Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2022, 9:30
Čas čítania 6:15
Eduard Starkbauer

Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia

Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia
Zdroj: Wikicommons/A.Savin/volně k užití
POLITIKA RUSKO
Uložiť Uložené

Región na pobreží Baltského mora hrá v ruskej geopolitike strategickú rolu. Nachádzajú sa v ňom aj odpaľovacie zariadenia schopné odniesť jadrové hlavice.

Pri bližšom pohľade na mapu Európy sa nedá nevšimnúť si, že najväčšia krajina sveta Rusko, ktorá sa rozprestiera na približne jednej osmine zemskej súše, má pri Baltskom mori nie úplne zanedbateľný kus územia, zaklineného medzi Poľsko a Litvu.

Kaliningrad je oblasť veľká asi ako Prešovský a Košický kraj dohromady a s rovnomenným hlavným mestom. Od zvyšku Ruska je oddelená geograficky, no nie politicky, keďže v porovnaní s ostatnými „oblasťami“ má rovnocenné postavenie.

Od ruskej agresie na Kryme v roku 2014 upozorňujú vojenskí pozorovatelia susediacich krajín na Kaliningrad ako na možnú základňu na napadnutie pobaltských štátov, Poľska či dokonca Škandinávie. Ako sa však ocitol kúsok Ruska uprostred západnej Európy a predstavuje pre členské krajiny NATO a Európskej únie skutočne hrozbu?


V Refresheri nám záleží na tom, čo sa deje vo svete, aj preto ti radi prinášame články o zaujímavých miestach, historických súvislostiach a vplyvoch na nás. Podobný obsah môžeš podporiť, ak sa zapojíš do klubu Refresher+.

Nie je enkláva ako exkláva

Kaliningrad, označovaný aj ako „malé Rusko“, je dnes najzápadnejšou zo 46 „oblastí“ Ruska. Od zvyšku krajiny je oddelený zahraničným územím, a tak hovoríme o tzv. extrateritoriálnom území.

Mapa Ruska a Kaliningradu.
Mapa Ruska a Kaliningradu. Zdroj: Wikimedia Commons/Stasyan117

Kaliningrad sa často nesprávne označuje ako enkláva, avšak nie je uzavretý do územia inej krajiny ako Lesotho v Juhoafrickej republike či Vatikán v talianskom Ríme, a tak do úvahy prichádza označenie exkláva. Keďže však má, vkliesnený medzi Litvou a Poľskom, prístup k medzinárodným vodám, najpresnejší výraz je semiexkláva.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Obyvatelia Ruska teoreticky nemusia pri vstupe do Kaliningradu prechádzať cez územie iného štátu, keďže ruské morské spojenie s Kaliningradom je možné z Petrohradu cez Fínsky prieliv. Najväčšia semiexkláva na svete je americká Aljaška, oddelená od USA Kanadou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114192 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vlastne Rusko získalo územie Kaliningradu?
  • Ktorý pobaltský štát odmietol Kaliningrad zadarmo?
  • Sú v Kaliningrade jadrové zbrane?
Domov
Zdieľať
Diskusia