Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 16:29
Čas čítania 1:35
Viktor Kniš TASR

Film o Kuciakovi ukazuje, ako funguje korupcia na Slovensku, hovorí režisér. Najviac ho prekvapila ochota Mareka Paru

NEWS VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Film Killing of a Journalist vznikal podľa režiséra Sarneckého dva roky. Tvorca však bol na Slovensku od začiatku medializácie prípadu.

Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia aj v iných štátoch, povedal režisér nového dokumentu o Jánovi Kuciakovi, Američan Matt Sarnecki na filmovom festivale v Karlových Varoch. Tam mal film o zavraždenom slovenskom novinárovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej premiéru.


Film Killing of a Journalist (Kuciak: Vražda novinára) vznikal podľa Sarneckého dva roky. Režisér však bol na Slovensku od začiatku medializácie prípadu. „Deň po tom, čo boli objavené telá Jána a Martiny, sa na mňa obrátili ľudia, ktorí poznali moju prácu z kyjevského prípadu, a pozvali ma do obce Veľká Mača, aby som im pomohol získať zábery z bezpečnostných kamier od miestneho starostu a polície a aby sme sa spoločne pokúsili prípad rekonštruovať,“ povedal režisér.


Sarnecki je investigatívny reportér a filmár, pričom pracoval aj na prípade vraždy ukrajinského novinára Pavla Šeremeta, v ktorom vyhodnocoval zábery z kamier. Počas desiatich rokov sa zameriaval na korupciu, preto možnosť natočiť film o Kuciakovi považoval za príležitosť ilustrovať, ako korupcia funguje.

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

Snímka zachytáva aj opis miesta činu, na ktorom v čase vraždy zostali nedopité šálky od kávy a čaju a v notebooku Martiny Kušnírovej bola otvorená stránka so svadobnými šatami. Ak by ich Miroslav Marček chladnokrvne na objednávku nezastrelil, čoskoro by mali svadbu. Ďalší opis sa týka práve toho, ako Marček v rámci rekonštrukcie bez emócií o poprave rozprával.

Kuciak
Zdroj: Facebook/JK


„Chceli sme sa pokúsiť dobre prerozprávať príbeh, ktorý sa netýka len Slovenska. Je v podstate vzorom, ako funguje korupcia na Slovensku, ale aj v iných štátoch,“ povedal Sarnecki. Na filme okrem režiséra spolupracovali aj ďalší cudzinci.


V dokumente účinkuje aj právnik Marek Para, ktorý v prípade zastupoval obžalovaného Mariana Kočnera. „Musím úprimne povedať, že som nepredpokladal, že bude súhlasiť s natáčaním na kameru a že vo filme vôbec vystúpi,“ povedal režisér a dodal, že Para pri nakrúcaní odviedol profesionálnu prácu.


Na premiére filmu sa zúčastnili aj rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Film podľa novinárovho otca ukazuje to, čo sa na Slovenku dialo a stále deje. Každé tolerovanie korupcie podľa neho vedie k tomu, čo sa stalo aj jeho synovi. Diváci jeho slová podľa servera iDNES.cz ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

Mohlo by ťa zaujímať:
Metallica zareagovala na použitie ich piesne vo finále seriálu Stranger Things
Vodič Audi preletel okolo policajtov rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu. Dostal pokutu 800 eur, ktorú na mieste zaplatil
Marián Gáborík o drafte do NHL: „Juraj Slafkovský je hotovým hráčom do NHL, Šimon Nemec potrebuje ešte 1 či 2 sezóny nižšie“
Domov
Zdieľať
Diskusia