Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2022, 9:30
Čas čítania 7:24
Ema Stanovská

Fakty a mýty o prerušovanom pôste s odborníkmi: Prečo nechudneš? Pomôže ti vyvolať autofágiu? Ktorý typ je najlepší?

Fakty a mýty o prerušovanom pôste s odborníkmi: Prečo nechudneš? Pomôže ti vyvolať autofágiu? Ktorý typ je najlepší?
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kamil je 26-ročný muž s vypracovanou postavou a dobrou kondíciou. Môže jesť všetko a v množstve, ako uzná za vhodné, občas si dá aj čiernohorský rezeň. Musí však dodržať jedno dôležité pravidlo.

Kamil je 26-ročný muž s vypracovanou postavou a dobrou kondíciou. Kedysi mal výraznú nadváhu a prejedal sa. „Týždeň bez burgera bol pre mňa stratený. Denne som bol schopný vypiť aj dvojlitrovú fľašu koly a radšej by som kopal kanály ako ísť do fitka. Jasné, že tuky sa na mňa len tak lepili,“ spomína.

Do formy ho (okrem pravidelných návštev fitka) dostal podľa jeho slov špeciálny stravovací režim. Už niekoľko rokov jedáva „prerušovane“ – posledné jedlo si dá o ôsmej večer a na druhý deň sa môže najesť až o dvanástej na obed. V čase „nejedenia“ nesmie prijať žiadne kalórie, teda ani džúsy, kávu s mliekom či alkohol.

„Vyhovuje mi to, pretože v priebehu ôsmich hodín môžem jesť takmer čokoľvek, čo chcem. Už sa však neprejedám hlúposťami. Na začiatku som sa veľa vzdelával, zisťoval som, čo sú to makroživiny, koľko kalórií majú hranolky, prečo je vlastne dôležité jesť zeleninu,“ opisuje svoju skúsenosť Kamil. „Dnes sa už stravujem veľmi intuitívne. Viem, že dať si každý týždeň burger s dvojitým čedarom nie je pre moje zdravie ani váhu ideálne.“

Stanoviť si obmedzený čas na jedenie môže podľa vedcov priniesť množstvo zdravotných benefitov a zefektívniť chudnutie.
Stanoviť si obmedzený čas na jedenie môže podľa vedcov priniesť množstvo zdravotných benefitov a zefektívniť chudnutie. Zdroj: Unsplash.com

V „stravovacom okne“, keď môže jesť, koľko a čo uzná za vhodné, si občas dá aj čiernohorský rezeň alebo zájde na poriadnu porciu do all you can eat reštaurácie. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

„Milujem, že mám túto slobodu – keďže mám len obmedzený čas na jedenie, prijmem menej kalórií, vďaka čomu dokážem chudnúť aj na rezňoch,“ smeje sa. Zároveň však dodáva, že prioritne si dáva záležať na tom, aby sa stravoval čo najzdravšie. Vtedy ani kalorická bomba raz za čas neuškodí. 

Spomína, že prvý týždeň bol náročnejší, ale keď si jeho telo zvyklo, cítil príliv energie. „Po šestnástich hodinách postenia ma trápi zimnica, ale som nabudený ako po troch kávach. Práca mi ide od ruky, na tento stav som sa dokonca začal tešiť,“ vraví.

Pri pohľade na Kamila ľahko nadobudneš pocit, že „prerušovaný pôst“ – ako sa tento režim oficiálne nazýva – je zázračné tajomstvo na zhadzovanie kíl. Nemusí to tak však platiť pri každom.

Fyzické a duševné zdravie v Refresheri neberieme na ľahkú váhu. V našich článkoch dávame priestor len študovaným odborníkom a pravidelne bojujeme proti hoaxom a dezinformáciám. Môžeš nám v tom pomôcť, ak vstúpiš do klubu Refresher+. Každý člen od nás navyše dostane vynikajúce benefity a množstvo zliav. Ďalšie podobné články nájdeš pod témami zdravie či zdravé stravovanie.

