Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 12:43
Čas čítania 1:22
Daniel Mikolášik TASR

Pád koalície je možný, ak odíde SaS, budú predčasné voľby. Odídenkyne z OĽaNO nedostali ponuku od Sme rodina

POLITIKA BORIS KOLLÁR KOALIČNÁ KRÍZA SLOBODA A SOLIDARITA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Klub Sme rodina sa vraj v prípade hlasovania o vydaní Fica nechcel zapojiť do nejakých hier alebo konšpirácií.

Podľa ministra financií Igora Matoviča hrozí SaS odchodom z koalície, ak na vládu príde avizovaná pomoc rodinám a protiinflačné opatrenia. Ak by však SaS odišla z koalície, nastali by predčasné voľby, pretože menšinová vláda nemá zmysel, reagoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Pčolinský nevidí zmysel takej koalície, ktorá by sa nevedela dohodnúť na pomoci ľuďom v situácii, keď rastú ceny energií i potravín. Tvrdí, že SaS to myslí vážne s prípadným odchodom z koalície, ak by prešli avizované opatrenia. SaS podľa neho v tomto prípade nemôže uplatniť právo veta. Ani bez SaS, ani bez Sme rodina by podľa neho koalícia nevedela fungovať, pretože počty nepustia.

Obvinenia týkajúce sa Fica sú podľa Pčolinského veľmi slabé

Dôvodom na rozpad koalície podľa neho nemôže byť hlasovanie o Ficovi. Klub Sme rodina sa pri hlasovaní o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie zdržal aj preto, lebo v prípade vystupuje líder hnutia Boris Kollár ako poškodený.

Sme rodina sa pri hlasovaní zdržala po zvážení všetkých okolností. „Najmä preto, že v tomto prípade bol minimálne náš predseda v uznesení uvedený ako poškodený spolu s Igorom Matovičom a Andrejom Kiskom. Nemáme žiadne ilúzie o tom, ako tento štát fungoval posledných 12 rokov, ale nechceme sa zapojiť do nejakých hier alebo do rôznych konšpirácií,“ povedal novinárom.

Pčolinský
Zdroj: TASR

Dodal, že Fico je naďalej obvinený a má skončiť pred súdom. Obvinenie v prípade vyzradenia daňového tajomstva je relevantné, ale podľa Pčolinského to nie je na väzobné stíhanie. Dodal, že sa rozprával s odborníkmi, ktorí skonštatovali, že obvinenia Fica týkajúce sa zosnovania zločineckej skupiny sú z právneho hľadiska „veľmi slabé“.


Pčolinský odmietol, že ich postoj bol taktikou vzhľadom na to, že obvinený je aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Tvrdí, že na Borguľu nemôže prísť návrh na väzobné stíhanie, keďže všetky výsluchy sa už urobili, a preto by už nemal koho ovplyvniť.


Poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabák, ktoré za ich postoj pri hlasovaní o Ficovi vylúčili z klubu OĽaNO, nedostali ponuku na vstup do klubu Sme rodina. „V tejto chvíli je to úplne bezpredmetné,“ reagoval Pčolinský, no dodal, že do budúcna nikto nič nevylučuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia