Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 10:18
Lukáš Čelka

Autor kanálu Ovčiansky tribunál: Ferko hasič, ktorý vybľakuje na policajtov, že sú „sople“, je po vypnutí kamery úplný medík

REFRESHER
Uložiť Uložené

Na samozvaných bojovníkoch za slobodu sa baví celý internet.

Na slovenskom Youtube je čoraz populárnejší kanál Ovčiansky tribunál, na ktorom nájdeš trefné zostrihy z protestov voči vláde, vakcíne či pandémii. V hľadáčiku má však najmä skupinu ľudí, ktorá sa domnieva, že bojuje za záchranu krajiny, a pritom iba robí zbytočnú prácu polícii či úradníkom.

Autor, ktorý vyberá z dlhých videí Občianskeho tribunálu úsmevné momenty, chce z viacerých dôvodov zostať v anonymite. V rozsiahlom rozhovore nám však prezradil, či na protesty chodí osobne, prečo ho prívrženci tribunálu radia k Melešovcom, ale i to, či to podľa neho myslia naozaj vážne alebo je to len šou pred kamerami. Taktiež nám odhalil, či je alebo nie je študent, ako sa mnohí jeho fanúšikovia domnievajú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký je rozdiel medzi Ovčianskym tribunálom a Melešovcami.
  • Či je hlavným zmyslom kanálu Ovčiansky tribunál len zábava.
  • Koľko ľudí podporilo Ovčiansky tribunál na Patreone.
  • Či je jeho autor študent.
  • Či sa autorovi Ovčianskeho tribunálu vyhrážali členovia Občianskeho tribunálu.
  • Či si myslí, že to, čo robí Občiansky tribunál vo svojich videách, robí len naoko a berie to ako šou, alebo sú to skutoční fanatici.
  • S ktorým členom Občianskeho tribunálu sa dá normálne porozprávať.

Kedy si založil kanál Ovčiansky tribunál?

Kanál vznikol 15. augusta minulý rok, takže teraz som mal výročie.

Ako si sa vlastne dostal k Občianskemu tribunálu?

To je ťažká otázka. Ani neviem. Prišlo to asi náhodným surfovaním po internete, pričom sa mi podarilo naraziť na nejaké ich klasické video, ktoré mi utkvelo v pamäti. Povedal som si, že je to zaujímavé, a tak som ich začal pozerať.

Pointa sa zo zábavy pretavila na to, že chcem ľudí inšpirovať ku kritickému mysleniu.

Nápad vytvoriť si vlastný kanál však, samozrejme, nevznikol okamžite, ja som ich sledoval možno rok-dva ešte predtým.

Pamätáš si aj, ktoré video ti tak utkvelo v pamäti?

To vôbec nie.

Chodíš medzi týchto ľudí aj na protesty alebo len striháš videá, ktoré odvysielali naživo?

Nechodím na protesty, iba strihám.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ovčák (@ovcianskytribunal)

Aj keď teda svoj content vyrábaš z domu, nemal si niekedy chuť ísť ich konfrontovať aj priamo na tie protesty? Alebo sa bojíš odhalenia svojej identity?

Je pre mňa lákavé ísť sa na nich pozrieť z toho hľadiska, že sú pre mňa už ako celebrity. Vidím ich totiž vždy len na videách, čiže áno, niekedy mám chuť pozrieť sa na nich v reáli a potvrdiť si, že naozaj existujú. Nemám však záujem o nejakú väčšiu konfrontáciu.

Robíš to teda čisto z recesie, nehnevá ťa, že tu máme takýchto ľudí?

Netvrdil by som, že ma to neštve. Pointa môjho kanálu je čiastočne založená práve na tom, že ma to štve. Ak sa vrátime k tomu, prečo som založil kanál, jeden z dôvodov bol ten, že som si povedal, že sa idem učiť strihať videá na niečom, čo nemôžem pokaziť.

