Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. mája 2022, 10:48
Čas čítania 1:13
Ema Stanovská

Pitbul nie je agresívnejší ako iné psy. Plemeno so správaním psa takmer vôbec nesúvisí, hovorí nová štúdia

Pitbul nie je agresívnejší ako iné psy. Plemeno so správaním psa takmer vôbec nesúvisí, hovorí nová štúdia
Zdroj: Unsplash/Christopher Ayme/na voľné použitie
NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Autori štúdie dospeli k záveru, že plemeno takmer vôbec neovplyvňuje osobnosť psa – v skutočnosti ide len o deväťpercentný faktor.

Oddaný zlatý retriever, tvrdohlavý buldog, agresívny pitbul. Väčšina ľudí predpokladá, že každé plemeno psa vykazuje určité dané osobnostné črty. Nová štúdia zverejnená 5. mája v časopise Science však túto domnienku vyvracia. 

Autori štúdie zhromaždili informácie o 31 415 psoch a dospeli k záveru, že plemeno takmer vôbec neovplyvňuje osobnosť psa – v skutočnosti ide len o deväťpercentný faktor. 

Vedci sekvenovali DNA psov

Výskumníci spolu s Americkým kynologickým klubom identifikovali stereotypné názory na osobnostné črty plemien – napríklad, že labradorské retrievery sú „priateľské“ a „spoločenské“, zatiaľ čo borderské kólie sú „inteligentné“ a „energické“.

Následne sekvenovali DNA tisícok psov, aby identifikovali ich pôvod, a ich majiteľov sa opýtali, ako sa ich psy väčšinou správajú.

pes
Zdroj: Unsplash.com

Vedci identifikovali 11 oblastí genetického kódu, ktoré súvisia so správaním – napríklad s tým, ako často pes zavýja či ako je spoločenský voči ľuďom. Žiadny z týchto genetických markerov sa netýkal výlučne jedného plemena.

Kľúčová je výchova

Štúdia potvrdila, že niektoré formy stereotypného správania majú genetický základ – výskumníci napríklad identifikovali spojenie medzi pôvodom borderskej kólie a schopnosťou dobre reagovať na výcvik.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Ukázalo sa aj, že niektoré pastierske plemená, ako napríklad nemecký ovčiak, mali v porovnaní s inými plemenami tendenciu byť viac učenlivé a viac sa vyhýbali ostatným psom. Trpasličie plemená, ako napríklad nemecký špic, boli zas menej učenlivé, zároveň však bola pre ne spolu s ovčiakom typická „nespoločenskosť“.

Na druhej strane, niektoré formy stereotypného správania nemali žiaden genetický základ. Výskumníci nezistili žiadnu súvislosť medzi pôvodom labradorského retrievera a spoločenskosťou voči ľuďom, čo je vlastnosť, ktorá sa s týmto plemenom všeobecne spája.

Autori v závere výskumu pripomenuli, že psy sa v minulosti chovali najmä na funkčné úlohy, ako je lov a pasenie. Moderné šľachtenie sa objavilo až v polovici 19. storočia. Výskumníci sa zhodli na tom, že plemeno skôr vypovedá o vzhľade psa ako o jeho správaní. Kľúčový je pri každom psovi výcvik aj to, v akom prostredí žije.

Domov
Zdieľať
Diskusia