Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2022, 12:30
Čas čítania 7:31
Tímea Krauszová

Organizátor Dúhového Pridu: Kostýmy obmedzovať nechceme. Ľuďom najviac prekáža, keď sa muži správajú „zženštilo“ (Rozhovor)

Organizátor Dúhového Pridu: Kostýmy obmedzovať nechceme. Ľuďom najviac prekáža, keď sa muži správajú „zženštilo“ (Rozhovor)
Zdroj: Dúhový Pride
REFRESHER DÚHOVÝ PRIDE 2023 LGBT+
Uložiť Uložené

Martin Macko je jedným z organizátorov Dúhového Pride pochodu v Bratislave. Hovorí, že ľudia, ktorí Pride kritizujú, často vychádzajú z rodových stereotypov a kritizujú tých, ktorí z nich vybočujú. Kostýmy však obmedzovať nechcú.

Oslava inakosti a zároveň boj za prijatie. Bratislavský Dúhový Pride spája aktivizmus s festivalom a k samotnému pochodu Starým Mestom pripojil týždeň sprievodných aktivít vrátane koncertov a afterpárty.

Jeden z organizátorov Martin Macko hovorí, že samotný Pride nemá konkrétne ciele. „Vychádza z princípu rovnosti a tú chceme presadiť pre LGBT ľudí v spoločnosti.“ Sú však dva akútne problémy, ktoré queer komunita na Slovensku rieši a na ktoré chce poukázať aj Pride. Rovnopohlavné páry stále nemajú možnosť právneho uznania, čo im komplikuje rodinný život. A transrodoví ľudia stále nemajú prístup k právnej a medicínskej tranzícii, ktorá nebude vyžadovať kastráciu.

Prečítaj si, o čom bude tohtoročný Pride, čo si organizátori myslia o výstredných kostýmoch niektorých účastníkov a ako vyzerá spolupráca s políciou pri zabezpečení podujatia. Pre ďalšie články o LGBT komunite, ich životoch a právach klikni sem. Ľudskoprávnym otázkam a témam, ktoré sa týkajú menšín na Slovensku, sa môžeme venovať vďaka podpore našich predplatiteľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ tiež.

Martin Macko je odborníkom na ľudské práva a roky sa venuje LGBT komunite. Je výkonným riaditeľom Iniciatívy Inakosť, spoluorganizátorom bratislavského Dúhového Pridu a od roku 2013 aj podpredsedom poradného orgánu vlády Výboru pre práva LGBTI ľudí.

V rozhovore pre Nádvorie ste raz povedali, že sú dve základné koncepcie: Dúhový Pride ako festival, kultúrna aktivita a ako demonštrácia s politickým obsahom. O čom bude Pride tento rok?

Náš Pride je hybridný, snažíme sa spájať obidve koncepcie. Festivalový prístup je typickejší pre západné krajiny, ktoré už dosiahli istý stupeň akceptácie LGBT+ ľudí. Logicky tam nie je taký veľký dôvod demonštrovať za niečo.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

V krajinách, kde sa ešte nepodarilo dosiahnuť akceptáciu v spoločnosti, je motív demonštrácie proti súčasnej situácii a za zmenu v prospech queer ľudí silnejší.

Martin Macko, výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť a spoluorganizátor Dúhového Pridu. Od vzniku Výboru pre práva LGBTI ľudí v roku 2013, poradného orgánu vlády, je jeho podpredsedom.
Martin Macko, výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť a spoluorganizátor Dúhového Pridu. Od vzniku Výboru pre práva LGBTI ľudí v roku 2013, poradného orgánu vlády, je jeho podpredsedom. Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Prečo spájate oslavy a festivalovú atmosféru s bojom za ľudské práva?

Situácia na Slovensku je zložitá, ale nechceme byť „depresívni“ a stále riešiť to, že zaostávame. U mnohých ľudí aj z komunity to vedie až k pasivite, myslia si, že sa u nás nedá nič zmeniť. Snažíme sa preto prísť s pozitívnymi aktivitami, ktoré podľa nášho presvedčenia dokážu situáciu zlepšiť, ale zároveň sú zábavné.

Rozprávame sa len pár dní pred Pridom. Koľko ľudí na ňom pracuje?

Na organizácii pracuje zhruba desať ľudí, v daný deň je to asi sto dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú priamo na námestiach. 

Pre organizátorov je práca v Dúhovom Pride hlavným zamestnaním, z ktorého žijú?

Dúhový Pride je samostatné občianske združenie, ale drvivá väčšina peňazí, ktoré dostaneme z grantov alebo od sponzorov sa minie na Pride a na sprievodný program. Ak náhodou niečo zostane, tak sa to rozdelí medzi organizátorov. Ale je to pre nás dobrovoľnícka práca, všetci pracujeme v iných organizáciách alebo firmách.

Z akých peňazí financujete organizovanie Pridu?

Sú to verejné granty, dlhší čas ho podporujú aj ministerstvá kultúry a spravodlivosti a sponzoring od firiem.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118530 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí o pochode Hrdí na rodinu, ktorý bude opäť počas Dúhového Pridu.
  • Čo sú ciele, ktoré by chcel pre LGBT komunitu naplniť.
  • V čom sú mladí ľudia v postojoch voči queer ľuďom iní.
  • Či aj výstredné kostýmy patria na Pride.
Domov
Zdieľať
Diskusia