Najprv som plánoval robiť úplne iný typ videí, nebudem však hovoriť konkrétne aký. Avšak postupne, ako som začal robiť zostrihy z videí Občianskeho tribunálu, mi začali pribúdať subscribers. Nenazdal som sa a zrazu ich bolo tisíc – a to už je záväzok.

Poriadne sa to naštartovalo až prvým zostrihom z protestu. Dovtedy som robil iba nejaké krátke videá a zaujímavé momentky z vystúpení tribunálu. Spomínaný prvý zostrih protestu vyšiel tak nejak sám od seba, neplánoval som to. Tuším, že išlo o októbrový protest minulý rok. Vtedy sa to začalo rozbiehať a kanál sa vyšvihol hore raketovým tempom.

Čiže áno, začínal som s tým, že to je pre zábavu, že sa naučím niečo nové, ale nejako sa z toho vykľul môj primárny záujem. Baví ma to a neplánujem s tým prestať. Pointa sa však zo zábavy pretavila na to, že chcem ľudí inšpirovať ku kritickému mysleniu.

Veľakrát ma prekvapili rozumné komentáre pod videami, v ktorých ľudia nielen hejtujú, ale vedia sa aj pozastaviť nad tým, že skutočne existujú takí ľudia ako členovia Občianskeho tribunálu, a sami začínajú cítiť potrebu prezentovať rozumnú alternatívu. Na sociálnych sieťach bežne pozorujeme, že rozumní ľudia mlčia, zatiaľ čo hejteri a „jednoduchší ľudia“ sa vyjadrujú ku všetkému. Toto by sme mali začať meniť. 

Jožko Klányi má podľa mňa taký slovník len preto, aby pôsobil kvázi inteligentne, v podstate ja ho tak aj nazývam: generátor náhodných akože právnických výrazov.

Mnoho z nás o nich ani nevie a neuvedomujeme si, že tu môže byť problém, lebo ich pôvodné videá majú často tri a viac hodín a to si nikto nebude púšťať. Na môj desaťminútový zostrih si však nájde čas každý, kto chce.

Samozrejme, pod videami mám aj kritické komentáre, ale väčšina z nich je pozitívna, z čoho mi vyplýva, že Slovensko má ešte nejakú nádej a veľa ľudí stále premýšľa. Možno by som týmto aj chcel poprosiť fanúšikov, aby pri osobnej konfrontácii s tribunálom radšej zostali kľudní, používali rozumné argumenty a nenechali sa strhnúť na ich úroveň. Myslím si, že máme na viac.

A podľa teba to Občiansky tribunál myslí vážne alebo len ako recesiu pred kamerami? Zdá sa mi totiž, že sa niekde na ich adresu vyjadrovali aj policajti v tom zmysle, že keď sa vypne nahrávanie, sú ako vymenení...

Mám rovnaké informácie – že na kamere sú úplne iní ako v súkromí. Napríklad doteraz nedokážem odhadnúť, o čo ide takému Jožkovi Klányimu, lebo na kamere si dáva tie svoje monológy a potom policajtom v súkromí povie, že je to len šouka a nech „neblbnú“.

Problém je však v tom, že veľa ľudí, ktorí ho nasledujú, je v tom podľa mňa úprimne. Neviem, či sú jednoduchší alebo sú takí „oblbnutí“ tými jeho rečami, ale on môže povedať čokoľvek a oni mu budú pritakávať a nasledovať ho.

A jeho slovník, ten by bol tiež z recesie? (Jozef Klányi vo svojich prejavoch často používa nezmyselné vety a slovné spojenia – pozn. red.)

Jožko Klányi má taký slovník podľa mňa len preto, aby pôsobil kvázi inteligentne, v podstate ja ho tak aj nazývam: generátor náhodných akože právnických výrazov. (smiech)

Ono to znie možno na prvý dojem „rozumne“, ale keď sa rozumný človek započúva, hneď zhodnotí, že hovorí bizarné hlúposti.

Prečo ťa členovia aj prívrženci Občianskeho tribunálu priraďujú k Melešovcom? Aký je rozdiel medzi nimi a tebou?

