Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2022, 12:37
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Premiéra filmu o Kuciakovi: polonahá Trošková, milión na stole a dvaja mladí ľudia, ktorí sa nedožili vlastnej svadby

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Film o Jánovi Kuciakovi nie je len príbehom dvoch mladých ľudí, ktorých zavraždili pre investigatívnu práci novinára. Ide zároveň o správu o krajine.

Na filmovom festivale v Karlových Varoch odpremiérovali nový film o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenici. Snímka dostala názov Killing of a Journalist (Vražda novinára) a jej autorom je americký režisér Matt Sarnecki, ktorý aj vďaka podrobnostiam zo spisu dáva medzinárodnej spoločnosti správu o stave Slovenska v roku 2018. V tom čase sme boli pre svet krajinou, v ktorej novinára zavraždili pre jeho poctivú prácu, vďaka ktorej odhaľoval podozrenia z trestnej činnosti doma aj v zahraničí. 

Film opisuje denník SME, podľa ktorého sa autor zameral aj na prácu s emóciami cez niektoré obrazové prílohy z vyšetrovacieho spisu. Ten mala k dispozícii skupina novinárov vďaka tzv. Kočnerovej knižnici, ktorá združovala tisícky gigabajtov dát z rôznych úložísk a zariadení zmenkového podvodníka Mariana Kočnera. 

Snímka zachytáva aj opis miesta činu, na ktorom v čase vraždy zostali nedopité šálky od kávy a čaju a na notebooku Martiny Kušnírovej bola otvorená stránka so svadobnými šatami. Ak by ich Miroslav Marček chladnokrvne na objednávku nezastrelil, čoskoro by mali svadbu. Ďalší opis sa týka práve toho, ako Marček v rámci rekonštrukcie bez emócií o poprave rozprával.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Film zachytáva aj širší spoločenský kontext vraždy novinára. Pripomína, ako sa Robert Fico, Robert Kaliňák a Tibor Gašpar postavili na tlačovku v žltej miestnosti na úrade vlády vedľa milióna eur v hotovosti. Ale aj to, ako sa policajný exprezident, dnes obžalovaný z členstva v gangu, postavil pred novinárov a potil, keď vysvetľoval okolnosti a prvé zistenia vyšetrovateľov. Už v tom čase niektoré momenty nesedeli a priamo na mieste činu spravila polícia niekoľko chýb. 

Diváci sa z filmu dozvedia, ako mal pri sebe Robert Fico dlhý čas ženu blízku mafiánovi z Talianska Máriu Troškovú.

Kontext tragického príbehu a následný priebeh vyšetrovania pomáhajú filmárom doplniť aj advokáti a novinárka Pavla Holcová. Oponenta im robí dnes už obvinený advokát Marek Para, ktorý donedávna zastupoval hlavného podozrivého Mariana Kočnera. Toho najprv Špecializovaný trestný súd označil za nevinného, Najvyšší súd SR však prípad vrátil na doplnenie dokazovania. Verejnosť tak ani po štyroch rokoch nepozná objednávateľa ohavnej vraždy. 

Kuciak
Zdroj: archív MK
Domov
Zdieľať
Diskusia