Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2022, 13:44
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík TASR

Berlín sa obáva víkendových bojov medzi podporovateľmi Ukrajiny a Ruska. Na určitých miestach preto dočasne zakáže nosenie vlajok

ZAUJÍMAVOSTI BERLÍN NEMECKO RUSKO SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinský veľvyslanec toto rozhodnutie mesta kritizuje.

Hlavné mesto Nemecka Berlín sa pripravuje na oslavy 77. výročia od konca druhej svetovej vojny. Vzhľadom na vojnu na Ukrajine a nálady v spoločnosti v období 8. a 9. mája pri 15 pamätníkoch a v ich okolí zakáže nosenie ukrajinských či ruských vlajok. Mesto sa totiž obáva, že pri prejavoch podpory jednej či druhej strany by mohlo prísť k potýčkam.

Počas nedele a pondelka polícia v meste očakáva viac ako 50 plánovaných demonštrácií.  Na ich pokojný priebeh bude dohliadať približne 3 400 policajtov. Rovnaký zákaz ako ruské a ukrajinské vlajky dostal aj symbol Z, ktorý značí podporu ruskej agresie. Zakázané sú s výnimkami aj svätojurské stuhy, vojenské uniformy, pochodové a vojenské piesne.

Šéfka polície v Berlíne Barbara Slowiková tvrdí, že polícia zakročí voči „každej forme podpory, schvaľovania, velebenia či dokonca glorifikácie ruskej útočnej vojny proti Ukrajine“. Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk však žiadal starostku, aby toto opatrenie zrušila.

Nepovažuje za vhodné, aby boli zakázané aj ukrajinské vlajky, pretože Moskva podľa jeho slov „deň a noc pácha najhoršie vojnové zločiny na ukrajinskom civilnom obyvateľstve a desaťtisíce Ukrajincov, Ukrajiniek, žien a detí sú chladnokrvne vraždené“. Tvrdí  teda, že hlavné mesto Nemecka dalo na rovnakú úroveň obeť (Ukrajinu) aj páchateľa (Rusko).

Domov
Zdieľať
Diskusia