To je dosť častá otázka aj v komentároch – či už na Youtube, alebo na Facebooku –, ale pravdupovediac, ono to nemá jasnú históriu. Melešovci sú pre mňa tajomná skupinka ľudí, pričom sám netuším, ako toto pomenovanie vlastne vzniklo.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ovčák (@ovcianskytribunal)

Vo svojej podstate ním však označujú každého, kto bojuje proti Občianskemu tribunálu. Robíš si z nich „srandu“ alebo sa prejavíš voči nim nejakým iným spôsobom? Tak si automaticky Meleš.

Na niektorých videách si z Občianskeho tribunálu uťahoval aj bezdomovec. Ani s tým si nemal nič spoločné, len si to zostrihal z kanálu Melešovcov?

Oni boli za ním, ja som s tým nič nemal.

A nekontaktovali ťa aj Melešovci pre tvoje zostrihy?

Ale áno, máme kontakt.

Ste v kontakte, ale nepoznáte sa navzájom?

Hej, tak nejak.

Na tvojom kanáli sa objavilo aj video, na ktorom niekto volal Milanovi Laurincovi (člen Občianskeho tribunálu – pozn. red.) a snažil sa mu inteligentne vysvetliť, čo z Ústavy SR interpretoval zle. Volal si mu ty či opäť išlo len o zostrih?

Nie, to som nebol ja. Povedzme, že išlo o zdroj od fanúšika, ktorý som zostrihal.

Chápem to teda správne, ak poviem, že tvoji fanúšikovia chodia na protesty a konfrontujú alebo zosmiešňujú Občiansky tribunál?

Zatiaľ som žiadnu takú ostrú konfrontáciu nevidel ani o nej nepočul, avšak je úplne pochopiteľné, že taký koncentrovaný „výcuc“, trebárs zo zostrihu z protestu počas SNP, vie vyvolať rôzne emócie, ktoré nemusia byť zrovna pozitívne. Je dôležité brať to s nadhľadom a nepustiť si to pod kožu, nech potom človek nespraví niečo, čo by mohol ľutovať.

Všimol som si však, že mi zvyknú zakývať do Jurečkovej kamery, pozdraviť Ovčiansky tribunál, prípadne sa s protestujúcimi odfotiť.

Ako si sám povedal, zostrihy si začal robiť preto, lebo si chcel na takýchto ľudí poukázať a rozvíjať na Slovensku kritické myslenie. Nakoniec to však dostalo „hype“ a ty si si založil aj Patreon. Sú ľudia ochotní platiť si za tvoje zostrihy?

Ja som sa nad tým ani nezamýšľal, ale ľudia sa mi sami ozvali, či existuje nejaká možnosť podporiť ma, takže som zostal veľmi pozitívne prekvapený. Povedal som si, že si Patreon založím, až keď budem mať tisícku subscribers, a tak som aj spravil. 

Odvtedy mám momentálne štyridsaťjeden patrónov, ktorým by som sa chcel touto cestou poďakovať. Dúfam, že ich nesklamem v ďalšej tvorbe.

Aké majú výhody? Robíš pre nich nejaký extra obsah alebo ide len o to, podporiť ťa?

Majú prístup na môj Discord, kam dávam videá ešte pred zverejnením. Druhý a tretí level patrónov má zmienku v ďakovačke. Neviem, či sa to dá nazvať bonusom, ale takto to mám zatiaľ rozlíšené.

Pokiaľ viem, na Youtube si dostal dočasný ban. Prečo?

Dostal som týždenný ban za medicínske dezinformácie, pretože keď strihám protesty, tak sa tam zvykne objaviť niečo, čo by z pohľadu pravidiel youtubovej komunity v žiadnom videu nemalo byť. Ďalšia vec je tá, že Youtube je na dezinformácie medicínskeho charakteru a obzvlášť dezinformácie o vakcínach veľmi citlivý.

