Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2022, 10:52
Čas čítania 1:14
Jakub Paulík

V Bratislave na Slavíne hrozia potýčky. Stretnúť sa môžu podporovatelia Ruska a Ukrajiny

NEWS BRATISLAVA SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Polícia bude mať najbližšie dni pri zabezpečení verejného poriadku veľa práce.

Slovensko a mnohé ďalšie krajiny si už zajtra 8. mája budú pripomínať 77. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Podľa informácií SME na miestnom úrade v Starom Meste nahlásili svoju účasť dve skupiny, ktoré by sa navzájom nemuseli zniesť.

Zajtra 8. mája by sa mali pri Slavíne stretnúť proruskí aktivisti, zatiaľ čo 9. mája prídu ľudia, ktorí Ukrajinu vnímajú ako obeť ruskej agresie. Potenciálne teda hrozia provokácie a konflikty.

Problém takisto môže byť, že na Slavíne sa 9. mája, keď sa budú čítať mená obetí ruskej invázie, objaví aj expremiér Ján Čarnogurský, ktorý je známy svojimi proruskými postojmi. S informáciou prišlo SME, ktoré odkazuje na tvrdenie bývalého poslanca zo Sme rodina Petra Marčeka.

Na akcii sa zúčastní samotný Marček, ale aj ruská ambasáda a skupina Občiansky tribunál, ktorá je známa pre svoje verejné provokácie a konšpirácie. Poznať ich môžeš aj vďaka zostrihaným parodickým verziám, ktoré uverejňuje Ovčiansky tribunál.

Odporúčané
Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať? Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať? 5. mája 2022, 9:30

S obdobnými rizikami ako na Slavíne však treba počítať aj v ďalších častiach Európy. Berlín preto napríklad na 8. a 9. mája pri 15 pamätníkoch preventívne zakázal nosenie ukrajinských či ruských vlajok.

9. máj je na podujatie proti ruskej agresii príhodný, pretože v rovnaký deň Ruská federácia oslavuje Deň víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Podľa niektorých amerických a západných predstaviteľov bude chcieť ruský prezident Vladimir Putin tento deň využiť na oficiálne vyhlásenie vojny voči Ukrajine. Vďaka tomu by do útoku mohol povolať aj brancov. Doposiaľ Rusko inváziu na Ukrajinu označovalo ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Maďarský premiér pápežovi Františkovi ešte v apríli, naopak, tvrdil, že podľa jeho informácií Vladimir Putin 9. mája vojnu ukončí, no Svätý Otec tomu príliš neverí. „Orbán, keď som ho stretol (21. apríla), mi povedal, že Rusi majú plán, že 9. mája bude po všetkom. Dúfam, že je to tak... Som pesimista, ale musíme urobiť všetky možné gestá na zastavenie vojny,“ uviedol pápež pre taliansky denník Corriere Della Sera.

Domov
Zdieľať
Diskusia