Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2022, 17:39
Čas čítania 2:12
Tímea Krauszová TASR

Robert Fico čelí trestnému oznámeniu. Dôvodom je video z presunu S-300

NEWS JÁN BENČÍK ROBERT FICO SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Poslanec argumentuje tým, že Fico mohol potenciálne ohroziť vojakov či železničiarov, ktorí sa podieľali na presune obranného systému S-300.

Poslanec Ján Benčík podal trestné oznámenie na lídra Smeru Roberta Fica, informoval o tom na svojej facebookovej stránke. Ide o reakciu na konkrétny status Fica, v ktorom uverejnil video o presune systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu.

Vyzvedač Fico

Trestné oznámenie sa podľa slov Benčíka týka podozrenia zo spáchania trestného činu vyzvedačstva a aj ohrozenia utajovanej skutočnosti, respektíve trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Poslanec argumentuje tým, že Fico mohol potenciálne ohroziť vojakov či železničiarov, ktorí sa podieľali na presune systému S-300. Video totiž zverejnil na sociálnej sieti skôr, než bol samotný presun oficiálne oznámený.

Odvoláva sa na nedávne vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že ak niektorá krajina poskytne Ukrajine podobné systémy, Rusko to nedovolí a stanú sa legitímnymi cieľmi útokov.

Trestné oznámenie na lídra Smeru chce podať aj poslanec Miroslav Žiak. Vo videu na Facebooku tvrdí, že s formuláciou mu pomáhal právnik. „Systém S-300 pomôže Ukrajincom chrániť svoje civilné obyvateľstvo pred bombami a raketami. Len cynický zmrd môže niečo takéto spochybňovať,“ dodal.

Fico reaguje: absurdné

Robert Fico už na trestné oznámenia zareagoval, takisto vo forme videa na sociálnej sieti. Vraví, že tieto absurdné kroky „nezakryjú ničnerobenie“. Vo videu hovorí, že rečami o Ukrajine chcú prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger prekryť „svoje totálne zlyhania“ a že ľudí na Slovensku „kŕmia“ správami o Ukrajine. Naznačuje, že ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, dostávajú viac ako Slováci.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„V duchu filozofie lebo Smer, lebo Fico, hrubého zneužívania trestného práva na likvidáciu opozície, preto očakávam, že mi v krátkom čase vtrhnú do bytu a vykopnú dvere ozbrojenci vedení obvineným vyšetrovateľom NAKA Čurillom a právoplatné odsúdeným zločincom, špeciálnym prokurátorom Lipšicom,“ povedal vo videu.

Ďalej zopakoval, že rezort obrany týždne klamal o tom, že nechce poskytnúť systém obrany – hoci minister obrany Jaroslav Naď už vysvetlil, že šlo o strategický krok, keďže jeho slová napríklad v diskusných reláciách nepochybne sledovali aj ruskí agenti. „Ja sa ľuďom ospravedlňujem, klamal som, ale bolo to s dobrým cieľom zabezpečiť operačnú bezpečnosť. Nebolo to extra príjemné pre mňa takto odpovedať, ale verím, že to ľudia pochopia,“ vysvetlil svoje konanie v nedeľu v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že keď Robert Fico vo štvrtok v noci zverejnil informáciu o presune slovenského protivzdušného systému S-300, dávno bol vo finálnej destinácii na Ukrajine. Aj napriek tomu si myslí, že šéf Smeru ohrozil životy vojakov a železničiarov.

Odporúčané
Spáchal Fico trestný čin, keď o tajnom presune S-300 písal skôr, ako to oznámila vláda? Kritizujú ho politici aj experti Spáchal Fico trestný čin, keď o tajnom presune S-300 písal skôr, ako to oznámila vláda? Kritizujú ho politici aj experti 8. apríla 2022, 20:31

Fico však označuje niektorých členov vlády za klamárov aj naďalej, vraví, že Slovensko darovalo systém S-300 Ukrajine na príkaz amerického ministra obrany a že tak riskujeme bezpečnosť našej krajiny.

Slovenský rezort diplomacie uvádza, že „darovanie systému S-300 prebehlo na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie“.

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že Slovensko dnes už má adekvátnu náhradu za systém S-300. Je ním systém Patriot, ktorá má „štyri batérie špičkového systému Patriot v najmodernejšej verzii PAC 3“. Tie podľa Naďa „poskytujú neporovnateľne vyšší obranný potenciál ako jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987“. Darovaný systém S-300 označil za dosluhujúci.



Mohlo by ťa zaujímať:
Do školy chodia helikoptérou. Takto žijú deti ruských oligarchov
VIDEO: Ruský juniorský jazdec hajloval na stupni víťazov. Ukrajinský súper na to nemohol nezareagovať
Šéf diskontu Pepco na Slovensku: Vyššia cena rozhodne neznamená udržateľnejší prístup, aj u nás sa snažíme byť ekologickí
Domov
Zdieľať
Diskusia