Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2022, 13:29
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Fico a Kaliňák u Žilinku nepochodili. Žiadosť o zrušenie obvinení cez paragraf 363 nateraz zamietol

NEWS ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Robert Fico a Robert Kaliňák aj naďalej zostávajú obvinení zo závažnej trestnej činnosti.

Robert Fico a Robert Kaliňák nepochodili u generálneho prokurátora Maroša Žilinku so žiadosťou o použitie paragrafu 363 v ich prípade. Obvinenia im nezrušili. Podľa informácií TV Markíza generálny prokurátor zamietol aj žiadosť celebritného právnika Mareka Paru

Žilinka však v skutočnosti o samotnom obsahu ani nerozhodoval, v konečnom dôsledku bol totiž problém, že Úrad špeciálnej prokuratúry ešte nerozhodol o pôvodnej sťažnosti proti obvineniu. Logicky preto nemohla generálna prokuratúra rozhodovať o mimoriadnom prostriedku. 

„Obvinenými uplatnený postup odporuje systému opravných prostriedkov upravenému v Trestnom poriadku. Obvinení totiž proti uzneseniam, ktorými voči nim bolo vznesené obvinenie, podali zároveň riadny opravný prostriedok, ako aj mimoriadny opravný prostriedok, a to v čase, keď rozhodnutie, ktorého zrušenia sa v konečnom dôsledku domáhajú, nenadobudlo právoplatnosť,“ vysvetľuje v stanovisku generálna prokuratúra.

„Za danej situácie a právneho stavu neboli splnené zákonné podmienky na konanie o návrhoch obvinených, o čom boli obvinení upovedomení. Týmito upovedomeniami nie je žiadnym spôsobom dotknuté právo obvinených podať návrh na postup podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku po rozhodnutí o sťažnostiach a nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o vznesení obvinenia,“ dodal Maroš Žilinka.

NAKA Kaliňák Fico
Zdroj: TASR

Kauza Súmrak

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obvinili ako členov zločineckej skupiny na základe rozsiahlych výpovedí spolupracujúcich obvinených, ktorí sa priznali k páchaniu trestnej činnosti. Pôvodne predseda Smeru-SD vznesenie obvinenia zľahčoval so slovami, že proti nemu svedčia len dvaja kajúcnici Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Okrem nich však proti Ficovi a Kaliňákovi svedčia aj Daniel Čech, František Imrecze a mafián Tomáš Rajecký.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Národná kriminálna agentúra však disponuje oveľa širším množstvom dôkazov. Opisuje ich v uznesení o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii. Robert Fico bol podľa NAKA na vrchole hierarchie, z Úradu vlády SR v rokoch 2012 až 2018 podľa vyšetrovateľov riadil zločineckú skupinu, ktorej súčasťou boli vysokopostavení policajti vrátane policajného prezidenta Tibora Gašpara a Norberta Bödöra.

Práve títo dvaja boli pôvodne v rámci kauzy Očistec vrcholom pyramídy, už v tom čase však uznesenia naznačovali, že táto skupina by nemohla fungovať bez politického krytia. 

Roberta Fica do väzby nevydala Národná rada SR, Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd. Obaja vinu odmietajú a obvinenie považujú za útok na opozíciu na objednávku Igora Matoviča.

Domov
Zdieľať
Diskusia