skresľovať chuť. Skúmali sme zloženie, výživové hodnoty, cenu, podiel paradajok, konzistenciu, vôňu a chuť.

Čo by mal kečup obsahovať a ako ho definujú zákony?

Potravinový kódex, platný na území SR, kečup označuje ako „sterilizovaný a chemicky konzervovaný zeleninový pretlak“. V kečupe s obsahom refraktometrickej sušiny (približný celkový obsah cukru) menej ako 30 percent musí najmenej 7 percent pochádzať z paradajkovej suroviny. Kečup s podielom rajčiakovej suroviny aspoň 10 percent možno označiť slovom „špeciál“, „extra“ alebo „prima“. Štátna veterinárna a potravinová správa spotrebiteľom odporúča kupovať kečup s minimálne 10-percentným obsahom rajčiakovej suroviny.

Okrem rajčín kečup obsahuje rôzne koreniny, ocot, soľ, zahusťovacie prídavné látky na báze škrobu, xantánov guarovej gumy (prírodné látky), často aj zeler, cibuľu a podobne. Podľa spotrebiteľského mesačníka dTest, ktorý sa zameriava na testy výrobkov, by pravý kečup nemal obsahovať žiadne pridané farbivá. Na výrobu kečupu je povolené použiť maximálne 3,5 percenta soli, čo je v prepočte 3,5 gramu na sto gramov výrobku.
V tomto článku si prečítaš:
  • Aký bol svetovo najpredávanejší kečup Heinz.
  • Čím nás príjemne prekvapil kečup značky Billa.
  • Ktoré dva kečupy boli také husté, že sa nám zdalo, že v nich vidíme kúsky paradajok.
  • Ktorý nás tak nadchol, že sme si k nemu hneď chceli objednať hranolčeky.
  • Ako chutil biokečup a kečup sladený stéviou.

Podravka

Hmotnosť: 500 gramov

Cena: 1,49 €

Zloženie: voda, paradajkový koncentrát (28 %), cukor, ocot liehový, modifikovaný kukuričný škrob, morská soľ, zahusťovadlo: xantánová guma, prírodná aróma.

Chorvátsku značku Podravka Slováci poznajú predovšetkým v spojitosti s vegetou a so „zdravšími“ verziami vrecúškových polievok bez pridanej soli. Preto sme boli veľmi zvedaví na to, ako bude chutiť kečup od tejto značky. Na obale sa píše, že obsahuje morskú soľ a na výrobu 500 gramov kečupu použili 840 gramov paradajok (168 g/100 g).

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Po otvorení nás „ovanula“ veľmi sladká aróma. Keď sme vzorku kečupu vytlačili na lyžičku, zdal sa nám dosť riedky až vodnatý (takmer tak, že by sa dal vypiť). Chuťou a konzistenciou sa najviac približoval k sladkým, málo výrazným kečupom z fast foodov. Vďaka vyššiemu podielu rajčín sme však na jazyku cítili príjemnú „štipľavú“ dodatočnú chuť.

Čo sa týka výživových hodnôt, kečup od Podravky je jedna zo „zdravších“ volieb – 100 gramov obsahuje 92 kcal (väčšina kečupov obsahuje minimálne 100 kcal) a 19 gramov cukru. Obsahuje však zahusťovadlá (xantánovú gumu). Vzhľadom na vysoký podiel rajčín a výživové hodnoty je to jeden z lepších kečupov, chuť by však podľa nás najviac ocenili menšie deti.

Celkové hodnotenie: 5/10
kecup
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Heinz – Tomato Ketchup

Hmotnosť: 342 gramov (300 ml)

Cena: 1,99 €

Zloženie: rajčiaky (148 g na 100 g kečupu), kvasný ocot liehový, cukor, jedlá soľ, extrakty korenín a bylín (obsahuje zeler), koreniny.

Pred ochutnávkou kečupu Heinz sme mali veľmi vysoké očakávania nielen preto, že nám vždy chutil a je jeden z najobľúbenejších. Je totiž pomenovaný po Američanovi Henrym Jamesovi Heinzovi, ktorý je označovaný za „otca kečupu“. V druhej polovici 19. storočia prišiel ako prvý s novou receptúrou s vyšším množstvom octu a so zrelými paradajkami s prírodným konzervantom pektín, vďaka ktorým nebolo treba pridať žiadne ďalšie konzervanty. V súčasnosti je na celom svete najpredávanejší.

Odporúčané
TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? 4. februára 2024, 12:30

Na lyžičke sme si hneď všimli, že je o niečo hustejší a má krajšiu farbu ako kečup od Podravky. Po ochutnaní nám hneď zlepšil chuť. Bol oveľa paradajkovejší a „štipľavejší“, čo vypovedalo o kvalite použitých rajčín. Páčilo sa nám, že bol primerane sladký, mínusom však bola jemne pretlaková chuť.

Na 100 gramov obsahuje 102 kalórií a 22,8 gramu cukru, podiel rajčín 148 g na 100 g, čo je veľmi fajn. Neobsahuje zahusťovadlá ani škroby. Celkovo môžeme zhodnotiť, že ide o zlatý stred, ktorý stojí za tie necelé dva eurá.

Celkové hodnotenie: 8/10
kecup
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Billa Tomato Ketchup

Hmotnosť: 550 gramov (500 ml)

Cena: 1,49 €

Zloženie: paradajkový pretlak 72 %, cukor, ocot kvasný liehový, jedlá soľ, koreniny, koreninový extrakt.

Objem a cena kečupu značky Billa boli rovnaké ako pri Podravke, tešili sme sa teda, ktorý z nich sa prebije na vyššiu priečku. Hoci sme pri tomto kečupe mali predsudky a nikdy predtým sme ho neochutnali, napokon nás veľmi príjemne prekvapil.

Bol to pravý opak Podravky – výrazne tmavší (dokonca voňal „tmavo“) aj hutnejší. Na jazyku sme cítili silnú paradajkovosť a sladkosť – rozhodne to bol jeden z najvýraznejších kečupov, ktoré sme degustovali. Vedeli sme si predstaviť, že by sme si ho dali napríklad k nudnejším párkom.

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

Okrem toho je to jeden z „diétnejších“ kečupov – na 100 gramov obsahuje len 82 kcal a 16 gramov cukru. Výhodou tiež je, že neobsahuje zahusťovadlá ani konzervanty. Podiel rajčín je 173,6 gramu na 100 g kečupu, čím prebil Podravku, a aj vzhľadom na chuť a prírodnejšie zloženie má u nás v rebríčku kečupov vyššie miesto.

Celkové hodnotenie: 7,5/10
kecup
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102885 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je skvelé na najlacnejšom kečupe z testu.
  • Ktorý nás tak nadchol, že sme si k nemu hneď chceli objednať hranolčeky.
  • Ktorý kečup obsahuje rajčiny z Talianska (a aj to cítiť).
  • Ako chutil biokečup z Lidla a „diétny“ kečup sladený stéviou.
Domov
Zdieľať
Diskusia