... napríklad s takým Ferkom hasičom sa dá úplne normálne ‚pokecať‘ . V súkromí je vymenený človek. To by si ani neveril, ako sa tá istá osoba, ktorá tam vybľakuje na policajtov, že sú ‚sople‘ a podobné veci, vypne spolu s kamerou a je úplný medík.

Myslím si, že konkrétne v tomto prípade išlo o to, keď nejaká pani v zostrihu zahlásila, že vakcinovaní ľudia sa dajú nájsť cez Bluetooth alebo niečo podobné. (smiech)

Ako sa to vyriešilo? Počkal si alebo si ich kontaktoval s tým, že tvoje videá sú robené z recesie?

Nepomôže to. Už sa mi to stalo aj v minulosti. Vždy posielam odvolanie, avšak pri týchto vakcinačných dezinformáciách je to zbytočné. Je jedno, či máš nejaký disclaimer, tá informácia jednoducho v tom videu zaznie a to je pre nich dostatočný impulz.

Teraz si už na to dávaš pozor?

Áno, veľmi. Často sa musím zatínať, lebo niekedy sú to veľmi dobré hlášky a je ich škoda.

Neuvažoval si nad sprístupnením takéhoto obsahu aspoň pre patrónov cez inú platformu?

Áno, uvažoval. Mám založené aj Mojevideo, takže teoreticky by to šlo, zatiaľ som však na to nemal prostriedky, keďže mojou prioritou je videá publikovať čo najskôr. Render separátnych bonusov by mi pridal veľa roboty. Uvidíme teda, ako do budúcna, ale zatiaľ to nerobím.  

Vyhrážali sa ti za tvoje zostrihy členovia Občianskeho tribunálu alebo jeho prívrženci?

Prekvapujúco zatiaľ nie, dostal som iba jednu alebo dve povedzme ostrejšie správy, ale žiadne vyhrážky ani nič podobné.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ovčák (@ovcianskytribunal)

Ktorého člena z tribunálu považuješ za najväčšieho fanatika a s kým sa dá, naopak, relatívne rozumne rozprávať?

Hm... Ťažko povedať. Ten Jožko je taký, že on by aj bol fanatik, ale nevieme, či to myslí úplne vážne a úprimne. On má podľa mňa dosť inteligencie na to, aby vedel, že to, čo hovorí, a to, čo chce spraviť, nie je reálne. Čo sa však týka fanatizmu, asi by som nechal jeho, on je pravdepodobne najzanietenejší člen tribunálu.

A s kým sa dá rozumne rozprávať?Podľa toho, čo som videl mimostreamové zábery, a aj z nejakých videí priamo od Melešovcov, tak napríklad s takým Ferkom hasičom sa dá úplne normálne pokecať. V súkromí je vymenený človek. To by si ani neveril, ako sa tá istá osoba, ktorá tam vybľakuje na policajtov, že sú „sople“ a podobné veci, vypne spolu s kamerou a je úplný medík.

Jeho som netipoval, on sa mi zdá ako najväčší agresor. Myslel som si, že práve Laurinc je taký, že sa s ním dá normálne rozprávať.

S ním sa dá tiež porozprávať, avšak on je úplne uzavretý akémukoľvek opačnému názoru. To si mohol počuť aj v rozhovore ohľadne tej ústavy. V nej sa jasne píše, ako prebieha voľba prezidenta, za akých podmienok je druhé kolo, a on si to môže od slova do slova prečítať, ale aj tak nie je schopný akceptovať, že sa mýli. Takže s ním sa dá rozumne rozprávať len naoko, pretože tá konverzácia nikam nevedie.

Koľko času stráviš výrobou jedného videa?

To sa veľmi líši. Ak je to jedno z tých ľahších, napríklad zo streamu, ktoré zvykne mať Občiansky tribunál, tak to sa dá spraviť povedzme za hodinu a pol, avšak keď ide o takú akciu, ako bola 1. 9., tak to je päť hodín a možno viac.

