Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 16:30
Čas čítania 6:19
Dominik Vetrák

Film Spider-Man oslavuje 20 rokov od premiéry. Tieto zaujímavosti si o ňom (pravdepodobne) nevedel

FILMY A SERIÁLY SPIDER-MAN
Uložiť Uložené

Čo všetko si nevedel o vzniku legendárneho filmu Spider-Man?

Hollywoodske štúdio Sony Pictures uviedlo film Spider-Man v kinách 3. mája 2002. Legendárna komiksovka oslavuje 20. výročie a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pozrieť na obdobie pred natáčaním a počas neho, ktoré navždy zmenilo prístup Hollywoodu k tvorbe komiksových filmov. 

Ak sa ti naše články o vzniku slávnych filmov páčia a rád by si si ich prečítal viac, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. 

Odporúčané
RECENZIA: 4. séria Ozarku RECENZIA: 4. séria Ozarku 2. mája 2022, 13:30

Obrovské tržby hneď po premiére

Spidey sa po premiére stal veľkým hitom. Jeho tvorcovia sa mohli tešiť z pozitívnych recenzií a nadšených divákov po celom svete. Snímka len v kinách vtedy zarobila neuveriteľných 825 miliónov dolárov. Spider-Man sa stal 9. najzárobkovejším filmom histórie (bez započítania inflácie). Viac zarobili len filmy ako Jurský park, Star Wars, Titanic, Harry Potter, Pán prsteňov, Shrek, Hľadá sa Nemo či Leví kráľ.

Hranicu zárobku 100 miliónov dolárov sa Spider-Manovi v USA a Kanade podarilo prekročiť najrýchlejšie v histórii. Už po troch dňoch premietania mal na konte 114,8 milióna dolárov.

Z milovaného hrdinu, ktorého vytvorili Steve Ditko a Stan Lee, sa stal obrovský hollywoodsky úspech, a to presne štyridsať rokov po jeho komiksovom debute.

Spider-Man zmenil spôsob, akým hollywoodski producenti vnímali komiksové filmy, a postaral sa o blockbusterovú revolúciu. Spoločne s úspechom filmov X-Men od hollywoodskeho štúdia 20th Century Fox začali ostatné štúdiá vnímať, že tieto filmy majú veľký potenciál.

Spider-Man 20 rokov
Zdroj: Sony Pictures

Spider-Man a X-Men stáli za zrodom súčasnej nadvlády komiksových filmov v kinách. Spider-Man bol nesmierne dôležitý pre vznik sveta Marvel Cinematic Universe. 

Vytvoril ho šéf Marvelu Kevin Feige snímkou Iron Man s hercom Robertom Downeym jr. Feige stojí za úspechom previazanosti príbehov súčasných filmov Avengers. Pracoval na pôvodných Spider-Manoch aj na X-Menoch, kde naberal potrebné skúsenosti. 

Režisér Sam Raimi bol až 19. voľbou štúdia na túto pozíciu

Hollywoodsky magazín Variety urobil prehľadný článok oslavujúci 20. výročie filmu. V článku sa dozvieš viaceré zaujímavé informácie, medzi ktoré patrí aj to, že Sam Raimi bol až 19. voľbou producentov na pozíciu režiséra. Raimimu to neprekážalo. Prišiel do štúdia Sony Pictures a dúfal, že jeho vízia nakoniec producentov presvedčí, aby mu ponúkli režisérske kreslo. 

Odporúčané
Sony kúpilo Spider-Mana pred 25 rokmi za smiešnych 7 miliónov dolárov. Odvtedy im zarobil miliardy Sony kúpilo Spider-Mana pred 25 rokmi za smiešnych 7 miliónov dolárov. Odvtedy im zarobil miliardy 7. júna 2023, 14:00

To sa mu aj podarilo najmä preto, že chcel natočiť osobný príbeh o chlapcovi, ktorý celý život miluje dievča, hoci ono o ňom vôbec nevie. Mal to byť aj príbeh o chlapcovi, ktorému novonadobudnuté superhrdinské schopnosti úplne zmenia život. Režisér Sam Raimi chcel zobraziť, ako ho to zmení ako človeka.

Spider-Man 20 rokov
Naľavo Tobey Maguire v kostýme, v strede režisér Sam Raimi a napravo herečka Kirsten Dunst. Zdroj: Sony Pictures

Celá trilógia Spider-Man sa z veľkej časti venuje rozvíjaniu charakterov postáv. Nie je to tradičný blockbuster s výhradným zameraním na akciu a výbuchy. Postavy a ich osobnosti majú vo filmoch veľmi dôležité miesto. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114398 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si producenti vybrali Sama Raimiho ako režiséra, aj keď bol až ich 19. voľbou na pozíciu.
  • Prečo nakoniec Spider-Mana nehrali Leonardo DiCaprio či Heath Ledger.
  • Ktorý herec dostal ponuku 100 dolárov, aby vrazil päsťou Tobeymu Maguierovi.
  • Ako vyzeral pôvodný kostým Green Goblina inšpirovaný komiksmi.
  • Ako dlho trvalo, než si Tobey Maguire dal dole kostým, aby mohol ísť na WC.
  • Spider-Mana mal pôvodne natočiť režisér James Cameron. Čo z jeho verzie sa dostalo do filmu?
  • Ktorú scénu musel Tobey Maguire natáčať 156-krát.
  • Ktorý z X-Menov sa mal objaviť v krátkej scéne a prečo sa to nakoniec nestalo.
Domov
Zdieľať
Diskusia