Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2022, 14:02
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Fico a Kaliňák sa obracajú na Žilinku, cez paragraf 363 žiadajú zrušenie obvinení

NEWS MAROŠ ŽILINKA ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK SMER-SD
Uložiť Uložené

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obvinili v rámci akcie Súmrak.

Robert Fico a Robert Kaliňák sa obracajú na generálneho prokurátora Maroša Žilinku so žiadosťou, aby ich zbavil obvinení cez paragraf 363, informujú TV noviny.

„Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky bol dňa 15. júna 2022 doručený návrh na postup podľa § 363 a nasledujúce Trestného poriadku, o ktorom doposiaľ rozhodnuté nebolo,“ povedal Markíze hovorca.

Predseda Smeru-SD a exminister vnútra pred časom podali na Úrad špeciálnej prokuratúry sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia, o ktorej doteraz nebolo rozhodnuté. ÚŠP ani GP sa zatiaľ nevyjadrili k tomu, ako budú v prípade obvinení v rámci akcie Súmrak postupovať. Fico aj Kaliňák sú stíhaní na slobode, oboch síce chcel prokurátor vo väzbe, prvého menovaného nevydal parlament a druhého prepustil Najvyšší súd. 

Anketa:
Pomôže Maroš Žilinka Ficovi a Kaliňákovi?
Určite áno.
Nemá na to žiadny dôvod.
Určite áno.
72 %
Nemá na to žiadny dôvod.
28 %

Generálny prokurátor je pre opakované rušenie obvinení cez paragraf 363 kritizovaný verejnosťou aj odbornou obcou. Naposledy zrušil stíhanie guvernéra NBS Petra Kažimíra, predtým exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského alebo Jaroslava Haščáka z Penty. 

Robert Kaliňák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kauza Súmrak

Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obvinili ako členov zločineckej skupiny na základe rozsiahlych výpovedí spolupracujúcich obvinených, ktorí sa priznali k páchaniu trestnej činnosti. Ešte v stredu predseda Smeru-SD vznesenie obvinenia zľahčoval so slovami, že proti nemu svedčia len dvaja kajúcnici Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Okrem nich však proti Ficovi a Kaliňákovi svedčia aj Daniel Čech, František Imrecze a mafián Tomáš Rajecký.

Národná kriminálna agentúra však disponuje oveľa širším množstvom dôkazov. Opisuje ich v uznesení o vznesení obvinenia, ktoré má redakcia Refresheru k dispozícii. Robert Fico bol podľa NAKA na vrchole hierarchie, z Úradu vlády SR v rokoch 2012 až 2018 podľa vyšetrovateľov riadil zločineckú skupinu, ktorej súčasťou boli vysokopostavení policajti vrátane policajného prezidenta Tibora Gašpara a Norbert Bödör.

Práve títo dvaja boli pôvodne v rámci kauzy Očistec vrcholom pyramídy, už v tom čase však uznesenia naznačovali, že táto skupina by nemohla fungovať bez politického krytia. 

Roberta Fica do väzby nevydala Národná rada SR, Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd. Obaja vinu odmietajú a obvinenie považujú za útok na opozíciu na objednávku Igora Matoviča.

Domov
Zdieľať
Diskusia