Ty pozeráš každý stream od začiatku do konca a vyberáš top momenty?

Nie, pretáčam si to rýchlejšie, čiže keď sú tam hluché miesta, preskočím ich. Aj reč si zvyknem zrýchliť trojnásobne, vtedy je ešte rozumieť pointe, čo hovoria. Keď narazím na nejakú perličku, použijem ju.

Jeden otec ich (zostrihy) ukazuje svojim deťom a vysvetľuje na nich argumentačné fauly, chyby v uvažovaní, ale i to, ktoré politické strany sa týmto ľuďom zaliečajú. Zostrihy používa ako prostriedok výchovy svojich násťročných detí a učí ich tak kriticky myslieť.

Keď si zrýchliš sedem hodín trojnásobne, dosť času zaberá len to pozeranie, nieto ešte editovanie...

Veď práve. Momentálne, ak som to správne pozeral, myslím, že z materiálov z protestu 1. 9. mám osem až desať hodín pozerania.

Toto robíš popri štúdiu alebo už pracuješ?

Popri práci. Pracujem už pekných pár rokov.

Neplánoval si na Občiansky tribunál podať trestné oznámenie za to, čo vyvádzajú?

Na to musíš mať dobrý dôvod, aby si podával trestné oznámenie, a nič také sa mi osobne nestalo. Práve naopak, na mňa chceli podávať oznámenie pre zostrihy, konkrétne Anka Obrechtová z Prešova, organizátorka protestov. V komentároch sa vyjadrila, že pôjdeme pred súd za „zhovadenie“ ich videí.

Ja si však nemyslím, že ide o zhovadenie, keďže aj keď ja povyberám zábavné momenty, tie momenty stále boli v pôvodnom videu. Rozdiel je len ten, že človek ho nemusí pozerať tri hodiny, ale len desať minút.

Ako je podľa teba možné, že títo ľudia môžu chodiť po ulici a ešte nie sú niekde zavretí? Myslíš si, že príslušné orgány by im už mali dať stopku, alebo si rád, že máš content?

Svojím spôsobom ich aj obdivujem, pretože ak si vezmeš, že existujú nejakých osem rokov a odvtedy hlásajú to isté a za osem rokov nič nedosiahli a stále si idú, je to inšpirujúce. Stále žijú vo svojej ilúzii, že sú v práve, utláčajú ich elity a podobné veci... Čo bola vlastne otázka?

Či niekedy nemáš pocit, že príslušné orgány by im už mali dať stopku, alebo si jednoducho rád za content...

Čiastočne je to tak, že by sme sa bez nich asi nudili, ale na druhej strane si myslím, že to nie je úplne okej, pretože robia zbytočnú robotu policajtom, úradníkom a očividne na nich zatiaľ nie je žiadna legálna páka. Robiť to, čo robia osem rokov, a v podstate z toho nemať vyvodené žiadne dôsledky, asi nie je úplne v poriadku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ovčák (@ovcianskytribunal)

Máš niečo, čo by si chcel ešte povedať?

Možno ešte to, že ma veľmi tešia niektoré reakcie fanúšikov, ktorí mi osobne písali na Discorde či Facebooku, že u nich nejde len o zábavu, práve naopak, tvrdia, že moje zostrihy majú aj pozitívny vplyv.

Napríklad jeden otec ich ukazuje svojim deťom a vysvetľuje na nich argumentačné fauly, chyby v uvažovaní, ale i to, ktoré politické strany sa týmto ľuďom zaliečajú. Zostrihy používa ako prostriedok výchovy svojich násťročných detí a učí ich tak kriticky myslieť.

Ďalším príkladom sú ľudia, ktorí sa vyjadrili, že moje videá posielajú kamarátom a známym, ktorí majú konšpirátorské tendencie, prípadne sa chcú zúčastniť na protestoch. Výsledkom bolo, že ich známi zistili, že s ľuďmi prezentovanými vo videách radšej nechcú mať nič spoločné.

Domov
Zdieľať
Diskusia