Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 8:15
Čas čítania 1:43
Jakub Paulík TASR

Len 100 kilometrov od Slovenska dopadla ruská raketa. Zasiahla Zakarpatskú oblasť Ukrajiny

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko na Zakarpatskú oblasť od začiatku vojny doposiaľ nezaútočilo.

Šéf Zakarpatskej oblastnej správy Viktor Mykyta informoval na sociálnych sieťach o útoku na Zakarpatskú oblasť, na ktorú dopadla ruská raketa. Nachádza sa zhruba 100 kilometrov od hraníc so Slovenskom. Zakarpatskú oblasť od začiatku invázie 24. februára doposiaľ nezasiahla žiadna ruská raketa.

Zásah smeroval na isté zariadenie v meste Volovec. „Na mieste zasahujú záchranné zložky, zisťujeme presnejšie informácie o zranených i možných obetiach,“ spresnil na Telegrame a Facebooku Viktor Mykyta. Ľudí požiadal, aby miesto zásahu nenatáčali a nefotografovali. „Nepriateľ by to mohol použiť na korekciu útoku,“ uviedol Mykyta. Naznačil tým, že Rusko možno netrafilo svoj plánovaný cieľ.

Odporúčané
Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia 2. mája 2022, 9:30

Útok na západnú časť Ukrajiny je v súčasnosti výnimočný. Rusko svoje jednotky zameriava predovšetkým na oblasť Donecka. Niektorí americkí a západní predstavitelia však upozorňujú, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol 9. mája vyhlásiť Ukrajine vojnu. V rovnaký deň totiž Rusko slávi Deň víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Týmto spôsobom by mohol povolať aj brancov.

Maďarský premiér Viktor Orbán však má odlišné informácie. Pápežovi Františkovi na aprílovom stretnutí prezradil, že Rusko plánuje 9. mája vojnu ukončiť. Svätý Otec je však pesimistický a tomuto tvrdeniu príliš neverí. „Orbán, keď som ho stretol (21. apríla), mi povedal, že Rusi majú plán, že 9. mája bude po všetkom. Dúfam, že je to tak... Som pesimista, ale musíme urobiť všetky možné gestá na zastavenie vojny,“ povedal pápež.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov upozornil na dobré vzťahy medzi Ruskom a Maďarskom a dokonca obvinil maďarského premiéra Viktora Orbána, že vopred vedel o invázii na Ukrajinu.

Odporúčané
Viktor Orbán vopred vedel o invázii na Ukrajinu a chce získať časť jej územia, tvrdí Kyjev. Maďarská vláda to odmieta Viktor Orbán vopred vedel o invázii na Ukrajinu a chce získať časť jej územia, tvrdí Kyjev. Maďarská vláda to odmieta 3. mája 2022, 13:26

„Maďarsko sa netají tým, že spolupracuje s Ruskom. Dokonca Putin ho vopred upozornil, že nás napadne. Z nejakých dôvodov si (Maďari) myslia, že budú môcť získať časť nášho územia. To sa nikdy nestane. Po vojne uvidíme, aké následky zasiahnu túto krajinu (Maďarsko),“ vyhlásil.

Maďarsko však jeho tvrdenie odmietlo. Hovorca šéfa rezortu zahraničia Tamás Menczer na sociálnej sieti Facebook napísal, že si Kyjev vymýšľa každý deň. „Naše rozhodnutie je zrejmé: nebudeme dodávať zbrane do vojny na Ukrajine. Túto otázku rozhodli maďarskí voliči v parlamentných voľbách 3. apríla celkom jasne. Chápeme, že sa z toho ukrajinská vláda neteší, ale toto rozhodnutie nezmeníme, o to viac nie v prípade, ak bude (Kyjev) denne vymýšľať hrubé klamstvá a nezmyselné príbehy,“ uviedol.

Mohlo by ťa zaujímať:
10 faktov o Loganovi Paulovi: chcel byť na mesiac homosexuálom, vysmial sa obeti samovraždy a zvažuje kandidatúru na prezidenta
Johnny Depp mal za Pirátov Karibiku 6 dostať 22,5 milióna dolárov. Pre spor s Amber Heard film nenatočil a nedostal ani cent
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Domov
Zdieľať
Diskusia