Dominika s prerušovaným pôstom začala z rovnakých dôvodov – nebola spokojná so svojím telom, a nech robila čokoľvek, kilá navyše jej neubúdali. Keďže do práce vstáva už o šiestej ráno a chodí spať veľmi skoro, nevedela si predstaviť deň bez raňajok, rozhodla sa pre opačný režim – raňajkovala o ôsmej a posledné jedlo si dala o štvrtej poobede. Potom pila už len vodu a nesladené čaje.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

„Bolo to utrpenie. Do tretej som nebola schopná prijať dostatočne veľa kalórií a večer mi tak škvŕkalo v bruchu, že som nevedela zaspať,“ hovorí 30-ročná Dominika. Časom preto režim zmenila – dopriala si bohatú večeru a vynechávala raňajky. „Ráno som sa bez jedla nevedela zobudiť. Káva nalačno mi nerobí dobre, tak som pila zelené čaje. Nestačilo mi to.“

Počiatočná únava a bolesti hlavy môžu byť aj dobrým znamením, že sa tvoj organizmus čistí. No len do určitej miery.
Počiatočná únava a bolesti hlavy môžu byť aj dobrým znamením, že sa tvoj organizmus čistí. No len do určitej miery. Zdroj: Unsplash.com

Dominika opisuje, ako bojovala so slabou sústredenosťou, ako jej bolo nevoľno z prázdnoty v žalúdku a o prílive energie nemohla byť ani reč. „Napokon som zjedla viac ako zvyčajne, pretože som cez deň doháňala to, čo mi ráno chýbalo. Samozrejme, že som neschudla.“

To, aké odlišné mali Kamil a Dominika skúsenosti, dokazuje, že neexistuje univerzálny recept pre každého – to, čo platí na jedného, môže druhému dokonca uškodiť.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že prerušovaný pôst môže byť pre mnohých ľudí efektívnou metódou na zúženie kalorického príjmu aj obvodu pása. A nielen to, podľa výskumníkov spomaľuje starnutie a znižuje riziko rakoviny, srdcovocievnych chorôb, cukrovky, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

„Človek by rád požartoval, že hladovanie nepredlžuje život, to len hladujúcemu sa tak zdá,“ píše vo svojej knihe vedec Graham Lawton. „Ak však vezmeme do úvahy vedecké aj nevedecké pozorovania, je možné, že hladovanie je zrejme naozaj schopné predĺžiť život. Ide totiž o znesiteľný spôsob, ako dosiahnuť blahodarné účinky kalorickej reštrikcie bez neustáleho odriekania.“

No skôr ako s prerušovaným pôstom začneš, mal by si osvojiť pár rád. Na tejto ceste totiž na teba číha niekoľko nástrah. 

Ktorý je najlepší?

Filozofia prerušovaného pôstu vychádza z názoru neurovedcov a biológov, ktorí tvrdia, že ľudské telo je evolučne prispôsobené na obdobia striedania dostatku a nedostatku potravy. V prehistorickej dobe sa museli ľudia spoľahnúť len na to, že niečo ulovia, a ak to nevyšlo, boli o hlade. Naši predkovia teda často držali prerušovaný pôst bez toho, aby o tom vôbec vedeli.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115851 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si o prerušovanom pôste myslia experti. 
  • Či ti hladovanie zlepší schopnosť sústrediť sa.
  • Čo sa deje s tvojím telom na začiatku a počas prerušovaného pôstu.
  • Po akom dlhom čase sa v tvojom tele spustí proces nazývaný autofágia, počas ktorého sa obnovujú poškodené bunky.
  • Aké najväčšie riziká sa spájajú s prerušovaným pôstom.
  • Kedy začne tvoje telo doslova požierať samo seba.
  • Ktorí ľudia by sa do prerušovaného pôstu nemali púšťať vôbec.
Domov
Zdieľať
Diskusia