Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2022 o 10:37
Čas čítania 1:32
Jakub Paulík TASR

9. mája vyhlási Vladimir Putin Ukrajine vojnu, píše CNN. Odvoláva sa na západných predstaviteľov

9. mája vyhlási Vladimir Putin Ukrajine vojnu, píše CNN. Odvoláva sa na západných predstaviteľov
Zdroj: Vadim Ghirda/TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

9. máj by mohol priniesť zmenu vo vojne na Ukrajine, ktorú režim Vladimira Putina naďalej označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Pre Rusko je 9. máj ako Deň víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom veľmi dôležitý. TASR s odkazom na CNN uvádza, že podľa amerických a západných predstaviteľov by mohol ruský prezident Vladimir Putin tento deň využiť na oficiálne vyhlásenie vojny voči Ukrajine. Týmto krokom by získal možnosť povolať do útoku brancov.

V súčasnosti je v Rusku zo zákona povolené inváziu na Ukrajine označovať len ako „špeciálnu vojenskú operáciu“. V prípade porušenia zákona podpísaného 4. marca páchateľovi hrozí väzenie do výšky 15 rokov.

Odporúčané
V Nemecku museli vzlietnuť stíhačky, blížilo sa ruské lietadlo V Nemecku museli vzlietnuť stíhačky, blížilo sa ruské lietadlo 3. mája 2022 o 9:08

S opačnou správou však prišiel pápež František. Ten vyhlásil, že Vladimir Putin 9. mája vojnu údajne ukončí. Odvoláva sa na tvrdenie Viktora Orbána, ktorý mu to povedal počas aprílovej návštevy vo Vatikáne. Samotný pápež však tejto verzii príliš nedôveruje.

„Orbán, keď som ho stretol (21. apríla), mi povedal, že Rusi majú plán, že 9. mája bude po všetkom. Dúfam, že je to tak... Som pesimista, ale musíme urobiť všetky možné gestá na zastavenie vojny,“ povedal Svätý Otec pre taliansky denník Corriere Della Sera. 

Verzia o konci vojny nie je pravdepodobná aj preto, že Rusku sa stále nedarí plniť vojenské ciele a dobývanie územia Ukrajiny ide pomaly. Práve preto mnohí experti očakávajú, že Putin sa rozhodne pre mobilizáciu.

Odporúčané
Fotograf Juraj Mravec: Na Ukrajine sa systematicky vyvražďuje civilné obyvateľstvo. Je to najtvrdší terorizmus (Rozhovor) Fotograf Juraj Mravec: Na Ukrajine sa systematicky vyvražďuje civilné obyvateľstvo. Je to najtvrdší terorizmus (Rozhovor) 28. marca 2022 o 14:30

Pápež v rozhovore zároveň oznámil, že sa chce stretnúť s Vladimirom Putinom, ale Moskva na jeho žiadosť doposiaľ neodpovedala. Plánuje navštíviť aj Kyjev, ale až po tom, ako sa porozpráva s hlavou Ruskej federácie.

„Požiadal som kardinála Parolina, aby poslal Putinovi odkaz, že som ochotný ísť do Moskvy... Zatiaľ sme nedostali odpoveď a stále na (stretnutí) trváme, aj keď sa obávam, že Putin nemôže a ani nechce mať toto stretnutie v tomto čase,“ vyjadril sa pápež, ktorý komunikoval aj s ruským patriarchom Kirillom. Ten oficiálne stojí za režimom Vladimira Putina a vojnu na Ukrajine podporuje.

„Hovoril som s Kirillom 40 minút cez (aplikáciu) Zoom. Prvých dvadsať (minút) mi čítal všetky ospravedlnenia vojny. Počúval som ho a povedal som mu: Nič z toho nechápem. Brat môj, nie sme klerici štátu, nemôžeme používať jazyk politiky, ale jazyk Ježiša. Sme pastiermi toho istého svätého Božieho ľudu,“ povedal pápež František.

Mohlo by ťa zaujímať:
Len 100 kilometrov od Slovenska dopadla ruská raketa. Zasiahla Zakarpatskú oblasť Ukrajiny
Putin odpovedá Západu novými sankciami
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Domov
Zdieľať
Diskusia