Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 12:57
Čas čítania 1:22
Viktor Kniš

Jaroslav Naď: Rusi by si nedovolili zostreliť našu S-300 pri presune na Ukrajinu, zaútočili by na NATO

NEWS JAROSLAV NAĎ
Uložiť Uložené

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že za vlád Smeru systém protivzdušnej obrany nepripojili k radarom, preto vzdušný priestor Slovenska nechránil. Ak by na Slovensko letela raketa, nezaznamenal by ju.

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že keď Robert Fico vo štvrtok v noci zverejnil informáciu o presune slovenského protivzdušného systému S-300, dávno bol vo finálnej destinácii na Ukrajine. Aj napriek tomu si myslí, že šéf opozičného Smeru-SD ohrozil životy vojakov a želežničiarov. Podľa ministerky pre investície Veroniky Remišovej bol tento Ficov krok vlastizradou. Obaja sa k aktuálnej otázke vyjadrili v relácii O 5 minút 12 v RTVS. 

Podľa Naďa by si Rusi nedovolili zaútočiť na konvoj prevážajúci techniku k systému S-300 na území Ukrajiny, pretože by tým zaútočili na NATO. 

Šéf rezortu obrany Naď zároveň tvrdí, že v čase vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho Slovensko nevyužívalo potenciál protivzdušnej obrany S-300 dostatočne efektívne, pretože ho nepripojilo k radarom, ktoré majú monitorovať potenciálne hrozby. Naď zdôraznil, že ak by na Slovensko leteli rakety, systém, ktorý má naša krajina z Ruska, by nás neochránil. 

Jaroslav Naď zdôraznil, že Slovensko je jediná krajina Európskej únie, ktorá dostala možnosť zapožičať si moderné systémy Patriot.

Spojenci NATO poslali na východnú hranicu Aliancie na našom území 4 batérie protivzdušnej obrany Patriot v celkovej hodnote asi 4 miliardy eur. Podľa ministra obrany je každá z batérií najmodernejšieho systému Patriot výkonnejšia ako S-300, ktorý sme darovali Ukrajine. Reagoval tak na argumenty opozície, ktorá tvrdí, že sme si mali ruský systém nechať ako doplnok k Patriotom. 

Odporúčané
Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29? Čo by Ukrajina robila so slovenskými stíhačkami Mig-29? 17. augusta 2022, 14:30

Erik Tomáš z Hlasu-SD dnes tvrdil, že Patrioty stačiť nemusia. „Kým bola kombinácia systémov Patriot a S-300, územie Slovenska bolo zabezpečené. Štyri Patrioty nemusia bez tej S-300 stačiť. Mám to z vojenských kruhov.“

Slovensko by sa mohlo zbaviť aj ruských stíhačiek MiG-29, ktoré máme podľa Naďa problém servisovať, pretože čoraz viac ruských technikov odchádza domov. Zároveň šéf rezortu obrany potvrdil, že vláda je pripravená poskytnúť Ukrajine na obranu aj ďalšiu vojenskú techniku. Zopakoval, že slovenské vojenské opravárne by mohli opravovať vojenské vozidlá, ktoré Rusi vo vojne poškodili. 

Domov
Zdieľať
Diskusia