Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce s Nadáciou Zastavme korupciu
16. júla 2022, 15:30
Čas čítania 2:08
redakcia

Na Slovensku sa stále robia dobré skutky. Víťazi ocenenia Férový čin roka sú toho dôkazom

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Títo mladí ľudia ukázali, že im na férovej spoločnosti záleží.

Slováci rozhodne majú srdce na správnom mieste. Dôkazom je aj ocenenie Férový čin roka. Odborná porota ho nedávno odovzdala mladým ľudom, ktorí prispeli k tomu, že na Slovensku sme k sebe boli v roku 2021 o niečo lepší. Pozri sa, aké nápady boli ocenené, a inšpiruj sa nimi aj ty. 

Ján Cipár počas pandémie nezabudol na seniorov

Laureátom mládežníckeho ocenenia Férový čin roka je Ján Cipár, ktorý založil iniciatívu Pošli dobro. Upozornil pritom na osamelosť seniorov, ktorí boli v čase pandémie najzraniteľnejšou časťou populácie. Spolu so 600 mladými dobrovoľníkmi napísali seniorom v domovoch dôchodcov viac ako 3 000 listov a rozoslali ich aj s malým darčekom.


Projekt sa neskôr rozšíril na písanie listov aj pre telesne a duševne postihnutých ľudí, z ktorých mnohí žijú v týchto zariadeniach desiatky rokov. Iniciatíva tak umožnila prekonať generačný rozdiel medzi mladými ľuďmi a staršou generáciou.

férový čin roka
Marián Cipár zastupujúci Jána Cipára. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 
„V čase pandémie boli seniori v domovoch dôchodcov bez kontaktu s vonkajším svetom. Zároveň si dlhodobo uvedomujem, že my mladí málo chápeme pohľady starších ľudí, a rád by som tieto dve generácie k sebe priblížil. Toto všetko sa vo mne spojilo a založil som projekt Pošli dobro,“ hovorí Ján. „Som za toto ocenenie veľmi vďačný. Je pre mňa povzbudením v ďalšej činnosti a znakom, že náš projekt a snaha neboli márne, ale priniesli veľký úžitok,“ dodáva víťaz ocenenia.

 

 

„Nakopli“ politikov do práce či žiadali slušnejšiu diskusiu

Jakub Zeman, ďalší ocenený, upozornil na nefunkčnosť Rady Protimonopolného úradu SR. Rada bola niekoľko mesiacov neúplná z dôvodu nečinnosti vlády SR. Jakub na tento stav prišiel vďaka systematickému sledovaniu a kontrole webových stránok štátnych úradov. Podnet bol následne medializovaný, čím sa v krátkom čase vytvoril tlak na sfunkčnenie rady a vláda vymenovala chýbajúcich štyroch členov.

férový čin roka
Zľava Marián Cipár, ktorý zastupoval Jána Cipára, Michal Horský, Kristián Krivda a Jakub Zeman. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Kristián Krivda zorganizoval prednášky o očkovaní s odborníkmi na viac ako 300 stredných školách po celom Slovensku. Kristián dal dokopy 100 dobrovoľníkov a desiatku odborných konzultantov na čele s docentom Viliamom Dobiášom, prezidentom Slovenského Červeného kríža. Fakty o očkovaní a odpovede na najčastejšie otázky od ľudí, ktorí tomu rozumejú, sa tak dostali k viac ako 15 000 stredoškolákom. Aj vďaka Kristiánovi mladí ľudia získali kvalitné a overené informácie, na základe ktorých sa mohli lepšie rozhodnúť a chrániť zdravie a život seba i blízkych.

 
Michal Horský založil projekt demokratickej diskusnej platformy DemDis. Michal mal plné zuby diskusií, ktoré sa končia urážkami a hádkami. S priateľmi preto vytvoril priestor, kde sa debatuje bez nadávok či blokovania ľudí a prináša to ešte aj výsledky. Vďaka špecifickému softvéru na stránke www.demdis.sk prebiehajú moderované diskusie na aktuálne kontroverzné témy rozdeľujúce spoločnosť. Každý príspevok musí spĺňať isté pravidlá a dostane rovnaký priestor. Debatéri z demdis.sk odchádzajú s riešeniami a pocitom, že aj keď máme rôzne názory, všetci chceme vlastne to isté. Mať sa dobre.

férový čin roka
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Porota hodnotila najmä spoločenský dosah

Päťčlenná odborná porota zložená zo zástupcov piatich organizácií a inštitúcií hodnotila angažovaných mladých ľudí vo veku 16 – 26 rokov. Kľúčovým faktorom pri vyberaní víťaza bola miera pozitívneho dosahu na spoločnosť. Porota sa zhodla, že spoločnosť je férová vtedy, keď myslí na rôzne skupiny obyvateľstva a keď sa ľudia dokážu rozprávať naprieč názorovými, profesijnými a vekovými bublinami.

férový čin roka
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Nadácia verí, že ocenením týchto činov, motivuje aj ďalších mladých k dobrovoľníckym aktivitám v boji za férovejšie a spravodlivejšie mesto, región, kraj či dokonca celé Slovensko.

Domov
Zdieľať
Diskusia