Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2022, 18:30
Čas čítania 2:46
Dominik Vetrák

RECENZIA: Atlanta je stále surreálnym, originálnym a vtipným seriálom, aký nemá konkurenciu

FILMY A SERIÁLY ATLANTA NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Po niekoľkoročnej pauze sa seriál Atlanta vrátil na televízne obrazovky a my sme z neho znova nadšení.

Seriál Atlanta mal po skončení druhej série takmer štvorročnú pauzu. Tento rok nás jeho tvorcovia potešia hneď dvomi sériami. V poradí tretia sa už skončila, pričom tú štvrtú majú začať vysielať ešte tento rok. Atlanta je nesmierne unikátna a pokračovanie už divákom chýbalo. 

Odporúčané
Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? 19. mája 2022, 12:30

V novej sérii sa hlavné postavy presunuli do Holandska, ktoré je jednou zo zastávok na európskom turné rapera Paper Boia (Brian Tyree Henry). Sú s ním aj jeho manažér Earn (Donald Glover) a kamarát Darius (LaKeith Stanfield). Čoskoro za nimi dorazí aj Earnova bývalá priateľka Vanessa (Zazie Beetz). Naprieč treťou sériou sa stretli s viacerými zaujímavými, až bizarnými postavami a zažili nepredstaviteľné a surreálne dobrodružstvá.

Ak sa ti naše recenzie a tipy na filmy/seriály páčia, respektíve sa vďaka nim rozhoduješ, do čoho investovať čas a čo ignorovať, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Afrosurrealita zdobí celý seriál

Seriál Atlanta je známy svojou surrealitou, aj keď v tomto prípade ide skôr o afrosurrealitu (Afrosurrealism). Surrealita príbehov spočíva v tom, že nám ich tvorcovia predstavujú v neprirodzenej podobe.

Môže ísť o zvláštne sny alebo len chaotický pohľad na realitu očami, akými sa na ňu my sami pozerať nedokážeme. Afrosurrealita následne do surreality pridáva elementy černošskej spoločnosti, kultúry a jej pohľad na udalosti.

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Atlanta sa však neobmedzuje len na témy o rasizme, aj keď sú prominentnou súčasťou sociálnej kritiky, ktorú tvorcovia seriálu ponúkajú cez svoj detailný a komplexný scenár. Afrosurrealizmus využívajú aj na zobrazenie bizarných situácií, v ktorých sa Afroameričania ocitajú, pričom belosi nechápu, že sú nepríjemné či nesprávne. Afrosurrealizmus si v tomto seriáli môžeš vysvetliť viacerými spôsobmi.

Seriál vtipne a trefne kritizuje spoločnosť

Ide o seriál, ktorý prostredníctvom skvelých postáv kritizuje spoločnosť, paroduje skutočné udalosti týkajúce sa nielen afroamerickej komunity a cynickým, sarkastickým spôsobom nastavuje zrkadlo zvrátenej spoločnosti. Najlepšie na tom je, že to tvorcovia seriálu robia veľmi inteligentne. Príbehy, ktoré rozprávajú, sú komplexné a miestami sa opierajú o skutočné udalosti z nedávnej minulosti. Neamerický divák si však tento seriál až tak veľmi neužije. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Mnoho scén totiž stojí na odkazoch na americkú minulosť a súčasnosť, jej tragické príbehy, medializované prípady a osobnosti. Často sa nám stalo, že sme si museli googliť súvislosti. Dosť nás mrzelo, že sme o nich nevedeli pred pozretím seriálu, keďže by znásobili náš pôžitok z jeho sledovania. Zároveň by sme sa viac pobavili na humore, ktorý sa vyhýba prvoplánovým vtipom a namiesto toho je inteligentný a trefný. 

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Tretia séria Atlanty sa odohráva v Európe. Tvorcovia seriálu vďaka tomu mohli pre svoje postavy vymyslieť originálne spôsoby, ako im zamotať hlavy a poslať ich zažívať nové dobrodružstvá. Z toho dôvodu sme však mali dojem, že sa základná kostra príbehu veľmi neposunula.

Tretiu sériu nevnímame ako ucelený príbeh, ale skôr zmes rôznorodých epizód zachytávajúcich obľúbené postavy v bizarných situáciách, na aké sú už fanúšikovia seriálu zvyknutí. Páčilo by sa nám, keby sa tvorcovia viac venovali postavám a vzťahom medzi nimi, ktoré sa takmer nijako nevyvinuli. 

Súčasťou tretej série sú opäť epizódy, ktoré navonok nesúvisia s hlavným dejom. Dotvárajú však atmosféru seriálu a zameriavajú sa na zaujímavé príbehy odohrávajúce sa primárne v USA. Zväčša sú originálne a vtipné, no zároveň upozorňujú na veľké problémy USA z hľadiska rasizmu, voľného držania zbraní a nikdy nekončiacich problémov, s ktorými sa černosi v USA stretávajú.

Atlanta 3. séria
Zdroj: FX

Vynikajúci herci a scenár robia z Atlanty jeden z najlepších seriálov súčasnosti

Počas 10-dielnej tretej série sme videli štyri „vedľajšie epizódy“, z ktorých dve boli skvelé, jedna ušla a jedna bola slabá (ide o siedmu epizóde o pohrebe). Tvorcovia ju pokojne z tretej série mohli vyhodiť a nič by sa nestalo. Epizódy s hlavnými postavami sme si nesmierne užili. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Seriál Atlanta je už tradične skvelo natočený. Má špičkových hercov a aj po rokoch ťa dokáže prekvapiť. V posledných epizódach sme videli aj známych hollywoodskych hercov, ktorí hrali samých seba. Jeden z nich sa dokonca prostredníctvom seriálu ospravedlnil za svoje nevhodné poznámky o Afroameričanoch. 

Tretia séria Atlanty je opäť skvelou televíznou tvorbou, ktorá v súčasnosti nemá žiadnu konkurenciu. Nič podobné totiž v Hollywoode nevzniká. Novým epizódam udeľujeme osem a pol bodu z desiatich. Ak by sme sa dokonale vyznali v amerických udalostiach a spoločnosti, zrejme by sme s hodnotením šli ešte vyššie. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia